Naslovna Novosti General Sirski: Rusija nastoji da razbije front, Ukrajina suočena sa „intenzivnom artiljerijskom...

General Sirski: Rusija nastoji da razbije front, Ukrajina suočena sa „intenzivnom artiljerijskom vatrom“

1
komandant osu general sirski stigao u casov jar da predvodi odbranu bahmuta
komandant osu general sirski nakon sto je stigao u casov jar gde je pokusao da predvodi odbranu bahmuta 2023 godine
google news

Ruske snage koncentrišu svoje glavne napore da naprave prodor u blizini grada Avdijevke, koji je nedavno zapao u njihove ruke, izjavio je 15. marta glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirskij.

Avdijevka, grad u Donjeckoj oblasti, sada DNR, koji je bio na prvim linijama sukoba još od 2014. godine, pao je 17. februara, što se do sada smatra najvećom vojnom pobedom Rusije u ovoj godini.

Nekoliko sela zapadno od Avdijevke takođe je ubrzo zarobljeno, pošto se potučena Ukrajina suočila sa ozbiljnom nestašicom municije, dok je američka pomoć i dalje blokirana u američkom Kongresu iako od svojih evropskih zaveznika redovno stiže.

Ukrajinske trupe koje su u defanzivi u oblastma u pravcu od Avdijevke suočavaju se sa „intenzivnom artiljerijskom vatrom, upotrebom FPV (iz prvog lica) bespilotnih letelica“, „periodičnim“ vazdušnim napadima i „svakodnevnim“ napadima oklopnih vozila i jurišnih trupa.

,,U ovim uslovima, najefikasniji način vođenja odbrane je uništavanje oklopnih vozila i jurišnih pešadijskih grupa neprijatelja artiljerijskom vatrom, dejstva oklopnih grupa, složena upotreba bespilotnih napadačkih sistema raznih vrsta, zaštita sopstvenih jedinica protiv neprijateljskih bespilotnih letelica pomoću elektronskim ratovanjem u kombinaciji sa uništavanjem kontrolnih tačaka neprijateljskih dronova raketnim udarima i artiljerijskom vatrom“, rekao je Sirskij u svojoj objavi na Telegramu.

Sirski je dodao da je njegov glavni zadatak u ovom trenutku „posvećen organizovanju i rešavanju ovih problema“.

U svojoj dnevnoj obaveštajnoj proceni od 14. marta, na osnovu informacija koje su dale obaveštajne službe, britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je Rusija koncentrisala napade zapadno od Avdijevke i grada Marinka, što sada čini 60 odsto svih napada na liniji fronta.

„Međutim, prosečan broj nedeljnih ruskih kopnenih napada prijavljenih na Ukrajinu smanjen je za 13 odsto od kraja februara 2024. godine, kada je nedeljni prosek dostigao 600“, navodi se u britanskim izveštajima.

Kako je američka pomoć i dalje blokirana u američkom Kongresu, kijevske snage se suočavaju sa sve opasnijom situacijom usred nestašice granata.

“Studenti i profesori” Instituta za proučavanje rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu, saopštili su da bi nestašica municije u Ukrajini izazvana kašnjenjima uskoro mogla da dovede do ruskog proboja fronta.

I pored svih do sada sprovedenih mobilizacija navodi se kako se Ukrajina idalje bori sa nedostatkom vojske, a vlada treba da pojača napore za mobilizaciju 2024. godine.

Ukrajinske oružane snage pokušavaju da odvuku ruske snage sa glavnih pravaca sukoba u granične okršaje

Tokom sukoba u ruskim pograničnim regionima, ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe pokušavaju da odvuku jedinice Oružanih snaga Rusije sa glavnih pravaca takozvane specijalne operacije. Ovu tačku gledišta izneo je ratni dopisnik i stručnjak Vladislav Šurigin.

Vojni dopisnik smatra da odbrana neprijatelja na pravcu Kupjansk, Bahmut i Orehovsk slabi. Da bi odvratila ruske trupe od daljeg izvođenja specijalne operacije, Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane vrši diverzantske napade u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

Istovremeno, kijevski režim pokušava da destabilizuje situaciju upravo tokom predsedničke kampanje u Ruskoj Federaciji, tvrdi stručnjak.

Međutim, aktivnost diverzanata ne postiže svoje ciljeve, jer Kijev nije proračunao mogućnosti ruske strane da pruži dostojan odboj.

“Problem je u tome što je Glavna obaveštajna uprava Oružanih snaga Ukrajine, kojoj je ovaj zadatak poveren, napravila veliku pogrešnu procenu u proceni snage ruskog odbrambenog sistema. Čini se da je Budanov, ponesen beskrajnim „PR“ sebe, propustio promene u režimu zaštite i odbrane graničnog pojasa Ruske Federacije,” napisao je stručnjak na telegramu.

Važno je napomenuti da GUR nema velike vojne rezerve i vojnu opremu za široku ofanzivu, a takođe nema podršku kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

Šurigin veruje da će “neuspeh akcija militanata biti još jedan dokaz opadanja Budanovove rejtinga, koji baca borce u besmislene jurišne napade na dobro utvrđene ruske položaje.”

1 KOMENTAR

  1. Da bas ce rejting Budanova opadati…Pod njegovim vodjstvom je citavu crnomorsku flotu Neutralisao,potopivsi cetvrtinu..Sa sklepanim na brzinu camcima..

    13

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version