NaslovnaNovostiUkrajinski diverzantski upadi da rusku teritoriju sve manje liče na – diverzantske...

Ukrajinski diverzantski upadi da rusku teritoriju sve manje liče na – diverzantske upade

Već nekoliko dana traju uporni napadi ukrajinskih snaga na rusku teritoriju. Od početka se govori o diverzantsko-izviđačkim grupama, pri čemu Kijev, očito iz propagandnih razloga, insistira da se radi o jedinicama sastavljenim od „Rusa – protivnika moskovskog režima“.

No, s obzirom na tehniku koju koristi napadač i udare na više pravaca, sve je jasnije da se ne radi samo o upadu diverzanata. Moguće je da su akcije, podržane regularnim ukrajinskim trupama, preduzete u cilju psihološkog pritiska i ponovnog privlačenja medijske pažnje na ukrajinsko ratište ali, mora se priznati da to donosi velike žrtve.

Uočljivo je da diverzantske (ili šta već) grupe uglavnom napadaju na zvaničnim putnim graničnim prelazima?! Primera radi, to su:

  • automobilsi prijelaz APP Tetkino na putu T1906 (autoput Gluškovo-Tetkino kroz Kariž), pogranični prelaz (PP) i kontrolno-prolazni punkt KPP između ukrajinske Riževke u Pogranične ulice ruskog Tetkina;
  • Belgorodska pogranična stanica – prelazni punkt sa više automobilskih traka MAPP Goptovka – MAPP Nehotejevka na auto-putu Krim E-105;
  • Međunarodni automobilski granični prelaz APP Grajvoron na putu 14K-4 u Kurskoj oblasti, povezan sa ukrajinskim pograničnim prelazom Velika Pisarevka, nastavlja se na Republikansku ulicu ruskog sela Kozinka.

Jadan od pravaca napada bio je kroz polja i šikare u Sumskoj oblasti, između ukrajinske Popivke i ruskog Spodarjušina, preko mosta na reci Vorskla koji se nalazi u Velikoj Pisarevki i pod kontrolom je ukrajinskih oružanih snaga. Ovaj most je bio jedini prohodni pravac kojim su Ukrajinci mogli da se prebacuju na teritoriju Rusije.

sumska oblast reka vorskla
sumska oblast reka vorskla

Ovo upućuje na zaključak da su Ukrajinci birali pravce prohodne za tehniku, uključujući i tenkove, ali i pravce za koje su smatrali da ih Rusi nisu smatrali kritičnim baš zbog uočljivosti i preglednosti. Primera radi, neshvatljivo je da Rusi nisu jačim snagama obezbeđivali veliki granični prelaz Goptovka – Nehotejevka.

Nakon prvih napada 12. i 13. marta o kojima smo opširno pisali, situacija je sledeća:

13. marta 2024. na Lobožanskom pravcu vršeno je pregrupisavanje snaga uz stalne granične sukobe. Bez obzira na neuspešne napada 12. marta, ukrajinske formacije nisu odustale od pokušaja da pređu državnu granicu i uđu u pogranična sela Belgorodske oblasti.

Ukrajinci su se koncentrisali u nekoliko oblasti, uključujući Bolšu Pisarevku i okolinu, kao i Popovku. Tokom noći i jutra vođene su borbe na prilazima Kozinki. Ukrajinci su prebacivali oklopna vozila na prvu liniju fronta u intenzivnu upotrebu dronova. Video ispod je materijal RT sa pumpe ka Kozinki.

Istovremeno, Rusi su po njima dejstvovali raznim vrstama dronova i artiljerijom, kao i iz helikoptera. U oblasti Tetkino, posle sukoba od 12. marta, situacija se nije promenila: ukrajinski video snimci o navodnom ulasku u selo zapravo su bili snimljeni u Riževki u Sumskoj oblasti, a ukrajinske jedinice locirane u toj oblasti nisu bile aktivne.

Iako ukrajinske formacije, po cenu značajnih gubitaka, nisu uspele da ostvare ni medijski uspeh, od novih napada nisu odustajale. Osim toga, nastavili su napade na naselja i objekte u Belgorodskoj oblasti. Borbe su se vodile u oblasti graničnog prelaza Grajvoron. 

14. marta 2024. su se pojavile vesti da su trupe ukrajinskih oružanih snaga desantirane iz helikoptra Mi-8 u sela Kozinka i Gravjoronsk, gde trpe velike gubitke.

Ruska avijacija uništila je most koji se nalazi u blizini granice sa Belgorodskom oblašću. Reč je o mostu preko reke Vorskle, koji se nalazi u Velikoj Pisarevki i pod kontrolom je ukrajinskih oružanih snaga.

Činjenica je da je ovo jedini pogodan prelaz u toj oblasti, koji su ukrajinske diverzantske grupe aktivno koristile u pokušajima da probiju granicu sa Rusijom. Pojavili su se snimci sa drona na kojima su u krupnm planu vidi unišena kolovozna traka mosta.

Ukrajinski diverzanti su preko ovog mosta došli do Popovke, odakle su pokušali da prodru u Spodarjušino. No, nakon uništenja mosta, svaki prodor, pogotov tehnike, praktično je onemogućen.

U ovom trenutku pažnja je usmerena na pokušaj ukrajinskih oružanih snaga da probiju granicu kod sela Kozinki. Povremeno se čuje zvuk jednog ili više helikoptera koji prebacuju nove snage ili ih evakuišu.

Sama Kozinka je bukvalno na granici: kontrolni punkt Grajvoron nalazi se upravo na njenoj teritoriji. Selo je granatirano nekoliko puta, a Ukrajinci su ranije pokušavali da prodru na njegovu teritoriju.

Trenutno se sa sigurnošću može reći samo da se na ovim prostorima vodi borba. Oružane snage Ukrajine već pet dana bezuspešno pokušavaju da postignu makar neki uspeh. Svim silama pokušavaju da se učvrste u bar nekoliko objekata na teritoriji Rusije i već se pokazalo da su spremni da u ovom cilju žrtvuju desetine oklopnih vozila.

Na graničnom području Belgoroda prodor pokušavaju ozbiljnim snagama, uz podršku desetine tenkova i oklopnih vozila, artiljerije, višecevnih raketnih bacača i avijacije.

Može se pretpostaviti da su neko vreme uspeli da posednu kontrolni punkt MAPP Goptovka-Nehotejevka u Harkovskoj oblasti, na autoputu M2 (Е-105), gde nisu bile prisutne ruske trupe i utvrđenja.

Ukrajinci su se nekoliko puta probijali do Spodarjušina, koji se nalazi na samoj granici. Nakon značajnih gubitaka u ljudstvu i opremi, kroz šumu su se povukli na polazne položaje. Video ispod prikazuje pomenute gubitke.

9 KOMENTARA

  1. Elementarno Vaspitanje je Cudo za onog ko ga posjeduje i obratno.p.s.Slavna Uzicka republika nije dugo trajala ali je najavila radjanje najljepse zemlje svijeta JUGOSLAVIJE !smrt neofasistima i Zastidju Velikog naroda Ruskog,Goblinu od metar i po..Izbotoksiranom Neofasisti 21 vijeka.

    • Југославија јесте била најлепша земља на свету. Наравно, слажем се и са борбом против неофашиста. Али одакле вам у свему томе гоблин од метар и по и то још као изботоксирани неофашиста?! Читајући многе коментаре неоколонијалних неофашиста схватио сам да под овим придевима подразумевају Председника Путина?! Ординарна глупост и непознавање чињеница. Ово што ви искомбиновасте у својој глави је прави орвеловски кошмар и бућкуриш. Чини ми се да би требало мало да освежите своје знање о овим појмовима и да се упутите у то ко је данас неофашиста а ко се против истог бори. У противном, саветујем да потражите одговарајућу стручну помоћ.

      6
      1
    • ‘Ујко’, шта се ради у ХПС (хрватској пропагандној служби) сем што се шаљу људи код нас да и даље ратују против Срба, макар на пропагандни начин кад већ више немају прилику на оружани начин? Ужичка република јесте створила радничку Југославију, лепо праведно друштво, и с правом је хвалиш, али ако је била таква као што велиш, што сте с толиком силином кренули да је рушите. Иначе, Југославија као политички појам и творевина је била највећа историјска грехшка србског народа (чак је било боље да су задржали назив краљевина СХС), а поради те идеје смо страдали ко нико, и још нам је опаснот од њеног распада над главом, а од ње није било никакве користи за нас Србе, корист сте у ствари имали само ви који сте добили своје средњевековне вампир-државице. Да Срби нису устали ма Аустроугарску и толико изгинули никад се ви не бисте ослободили од Аустроугарске! Иначе, теби коментари, као обученом пропагандисти из ‘кифла државе’ служе само за то да би могао да изрекнеш ону задњу реченицу у којем желиш смрт гоблину (тј. Путину). А шта ако после ‘гоблина’ доидђе неки други, још опаснији ‘гоблин’ – о томе ниси размисшљао!?

      13
  2. Dobar ,nadasve Tacan opis i prikaz stanja pocetka operacija na teritoriji Ruske federacije.Ruski antifasisti su zapoceli operacije oslobadjanja svog Velikog Ruskog Naroda.ocigledno imaju logisticku podrsku od Ukra.Prava cestitka za pocetak Presmijesnih Goblinovih izbora.p.s.Rat je stigao Kuci…

    1
    15
    • Nisu to nikakvi antifašisti, već nacisti. Kao uostalom i njihove gazde iz Severno-atlanske terorističke organizacije. Samoubilačka misija.

      15
    • 😂😂😂Jedini Ruski antifasist je Ruska Federacija koja to radi sa velikim uspehom, ove koje spominjes su klasicni izdajnici i placenici kojih nemas puno, jer koliko god bio protiv vlasti ne mozes pucati i ubijati svoj narod tako da UJKO idi na svoje portale i tamo uzivajte u pljuvanju i laganju jedni drugih.

      15

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave