Naslovna Novosti Visina opreza raste: Rusi postavili “kavez” protiv ukrajinskih dronova na podmornici za...

Visina opreza raste: Rusi postavili “kavez” protiv ukrajinskih dronova na podmornici za nuklearni napad

4
visina opreza porasla rusi postavili kavez protiv ukrajinskih dronova na podmornici za nuklearni napad
visina opreza porasla rusi postavili kavez protiv ukrajinskih dronova na podmornici za nuklearni napad
google news

Indijsko izdanje IDRV prenelo je da su se na internetu pojavile slike podmornice Oružanih snaga Ruske Federacije, koja je opremljena opremom za borbu protiv bespilotnih letelica.

„Prvi put u svetu je takva mera primenjena na ratnom brodu“, primetili su novinari IDRV.

Po svemu sudeći, radi se o podmornici na nuklearni pogon Tula (klasa Delfin) Severne flote, koja je projektovana da pogodi protivnika interkontinentalnim balističkim raketama tipa R-29RMU2 Sinerva sa nuklearnim bojevim glavama.

Iznad podmornice, oko njenog kontrolnog tornja postavljena je konstrukcija tipa „kavez“.

„Ovaj improvizovani oklop se obično nalazi na tenkovima i drugim oklopnim vozilima u borbenim zonama“, preneli su indijski novinari.

Prema njihovim rečima, postavljanje odbrane protiv bespilotnih letelica na ruske podmornice može ukazivati na rastuću zabrinutost među komandantima zbog pretnje koju predstavljaju ukrajinski napadi dronovima.

sineva lansiranje
sineva lansiranje

„Ostaje da se proveri efikasnost ovog oklopa na podmornici. Neki analitičari sumnjaju u njegovu korisnost pod vodom, dok drugi priznaju da može pružiti ograničenu zaštitu od Kijevu dostupnih malih dronova“, zaključuju indijski mediji.

Neviđene razmere dostignute upotrebom dronova u ratu

Opremanje ruskih podmornica dodatnim sredstvima zaštite pokazuje neviđene razmere koje je dostigla upotreba dronova u sukobu u Ukrajini.

Pretpostavlja se da mera ima za cilj da zaštiti podmornice dok su stacionirane u pomorskim bazama, a ne kada su potopljene.

Treba napomenuti da su, tokom sukoba u Ukrajini, Mornaričke snage Ruske Federacije registrovale i prve u oblasti podmornica. Tako je prvi put u svetu podmornica pogođena raketom vazduh-zemlja Storm Shadow, koje su Kijevu dali Britnaci.

U pitanju je podmornica Rostov na Donu, projekat 636.3, koja je kasnije oštećena tokom napada ukrajinske vojske na Sevastopolj. Popravka podmornice Rostov na Donu ruske Crnomorske flote, koja je oštećena nakon napada ukrajinskih projektila, biće završena u junu 2024. godine.

Sineva i Delfin klase podmornica

Inače, Sineva se koristi samo na podmornicama projektila 667BDRM Delfin klase. Ove podmornice su na Zapadu poznate kao Delta IV.

Proizvedeno je sedam ovih podmornica, a šest je nadograđeno za upotrebu Sineve. Svaka podmornica ima 16 projektila u varijanti R-29RM Štil, R-29RMU2 Sineva ili R-29RMU2.1 Lajner. Među njima je Sineva trenutno najbrojnija. Izveštava se da su mnoge Sineva ponovo izgrađene po Lajner standardu tokom vremena.

sineva lansirana sa podmornice tula
sineva lansirana sa podmornice tula

Sineva nosi 4 x 500 kT interkontinentalnih balističkih raketa sa po nekoliko termonuklearnih bojevih glava gde svaka može da gađa svoj cilj.

Takođe je moguće nositi do 10 interkontinentalnih balističkih raketa sa prinosom od 100 kT, ali ova konfiguracija nije u uobičajenoj upotrebi. Sa punim teretom maksimalni domet je 8.300 km. Probni let je dostigao preko 11.500 km sa smanjenim teretom.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version