NaslovnaNovostiPomoć SAD Kijevu obustavljena, dok se čak osam američkih haubica M777 demontira...

Pomoć SAD Kijevu obustavljena, dok se čak osam američkih haubica M777 demontira da bi se popravila jedna

Popravka artiljerijskih sistema dobijenih od zapadnih zemalja postala je posebno teška za Ukrajinu pošto su SAD pre nekoliko meseci prestale da isporučuju komponente za haubice M777, kao i za drugu opremu koja se do sada davala naširoko Ukrajincima.

U nedostatku zaliha iz SAD, sa lokalnom proizvodnjom rezervnih delova i dalje ograničenom, dok bojno polje ne dozvoljava nikakva odlaganja, ukrajinski tehničari su primorani da pribegnu korišćenju „donora“, odnosno da izvlače delove iz oštećenog artiljerijskog sistema da bi popravili drugi, skreću pažnu u zapadnim medijima u nastojanju da “probude svest” značaja naoružavanja Ukrajine iz SAD.

Problem postaje sve izraženiji jer su Ukrajinci primorani da drže 20 različitih artiljerijskih oruđa u jednoj od popravnih baza kao donatori rezervnih delova, piše Volstrit Žurnal.

Ključni faktor koji je doprineo nedostatku rezervnih delova je da kada su Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje počele da prebacuju artiljeriju u Oružane snage Ukrajine, malo ili nimalo nije uloženo u planiranje i održavanje ovih sistema.

Osim toga, pokazalo se da je intenzitet upotrebe artiljerije u Ukrajini višestruko veći od predviđenog i dizajniranog za ove američke sisteme.

Na primer, topovska cev obično zahteva zamenu nakon prosečno 2.500 metaka, ali ukrajinski artiljerci su morali da ispale do 5.000 metaka ili čak više iz jedne haubice, te su učestali kvarovi.

Ukrajinska vojska se trenutno oslanja na 14 različitih tipova zapadnih artiljerijskih sistema, a da ne govorimo o sistemima sovjetskog tipa, a svakom od njih su potrebne rezervne cevi kojih stalno nedostaje, naglašava ovaj američki žurnal.

lancet udara po m777
lancet lutajuća municija udara po m777

Trenutni proizvodni kapaciteti u Ukrajini ne mogu sami da zadovolje potražnju, što dovodi do nestašice osnovnih komponenti kao što su senzori za merenje temperature cevi i niz drugih mehanizama za pričvršćivanje topova na haubice.

Shodno tome, ukrajinski tehničari su prinuđeni da rade prilično rizične „eksperimente” kako bi prilagodili komponente jednog artiljerijskog sistema da ih koriste u drugim. Takvi „eksperimenti“ nisu uvek krunisani uspehom te se dešavaju nesreće.

Da bi istakli problem, novinari Volstrit Žurnala nude sledeći primer. Kada su novinari posetili jednu od specijalizovanih remontnih baza ukrajinskih oružanih snaga, viđeni su tehničari kako obnavljaju oštećenu haubicu M777 oštećenu u borbama na istoku Ukrajine.

Da bi se ovaj artiljerijski sistem vratio u prvobitni oblik, morali su se prikupiti delovi od osam drugih oštećenih M777.

Iako je oko 20 odsto potrebnih delova proizvedeno lokalno, uključujući creva, hidraulične sisteme i određene merače, ukrajinski tehničari tvrde da proces restauracije traje barem dve nedelje nakon što dobiju neophodne komponente.

M777

Ranije je ukrajinsko izdanje Difens ekspres pisalo skoro isti sadržaj, sa istim krajnjim ciljem.

Tada su opisali sličnu situaciju ali u slučaju artiljerijskih sistema PzH 2000 koje je isporučila Nemačka, pri čemu je jedna samohodna haubica potpuno žrtvovana da bi se ostale obnovile.

IzvorWSJ

1 KOMENTAR

  1. Oni kazu da NEMA gubitaka a samo na jednom mjestu haubica ostecenih, hmm a volite ih zapad dao da se Malo drze pa sada ginite a milionera iz rata na hiljade kau I u bivsoj SFRJ narod lud

    32
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave