Naslovna Novosti Američki mediji: Rusija kupuje zapadne satelitske snimke u cilju lansiranja raketnih udara

Američki mediji: Rusija kupuje zapadne satelitske snimke u cilju lansiranja raketnih udara

5
maxar konstalacija satelita
maxar konstalacija satelita
google news

Jedan od najstarijih američkih časopisa The Atlantic izveštava da Rusija redovno koristi satelitske snimke sa zapadnih komercijalnih satelita za ciljanje raketnih udara na vojne ciljeve u Ukrajini.

Pozivajući se na svoje izvore, publikacija tvrdi da ruske oružane snage usmeravaju svoje krstareće i balističke rakete koristeći satelitske snimke dobijene i to komercijalno od američkih kompanija.

Izdanje tvrdi da Rusija dobija visokokvalitetne slike potencijalne mete iz svemira, nakon čega se prema dobijenom vrši precizni udar nekoliko dana, a ponekad čak i nedelja kasnije.

Atlantik dodaje da nije neuobičajeno da Rusija zatraži i dobije slike koje potvrđuju štetu na pogođenom cilju. Takva razmena informacija se odvija redovno.

Broj primera, kada slike prate udarce, prevelik je da bi bio slučajan, piše izdanje.

Kao primer, autori publikacije navode udare Oružanih snaga Rusije na vojnom aerodromu u Mirgorodu i vojnom pogonu u Lavovu na samom početku eskalacije sukoba u Ukrajini februara 2022. godine.

satelitski snimak oruzane oruzanih snaga ukrajine u hmeljnickom koja je pogodena nedavnim raketnim napadom
satelitski snimak oruzane oruzanih snaga ukrajine u hmeljnickom koja je pogodena raketnim napadom

Navodno su slike ovih objekata tražene od američkih kompanija najmanje 9 puta. Na zahtev iz Moskve, operateri su napravili čitav niz slika pre nego što su zabeleženi udari u ove objekte. Kako prenosi The Atlantic, reč je o stotinama sličnih slučajeva.

Da li verujete u ove tvrdnje, na vama ostaje da procenite. Međutim, suština članka u cenjenom američkom izdanju je ipak naoružavanje Kijeva.

Autor članak počinje tezom kako je ukrajinski predsednik Zelenski ljut i besan što isporuka naoružanja iz SAD idalje ne stiže, te se nadovezuje upitom: šta ako Amerikanci, osim što ne šalju defanzivnu pomoć Ukrajini, šalju ofanzivnu pomoć Rusiji?

Da li je uošte potrebno naglasiti da sve ove tvrdnje stižu od neimenovanog ukrajinskog vojnog izvora.

Nedostatak municije za neke od sistema protivvazdušne odbrane koje koriste ukrajinske snage mogao bi da dostigne kritičnu tačku krajem marta, navodi nekoliko zapadnih izvora koji se pozivaju na takođe neimenovane zvaničnike.

satelitski snimak otkriva najnoviju verziju ruske bespilotne letelice s 70 ohotnik
satelitski snimak Gugla koji otkriva najnoviju verziju ruske bespilotne letelice S-70 Ohotnik

Takozvani Institut za proučavanje rata (ISW) iz Vašingtona je 13. marta napisao da bi ukrajinska nestašica municije izazvana kašnjenjima uskoro mogla da dovede do ruskog proboja ukrajinske linije odbrane. Slične tvrdnje i apeli stižu i iz većine drugih zapadnih izvora informisanja.

5 KOMENTARA

  1. Pa u suštini šta tu nije u redu. Plati pa klati, svima je jasno da je Amerikancima vazni da pogine sto vise Rusa, oni i Ukrajince smatraju za Ruse pa to je svima jasno

  2. Не бих да улазим у расправу да ли је ова вест тачна, да сам власник предузећа које се бави тиме, зашто не бих продао Русима фотографије??

    10
    • Upravo to nam se sada dešava sa našim Krušikom. Kanađani, Norvežani i Belgijanci krše međunarodne sporazume. Ali mi zbog njih ne možemo da zaustavimo proizvodnju u fabrici. Nema logike…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version