Naslovna Novosti Ruski tenkovski ‘kavezi’ više nisu ručno rađeni; Čak i novi T-90M i...

Ruski tenkovski ‘kavezi’ više nisu ručno rađeni; Čak i novi T-90M i T-72B3M dolaze opremljeni direktno iz fabrike

2
ruski tenkovi t 72 sa improvizovanim sistemima zastite na vrhu kupola
ruski tenkovi t 72 sa improvizovanim sistemima zastite na vrhu kupola
google news

Ruski koncern Uralvagonzavod u okviru državne korporacije Rostec izjavljuje kako je isporučio Ministarstvu odbrane Rusije novu seriju tenkova T-90M Proriv i T-72B3M sa dodatnom zaštitom. Saopštila je pres služba koncerna povodom obeležavanja 87-godišnjice preduzeća za proizvodnju tenkova.

„Uoči njegovog rođendana, Uralvagonzavod je predao vojnicima još jedan voz natovaren oklopnim vozilima. Oružane snage Rusije dobile su od graditelja nove oklopne tenkove T-90M Proriv i T-72B3M sa dodatnom zaštitom.

Problemi ispunjavanja potreba Oružanih snaga Rusije pouzdanom i visokoefikasnom tehnologijom mogu se blagovremeno rešiti zahvaljujući saradnji sa Koordinacionim savetom pri Vladi Ruske Federacije“, saopštili su predstavnici Uralvagonzavoda.

Kao što se vidi iz fotografija i video materijala koji se pojavljuju na internetu, takozvanu „dodatnu zaštitu“ novih ruskih tenkova predstavlja metalni „kavez“ postavljen na vrh rezervoara. Do sada su ga ručno pravili ruski vojnici na frontu, za zaštitu od dronova kamikaza.

Trenutno se standardna zaštita instalira direktno iz fabrike. Izrađen je od metalnih profila i u vojnom okruženju naziva se “roštilj”.

“Kavezi” ruskih tenkova, uključujući i najsavremenije verzije T-90M – nakon iskustva rata protiv Ukrajine

Predstavnici kompanije Rostec su istakli da je postavljanje takvog dizajna sugerisano iskustvom stečenim tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. Nove vizire su nazvali “jednostavnim, ali efikasnim rešenjem”.

„Novi dizajn štiti vozila i posade od dronova kamikaza i municije bačene sa dronova. Ranije su borci pravili takve nadstrešnice improvizovanom metodom. Sada su novi rezervoari standardno opremljeni zaštitnim rešetkama“, navodi se u saopštenju Rosteca, a prenosi novinska agencija Tass.

Nova rešenja zaštite kupole tenka

Već smo pisali o ukrajinskom “anti-lancet” odnosno “anti-dron” sistemu zaštite u vidu žičane mreže postavljene iznad i ispred samohodnh haubica. Ovu ideju su još od februara 2022. godine pokušali da primene Rusi. 

Čak i pre početka ratnih dejstava, na nekim tenkovima T-72B, T-72B3 i T-90A, posade su počele da zavaruju rešetke terenske, ručne izrade (tzv. „viziri“).

Komanda koja je pokrenula ovu ideju pretpostavila je da se na taj način tenk može zaštititi od napada protivtenkovskih sistema treće generacije u gornjoj hemisferi (posebno, od Javelina).

stari vec uklonjeni pokusaj zastite kupole tenka
stari vec uklonjeni pokusaj zastite kupole tenka

Očekivano, ova ideja u realnoj borbi pokazala se potpuno besmislenom, a zbog često pogrešne montaže bila je i nezgodna, zbog čega su tenkisti počeli da je odbacuju i ubrzo je praktično nestala sa ratišta.

Kapetan oklopnih jedinica Aleksej Uhačov, koji je poginuo 10. maja 2022, po pitanju zavarivanja metalnih „vizira“ na kupole izjavio je: „Prvo smo ih zavarili na sve tenkove, a zatim smo ih svi skinuli. 

Prvo, nezgodne su: onemogućavaju pokretanje mitraljeza a antena zatvorena u rešetku dovodi do pregorevanja radio stanica i gubitka veze. No najgore je što je u slučaju pogotka tenka rešetka sprečavala brzu evakuaciju posade: ukoliko se izdigneš iz luka, glavom bi uadarao o nju. Tako da su sve rešetke skinute i odbačene.” 

Nakon što je rat ušao u dugotrajnu fazu, Ukrajinci su intenzivirali upotrebu malih dronova pomoću kojih su bacali ručne i kumulativne bombe na ruska oklopna vozila. 

Da bi se sprečili takvi udari, dizajniran je poboljšani nagnuti tip rešetke, koja ne sputava posadu a istovremeno sprečava ubacivanje granata u otvor tenka ili inicira eksploziju na svojoj površini.

U suprotnom, čak i najnapredniji tenkovi nove generacije T-14 potpuno su bespomoćni pred dronom koji nosi staru sovjetsku kumulativnu bombu. 

novi predlog zastite kupole
novi predlog zastite kupole

Jedna od ideja je zaštitna rešetka od eksplozivno-reaktivnih (ERA) paketa. Već smo pisalida je Kurganski mašinski kombinat počeo da isporučuje BMP-3 sa fabrički ugrađenom dodatnom zaštitom a u Belorusiji su tenkove T-72BM2 sa svih strana štitili rešetkom – osim iznad kupole; naime, na cev tenka je kao mamac za Javelin postavljen mamac-izvor toplote – peć.

Da je upotreba zaštitnih rešetki daleko šira, pokazuje i slučaj famozne nuklerane elektrane Zaporožje. Ruska strana je u svoje vreme samostalno započela izgradnju zaštitnog krova nad suvim skladištem istrošenog nuklearnog goriva (u rezervoarima se nalazi više od 2 tona) kako bi sprečila katastrofalnu havariju usled udara ukajinskog drona!

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version