NaslovnaNovostiStrogo tajna nuklearna podmornica „Lošarik“ remontovana i biće testirana u leto 2024...

Strogo tajna nuklearna podmornica „Lošarik“ remontovana i biće testirana u leto 2024 najavljuju Rusi

Najveća tajna nuklearna podmornica specijalne namene AS-31, nezvaničnog naziva Lošarik, uspešno je remontovana, prenosi agencija TASS, pozivajući se na izvor blizak vojno-industrijskom kompleksu RF.

Ističe se da će podmornica testiranje početi početkom leta. Renoviranje Lošarika je skoro završeno. Nakon preostalog posla, planirano je da od juna ili jula krene u testiranje, citira agencija izjavu svog sagovornika.

Prema njegovim rečima, nakon remontnih radova, podmornica je zadržala sposobnost ronjenja do dubine od šest hiljada metara.

Drugi izvor publikacije je naglasio da je početkom prošle godine na podmornicu utovareno novo jezgro reaktora, a da se ugrađuje i prilagođava najnovija sonarna, navigaciona i specijalna oprema za zamenu oštećenih ili uništenih u požaru.

Podsetimo, požar na nuklearnoj podmornici AS-31 dogodio se 1. jula 2019. godine. U incidentu su poginula četiri mornara akvanauta. Reaktor nije oštećen u požaru.

Nakon toga, podmornica je isporučena u Brodoremontni centar Zvezdočka, gde je izvršena delikatna operacija istovara jezgra reaktora.

losharik u luci
losharik u luci

Dodajmo da je Lošarik, prema nekim vojnim stručnjacima, najneranjivija i najtiša podmornica ruske flote. Njeno telo je sastavljeno od nekoliko sfernih pregrada napravljenih od titanijuma.

Retko koja podmornica je bila predmet toliko spekulacija i interesovanja kao neuhvatljivi i strogo poverljivi Lošarik (AS-31, ponekad nazivan i prethodnim brojem AS-12) namenjena za specijalne misije za duboko ronjenje.

Porinuta je početkom 2003. godine AS-31 je podmornica za duboko ronjenje. Pokreće je nuklearni reaktor E-17. Tokom testova 2012. u Arktičkom okeanu, podmornica je zaronila do dubine od 2.000–2.500 metara.

Njom upravlja ruska mornarica u ime GUGI (Glavne uprave za istraživanje dubokog mora). 1. jula 2019. izbio je požar u kome je poginulo ukupno 14 članova posade. U pitanju su ruske operacije za raspoređivanje podmornica, dronova, autonomnih plovila i senzora.

Ruska flota GUGI sastoji se od osam specijalizovanih i skrivenih dubokomorskih podmornica sa posadom. Podmornicu AS-31 je Severna komanda Sjedinjenih Američkih Država definisala kao „tamnu metu“ čije se kretanje i dejstva obavezno moraju pokušati pratiti.

Ovo nije bila prva Lošarikova nesreća pod vodom. Godine 2012. pretrpela je manju štetu dok je bila na misiji pod santama leda.

losharik1
losharik1

Podmornica je naslednica dve ranije porodice podmornica za specijalne misije koje su izgrađene u Hladnom ratu; Projekat 1851 od 40 metara i 70 metara dugačka Projekta 1910.

Dobila je ime po ruskom crtanom konju (Lošarik) što daje nagoveštaj o njenoj neobičnoj konstrukciji. Ruska mornarica je skriva od očiju i uprkos godinama znatiželje i interesovanja javnosti, relativno malo se zna o njoj.

Vremenom je procurilo par fotografija, ali one su uvek lošeg kvaliteta i još uvek nisu otkrile ništa posebno vezano za ovu tajanstvenu podmornicu. Ipak, neka analiza fotografija, diskusija sa izvorima i obrazovana nagađanja omogućavaju da se napravi prilično tačna slika:

IzvorReuters

4 KOMENTARA

  1. I sa podmornicama su daleko otišli čim mogu onakve rakete da lansiraju iz dubine.Rakete po 15…20 metara visine.A nesreće se dogadjaju samo što su Rusi transparentniji od amera….ameri kriju svoje nesreće ko zmija noge.

    • Amerikanci su imali samo dve katastrofalno izgubljene nuklearne podmornice za celo vreme Hladnog rata, i obe su izgubljene u incidentima nevezanim za nuklearni reaktor. Za USS Trešer se smatra da je implodirao usled nepravilno urađenog remonta, a USS Škorpion je stradao najverovatnije usled akitvacije jednog od torpeda dok je dotično torpedo bilo na suvom u torpednoj prostoriji.

      A to da su Rusi transparentniji od Amerikanaca, daj nemoj me nasmejavati. 🤣🤣
      Pa ako je neko doktorirao umetnost sakrivanja “kao zmija noge” onda su to upravo bili RUSKI KOMUNISTI. Za većinu njihovih havarija sa podmornicama se nije ni znalo do 1991 godine i raspada SSSR, kad su mnogi dokumenti njihove mornarice odpečaćeni. Pa samo o havariji podmornice K-19 nije smelo da se priča u SSSR-u do 1991 godine, iako je ta podmornica imala havariju još 1961 godine.

      Jest, Rusi su transparentni, ali jedno 40 godina nakon što im se desi pizdarija.

  2. bolje da du je imenovali podmornica..boljševički “klošari”…ona se sama pali a ovi ovde prrde kako je to neka misteriozna podmornica…ruski mitovi…sve im je krš i lom, pali na kurblu, rupi se tone, pali se samo od sebe, …🤣🤣🤣…ruska mitomanija..

    1
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave