NaslovnaNovostiObjavljeni prvi kadrovi do sada potpuno nepoznatog kineskog jurišnog helikoptera

Objavljeni prvi kadrovi do sada potpuno nepoznatog kineskog jurišnog helikoptera

Na kineskom segmentu interneta objavljene su fotografije na kojima se vidi novi helikopter koja se razvija za potrebe kineske armije. Ranije fotografije ove letelica nisu postojale i zbog toga je izazvala povećano interesovanje vojnih posmatrača.

Sudeći po prikazanim slikama, vizuelno je sličan helikopteru Z-20, ali u isto vreme ima niz fundamentalnih razlika.

Konkretno, dizajn prednjeg dela letelice je drugačiji; piloti sede u tandem konfiguraciji – na prednjem i zadnjem sedištu, koji se nalaze nešto više; koristi se drugačiji mehanizam za disipaciju izduvnih gasova koji izlaze iz motora.

z 21
z 21

Kao što se moglo pretpostaviti, novi helikopter je zasnovan na Z-20, koji su zapadni posmatrači ranije nazvali kineskom „reinkarnacijom“ američkog jurišnog helikoptera AH-64 Apache.

Sada je novi proizvod koji je među stručnjacima dobio oznaku Z-21, kako se navodi, potpuno sličan njemu. Štaviše, čak i kako se Z-21 zove zapravo je potpuno nepoznato: pre pojave ovih fotografija na zapadu nisu ni znali za njegovo postojanje.

Zanimljivo je napomenuti da kineski resursi uglavnom raspravljaju na temu da li je nova letelica klon ruskog Mi-28 ili Mi-28NM, a ne američkog Apača.

komparativni prikaz na koga bi z 21 mogao da lici
komparativni prikaz na koga bi z 21 mogao da lici

Na slici kineskog helikoptera koji leti iznad glave fotografa, čini se da deli prednji trup i dizajn nadstrešnice kokpita sa Harbin Z-20. Spoljni krilni stubovi za držanje oružja takođe imaju isti oblik, sa blago ravnim prednjim delom i kosim/kosim zadnjim delom. Ugaone karakteristike, međutim, ne izgledaju mnogo izražene.

Kao i kasnije serije Z helikoptera, izduvni gasovi motora helikoptera su okrenuti nagore. U pitanju je mera protiv raketa sa traženjem toplote i infracrvenim tragom.

Stajni trapovi takođe izgledaju fiksni i neuvlačivi. Prednji deo nosi nešto što izgleda kao Pito cev za merenje brzine i drugih aerodinamičkih karakteristika, što implicira da je letelica idalje u fazi testiranja.

Da li je ovo zamena za K-52 Aligator u kineskoj službi?

Pojava slika novog helikoptera takođe postavlja pitanja o sudbini plana kupovine jurišnih helikoptera Ka-52K (Katran) ruske proizvodnje. Pomorska verzija Kamovljevog jurišnog helikoptera Ka-52, koji se masovno koristi u Ukrajini, trebalo je da deluje sa brodova kineske Mornarice tipa 075, amfibijskog desantnog helikopterskog nosača.

Ostaje da se vidi da li će taj plan napredovati ili je odložen. Prema stručnjacima, Kina bi ipak crpila inspiraciju iz ruskog Ka-52 i drugih taktika jurišnih helikoptera u Ukrajini.

Ka-52 Aligator, je između ostalog, direktno odgovoran za devastiranje ukrajinskog oklopa i zapadnih tenkova, doprinoseći kijevskoj potpuno neuspešnoj kontraofanzivi sredinom 2023.

Aligatori su uništili veliki broj ukrajinskog oklopa i zapadnih tenkova kao što su nemački Leopard i američki Bedli. Desetine video snimaka iz elektrooptičkog sistema Ka-52 koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane pokazuju kako Ka-52 uništava tenkove.

Kinezi su videli da je Rusija razvila „odgovarajuću taktiku“, gde se čini da „ne izlažu Ka-52“ ukrajinskoj mreži protivvazdušne odbrane. Takođe su pokazali veliku efikasnost u noćnim operacijama i poboljšali preživljavanje na bojnom polju putem elektronskog ratovanja.

ukrajinski izvori beleze povecanje proizvodnje ruskih raketa dok rusija najavljuje hipersonicnu hermes 2
Udarni helikopteri Ka-52K

Ka-52 leti veoma blizu zemlje da bi se iznenada pojavio iznad brda ili iz šume da bi izvršio svoje raketne napade, ostavljajući malo vremena ukrajinskim trupama da ih gađaju. Druge ruske taktike na bojnom polju, uključujući posebno guste pojaseve nagaznih mina, pomagale su Aligatorima. Ovi su u više navrata zaustavljali ukrajinske oklopne potiske i činili njihove tenkove i ostala borbena vozila ranjive mete za K-52.

Od otprilike 150 ukrajinskih oklopnih vozila onesposobljenih u junu 2023. godine, više od 35 posto je onesposobljeno u operacijama ruskih helikoptera. Ukrajinski vojnik je takođe izjavio u britanskoj štampi da su napadi Aligatora bili „neustrašivi i nemilosrdni, dešavajući se tri do četiri puta dnevno“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave