NaslovnaNovostiRuska vojska preuzela kontrolu u mestu Mirnoje, delu fronta gde nije zabeležena...

Ruska vojska preuzela kontrolu u mestu Mirnoje, delu fronta gde nije zabeležena promena od leta 2023

Ministarstvo odbrane Rusije je 17. marta zvanično potvrdilo punu rusku kontrolu nad selom Mirnoje u Zaporoškoj oblasti. Naselje se nalazi jugozapadno od grada Guljaj-Pole. Mesto je relativno malo međutim ovaj napredk može označiti početak velike ofanzive u novom pravcu.

Ruske jurišne jedinice 35. armije grupe snaga Vostok odbacile su jedinice 203. bataljona 108. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine iz sela Mirnoje.

Prema izveštajima sa fronta, Oružane snage Ukrajine (OSU) su pokušale da izvrše kontranapad na selo, ali nisu uspele. Ukupno, tokom nedavnih sukoba, ukrajinska vojska je navodno izgubila više od 15 poginulih vojnika, a nekoliko oklopnih vozila je uništeno. Pokušaji Ukrajine da uvedu rezerve u bitku su osujećeni.

Linije fronta u oblasti i blizini Guljaj-Pola ostale su nepromenjene od prošlog leta. Tek krajem februara 2024. prijavljen je prvi uspešan ruski napad u blizini sela Marfopolj koji se nalazi na južnoj periferiji Guljaj Polja.

Tekuće rusko napredovanje tek treba da im donese strateške rezultate na ovim frontovima u Zaporožju. Međutim njihovi uspešni napadi definitivno će primorati ukrajinsku vojsku da pojača svoju odbranu u toj oblasti. Tako će Oružane snage Ukrajine morati da prebaci dodatne snage iz drugih pravaca, na primer, sa područja kod Rabotina.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave