Naslovna Novosti Osvanuli snimci obaranja rakete AGM-88B Blok 3 i njenog nosača, nadograđenog ukrajinskog...

Osvanuli snimci obaranja rakete AGM-88B Blok 3 i njenog nosača, nadograđenog ukrajinskog MiG-29A

6
tor m2
tor m2
google news

Na mreži je objavljen snimak na kome se vidi kako ruski PVO sistem Tor-M2 obara američku protivradarsku raketu AGM-88B Block 3.

Nakon rakete, njen nosač, modernizovani lovac MiG-29A Oružanih snaga Ukrajine, takođe je uništen, tvrdi ministarstvo odbrane Rusije.

Sjedinjene Države su ranije isporučile Kijevu izvestan broj antiradarskih raketa HARM. Sudeći po otkrivenim fragmentima oborene municije, Oružane snage Ukrajine koriste modifikaciju AGM-88B Blok 3.

AGM-88B Blok 3 je prvi put predstavljen 1990. godine. Raketa je opremljena glavom za navođenje sa uređajem za skladištenje koji omogućava brzo prepisivanje informacija u zavisnosti od vrste cilja koji se pogađa.

Boja glava rakete je visokoeksplozivni fragmentacioni projektil težine 66 kg, detoniran pomoću beskontaktnog laserskog fitilja. Oružane snage Ukrajine lansiraju AGM-88B Block 3 iz aviona.

Ranije je iz ruskih vesti objavljeno da su ukrajinski izvori potvrdili kako je nastradalo devet operatera američkog PVO sistema Patriot obučenih na Zapadu. Podsetimo, penzionisani oficir Oružanih snaga SAD, Stanislav Krapivnik, rekao je da je više od 30 oficira NATO moglo da pogine tokom uništavanja PVO sistema Patriot kod Pokrovska u pravcu Donjecka. On je sugerisao da je instalaciju najverovatnije održavala američka vojska.

Pojašnjava se da su specijalci od velike vrednosti za Oružane snage Ukrajine uništeni zajedno sa dva lansera američkog sistema PVO, koja su pogođena taktičkim raketnim sistemom Iskander na otvorenom prostoru u pravcu Donjecka.

Eliminacija obučenih operatera nije ništa manje bolan udarac za Kijev od uništavanja samih instalacija, sobzirom da logično sistemi naoružanja prebačeni u Kijev postaju beskorisni bez kvalifikovanog osoblja sposobnog da ih održava.

lansiranje agm 88 harm sa mig 29
lansiranje agm 88 harm sa mig 29

Početkom ove godine dogodio se neobičan incident, ukrajinski vojnici snimili su olupinu američke antiradarske rakete AGM-88 HARM koja je pogodila ukrajinske vojne položaje. Navodno je tada raketu AGM-88 HARM na ukrajinske položaje ispalio ukrajinski lovac.

Ukrajina je u avgustu 2022. godine prvi put dobila rakete AGM-88 HARM iz Vašingtona. Ruski mediji su ranije tvrdili da su američke antiradarske rakete AGM-88 HARM zakazale jer je većina oborena u vazduhu.

Mala brzina HARM-a od 600 metara u sekundi i njihova velika vidljivost uzroci su njihove niske efikasnosti. Prema izvorima, rakete koriste preživeli i donirani ukrajinski avioni MiG-29 i Su-27.

Ukrajinski modifikovani lovci ispaljuju ove rakete sa velike udaljenosti, omogućavajući ruskoj vojsci da ih uoči mnogo pre nego što se približe oblasti gde se nalaze ruski sistemi protivvazdušne odbrane. Američke vazduhoplovne snage su počele da koriste HARM 1983 godine.

Ranije su ruski mediji tvrdili da su američke antiradarske rakete AGM-88 HARM pokazale nultu efikasnost u Ukrajini, pošto je većina njih oborena u vazduhu.

„Ove rakete su pokazale zapravo nultu efikasnost u okviru neprijateljstava u Ukrajini – većina ih je oborena ruskim protivvazdušnim raketnim sistemima, drugi deo je potisnut ili stavljen u stranu putem elektronske zaštite sistema PVO“, rekao je izvor i dodao da su neke od ovih raketa takođe pale ili su promašile cilj.

agm 88 harm
agm 88 harm

Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država koristilo je rakete AGM-88 protiv libijskih snaga protivvazdušne odbrane u zalivu Sidra 1986. godine i tokom operacije Pustinjska oluja 1991. Tokom operacije ispaljeno je 80 projektila prema radarima iračke PVO.

6 KOMENTARA

  1. Harm je planirajuca cekalica…Na zalost Istina je da Nas Vojin 99 g je onesposobljen u prvim satima agresije.Da nije bilo visprenosti nasih oficira i vijnika posljedice bi bile znacajno teze.Uvazeni ,negiranjem istine ne cinimo dobro nikakvo ,niti sebi,niti narastajima koji dolaze..Vjerujem da recimo nije bilp inicijative oficira koji su se suprostavili komand kadru,npr nijedan Bofors nebi pretekao..Upravo ti,nasi hrabri,vispreni oficiri su raspregnuli i sacuvali Zirafe…itd,itd..kod obaranja,nazalost samo 2..

  2. Vama za informaciju
    Izrađen je veliki broj mamaca sa određenim talasnim dužinama, kao imitacija pojedinih radarskih položaja.
    Ni jedan mamac nije preživio raketne udare.
    Ali ni jedan radar nije pogođen.
    lično sam ih napravio 36 komada
    LP
    PS
    Obožavam sve oblike i tipove (nadri) stručnjaka

  3. UJKO opet kenjas, kao neko koji je bio na ne na prvoj na drugoj liniji odbrane u Prizrenu. Nikakvih unistavanja radara nije bilo pogotovo ne tim raketama koje spominjes. Protivmere za te rakete su u to vreme kostale oko 1000dm po raketi i to je resenje bilo veoooma prosto. Mikrotalasna usred poljane produzni kabal ukljucis na 30min i oni rokaju po laznim radarima. Ove protiv mere su su provanjene za vreme bombardovanja R.S. Svo to svemirsko naoruzanje koje je nato imao tad a i sad je jedna velika NULLA efikasno samo protiv banana drzava koje su prvo davljene 10tak godina sankcijama a onda kad su na umoru izbombarduju ih. Kad su toliko superiorni sto ne probaju sa Iranom ili Korejom? Sa Rusijom i Kinom da i ne pricam.

    13
  4. Buka u toku agresije unisteno je ukupno 5 radara,tri su ostecena i remontovana,o kakvom unistenju VOJIN ti pricas,naravno treba biti realan nismo mi unistili nikakvih 100 aviona,unisteno je ukupno 17 aviona 6 helikoptera i 37 bespilotiranih letjelica,s obzirom na cinjenicu da je manje od 50% nase PVO bilo ispravno 1999g.,to je maksimum!

  5. I danas vrlo ucinkovito,protivradarsko oruzje..u prvom satu agresije nesrecne 99 e,dobrim dijelom upravo su Harmovi zasluzni za unistenje potpuno naseg Vojin a.p.s.Da je bilo iole pameti tada u pol a i voj vrhu,ne bi se dozvolilo da gledamo po citav dan nesmetana Vrsljanja Nato vazduhoplova po Otadzbini.Pametnom dosta.

    1
    132
    • Glupane prvo sto veze nemas sa onim sto pricas, drugo da si malo googlao znao bi da su prvih par dana iskljucivo gadjali tomahavk raketama po staticnin radarima (a staticnih smo imali par i uglavnom su stradale antene)i infrastrukturu, drugo jer znas koliki je domet harm rakete? 😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version