NaslovnaNovostiRusija se intenzivno priprema za rat: Samo ove godine, formiraju se dve...

Rusija se intenzivno priprema za rat: Samo ove godine, formiraju se dve nove armije, 14 divizija i 16 brigada

Juče, 20.03.2024. godine, u okviru Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije u Moskvi, održan je sastanak Koledža Ministarstva odbrane Rusije, pod rukovodstvom ministra Sergeja Šojgua.

Ovom prilikom, Sojgu je najavio da će do kraja godine biti formirane dve kombinovane armije, 14 divizija i 16 brigada.

„Do kraja ove godine planirano je formiranje dve kombinovane armije i 30 velikih vojnih jedinica, od kojih 14 divizija i 16 brigada “, rekao je ruski ministar odbrane, a citirala agencija Interfaks.

„Nastavićemo da unapređujemo borbene kapacitete i povećavamo broj Oružanih snaga srazmerno novim pretnjama po bezbednost zemlje“, rekao je Šojgu.

„Već su formirani armijski korpus, motorizovana pešadijska divizija, Dnjeparska flotila i brigada rečnih brodova flotile“, rekao je ruski ministar odbrane.

Prethodno, 5. marta, tokom telefonske konferencije, Sergej Šojgu je saopštio da su ukazom predsednika Ruske Federacije ponovo uspostavljene Moskovska i Lenjingradska vojna oblast. Kao što je poznato, 2010. godine, ujedinjenjem dve vojne oblasti, formirana je Zapadna vojna oblast.

Usled pretnji NATO, Rusija povećava svoju vojsku za 170.000 vojnika

Treba napomenuti da će, na osnovu predsedničkog ukaza od 29. novembra 2023. godine, snaga Oružanih snaga Ruske Federacije biti povećana za 170.000 vojnika, do 1.320.000 ljudi.

il 76 sa ruskim vojnim padobrancima. izvor fotografije ministarstvo odbrane ruske federacije
il 76 sa ruskim vojnim padobrancima. izvor fotografije ministarstvo odbrane ruske federacije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je povećanje Oružanih snaga posledica povećanja pretnji Ruskoj Federaciji povezanih sa sprovođenjem takozvane „specijalne vojne operacije“ i širenjem NATO-a.

U januaru 2023. Ministarstvo odbrane je obavestilo da je ministar Šojgu održao konferenciju na kojoj je izneta mogućnost povećanja Oružanih snaga na 1.500.000 vojnika.

Tada se saznalo da će u periodu 2023-2026. godine doći do velikih promena u sastavu vojske, kroz stvaranje Moskovske i Lenjingradske vojne oblasti i formiranje dovoljnih grupa trupa na teritorijama novih subjekata Ruske Federacije.

Takođe u januaru 2023. godine ministar odbrane je izjavio da će u okviru reformi Oružanih snaga biti potrebno formiranje armijskog korpusa u Republici Kareliji, tri motorizovane pešadijske divizije u sastavu Kopnene vojske i dve vazdušne jurišne divizije u sastavu Vazdušno-desantnih snaga.

Istovremeno, sedam motorizovanih pešadijskih divizija mora biti reorganizovano u Zapadnom, Centralnom i Istočnom vojnom regionu, kao i u Severnoj floti.

Valeri Gerasimov, načelnik Generalštaba ruske armije navodi uzroke

U intervjuu datom sajtu aif.ru, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije general armije Valerij Gerasimov izjavio je da je razlog za prilagođavanje plana razvoja vojske odluka Finske i Švedske da se pridruže NATO, kao i korišćenje Ukrajine za vođenje hibridnog rata protiv Rusije.

ruske trupe na snegu
ruske trupe na snegu

„Da bi neutralisali ove pretnje, najviše rukovodstvo zemlje postavilo je zadatak prilagođavanja Plana izgradnje i razvoja Oružanih snaga. Njegove parametre odobrio je vrhovni komandant na proširenom sastanku Koledža Ministarstva odbrane.

Uglavnom se odnose na stvaranje Moskovske i Lenjingradske vojne oblasti, formiranje tri motorizovane pešadijske divizije u sastavu velikih operativnih jedinica u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i na armijski korpus u Republici Kareliji“, rekao je Gerasimov.

Glavna komanda Mornaričkih snaga obavestila je u januaru ove godine da je u srednjoročnom periodu planirana reorganizacija pet brigada pešadije flote u divizije i puka pešadije Kaspijske flotile u brigadu.

4 KOMENTARA

  1. Džabe ste krečili , nova fronta prema Armiji NATO Sila Zapadne Demokratije je dugačka 6500 km a bedna ruska vojska se ,već ima više od 750 dana, bakče sa selima Bahmut i Avdivka ?!kad vas ruske pacove Armija NATO stvarno dohvati , ima za 2 sedmice da se vode bitke pred Moskvom ! 🤗🇺🇸🇪🇺💪😄

    13
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave