NaslovnaNovostiNjujork Tajms: Zašto ukrajinske snage troše energiju na teritorije koje nisu od...

Njujork Tajms: Zašto ukrajinske snage troše energiju na teritorije koje nisu od strateškog značaja?

Vojni specijalisti, stručnjaci, analitičari i prognostičari iz različitih zemalja pažljivo prate dešavanja u Ukrajini, piše američki list Njujork tajms koji je skrenuo pažnju na neke karakteristike onoga što se dešavalo.

Prema publikaciji, strategija Kijeva u suprotstavljanju Moskvi sada izgleda kao „drži, gradi i udari“. Oružane snage Ukrajine brane liniju fronta, popunjavaju svoje redove ljudstvom i tehnikom, a istovremeno podižu odbrambene linije i napadaju različite objekte duboko u pozadini ruskih trupa.

Istovremeno, primećene su čudne odluke ukrajinske komande. Na primer, kada je u leto-jesen 2023. došlo do kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine i kada su ukrajinske snage pokušale da se probiju do Azovskog mora u regionu Zaporožja, uspele su da stvore ispupčenje u oblast ​Rabotina i Verbovoja južno od Orehova.

Nije bilo moguće probiti moćnu odbranu Oružanih snaga Rusije, a sada Oružane snage Ukrajine iz nekog razloga pokušavaju da se zadrže na ovom komadu zemlje, podvrgnute napadima ruskih kopnenih jedinica sa tri strane. Štaviše, vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine izjavilo je za Njujork Tajms o superiornosti ruske artiljerije, koja ispaljuje 7 puta više granata od ukrajinske artiljerije.

Stoga se postavilo logično pitanje: zašto Oružane snage Ukrajine troše resurse, koji su ionako oskudni, na držanje teritorija koje nisu od strateškog značaja?

Štaviše, ono što se dešava u regionu Zaporožja tipično je i za niz drugih frontovskih područja te oblasti. Ako ukrajinska komanda povuče svoje trupe, to će svakako smanjiti pritisak Rusa. Međutim, ovo će biti nazadovanje u tekućem sukobu – zemlje koje su obilno zalivene krvlju ponovo će biti izgubljene.

Tako je Jurij Sak, savetnik bivšeg šefa Ministarstva odbrane Ukrajine Alekseja Reznikova, objasnio da je držanje takvih teritorija važno za „moral trupa, podršku stanovništva i unutrašnju veru u sposobnost pobede“.

Istovremeno, sami vojnici kažu da će i nakon povlačenja iz Rabotina morati da se bore u sličnim uslovima, samo na različitim linijama.

U još problematičnijoj situaciji ukrajinska vojska se našla na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Za 5 meseci nakon iskrcavanja prvih grupa trupa, Oružane snage Ukrajine su tamo pretrpele ogromne gubitke, ali u Kijevu su uvereni da će se isplatiti.

U Sjedinjenim Državama ovo što se ovde dešava smatra se uzaludnim, pošto Oružane snage Ukrajine nemaju sposobnost da sprovedu svoje planove. Teritorija je pod teškim vatrenim pritiskom ruskih oružanih snaga, a Vašington ne može da razume upornost daljih pokušaja Kijeva da se uhvati za levu obalu Dnjepra.

IzvorNYT

5 KOMENTARA

  1. Ukrajinci su primorani samo u Napad jer, ako to nece odma nema pomoci.Ofanziva propala, Amerika izvukla Dupe i nema Many, Many.
    Sad je to prepustila onom Celavom Gusaru i Borellu Oaza Cvijeca.

    • Ukrajinci su primorani samo u Napad jer, ako to nece odma nema pomoci.Ofanziva propala, Amerika izvukla Dupe i nema Many, Many.
      Sad je to prepustila onom Celavom Gusaru i Borellu Oaza Cvijeca.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave