Naslovna Novosti Stradao još jedan: 15% ukrajinskih tenkova američke proizvodnje M1 Abrams desetkovano

Stradao još jedan: 15% ukrajinskih tenkova američke proizvodnje M1 Abrams desetkovano

11
unisteni tenk m1 abrams
unisteni tenk m1 abrams
google news

Uništen je još jedan tenk M1 Abrams koji su Ukrajini isporučile SAD. Novi video snimak sa ratišta prikazuje napušteni tenk. Sudeći po snimcima dronom, čini se da je ovaj Abrams najteže oštećen do sada.

Ovo je ili četvrti ili peti tenk M1 Abrams koji su ruske oružane snage uništile od kada su Ukrajinci počeli da koriste ove tenkove na bojnom polju, a što se dogodilo pre manje do dva meseca. Podsetimo, Ukrajina je dobila 31 tenk od SAD.

Nekoliko naloga zapadnih OSINT analitičara na društvenim mrežama navodi da je tenk najverovatnije u početku onesposobljen od strane protivtenkovske mine. Pretrpeo je ozbiljna oštećenja, ali osti analitičari tvrde da je posada uspela da izađe iz oklopnog vozila.

Kasnije je dron dao tačne koordinate oštećenog M1 Abram, a ruska artiljerija ga je dovela u sadašnje desetkovano stanje.

Ranije je bilo izveštaja o najmanje tri druga tenka M1 Abrams za koje je potvrđeno da su uništena. Tada se govorilo da je četvrti tenk uništen, ali njegove slike se još uvek analiziraju i prilično su mutne, pa zapadni vojni analitičari verovatno čekaju “lepšu fotografiju” da bi potvrdili.

Podsetimo, sa druge strane, izjave ukrajinskih službi se prenose naširoko čak i bez direkntih dokaza, dok su nas ruski izvori “razmazili” često čak i sadržajom visoke rezolucije.

Po jedan M1 Abrams strada na četiri dana

Uništenje prvog tenka prijavljeno je 26. februara. To znači da ako pretpostavimo da su četiri tenka uništena, jedan tenk Abrams se uništava otprilike svakih 5-6 dana. Ako pretpostavimo da je uništeno pet tenkova, to se dešava skoro svaka četiri dana.

Od februara do sada, sve više informacija o prisustvu tenkova Abrams na bojnom polju. Po prvi put, M1 Abrams raspoređen je u Ukrajini još prošle godine, doduše zarad treninga ali i propagande predaleko od prvih linija fronta.

Nakon toga smo pisali da su ukrajinski borci već izgubili dva retka inženjerska vozila M1150 bazirana na Abramsu, a koji su tajno poslati iz Sjedinjenih Država. Prema američkom izdanju Forbs, ukupno u Kijev nije isporučeno više od šest jedinica ove retke vrste opreme.

Zatim, 5. februara, ukrajisnki izvori počeli su da dele prve režirane snimke gde se vidi da je u blizini Avdijevke snimljen borbeno spreman Abrams. Snimke je objavila sada već naširoko poznata 47. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine Magura.

Podsetimo, ukrajinski izvori izveštavali su juče kako je 47. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine ponovo promenila komandanta, upravo usled gubitaka tenkova Abrams.

Ukrajinski izvori tvrdili su tada da se američka borbena vozila u oblasti Avdijevke koriste više od mesec dana. Ideja videa je očigledno bila da se tenk predstavi kako dejstvuje i učestvuje na frontu.

Sjedinjene Države su ukrajinskim oružanim snagama isporučile 31 tenk M1 Abrams. I američki i ukrajinski izveštaji potvrđuju da se svi ovi tenkovi sada nalaze u Ukrajini.

Uništenje četvrtog ili petog tenka Abrams ukazuje na to da ukrajinska armija neprestano raspoređuje tenkove Abrams na bojnom polju u pokušaju da odbije napade ruskih oružanih snaga.

11 KOMENTARA

  1. Slabo. Treba da im raspale po unutrašnjosti nekoliko nuklearki, pa će predati 150% tenkova, i pitati dal treba da nabave i predaju još!

    4
    3
  2. Tenk T-72 je unistio abramsa. T72 star 50 godina a abrams nek je 30god i za trecinu tezi. Mnogo nato botova ima a najvise od suseda sa leve strane

    10
    1
  3. Ok iz tri ugla su ga slikali i predstavili kao tri tenka neka odrade i četvrti pa da završimo sa “4 u 1”

    3
    17
  4. Svaki tenk može da se uništi…to sam rekao i kada su ovi zapadnjaci uništavali ruske novije tenkove, kažem i sada kada rusi pretapaju ove najmodernije zapadne..!
    Svako ima protivtenkovske rakete i mine…a gvožđe je gvožđe.

    13
    • Dragi NATO botu, treba da znaš da pišeš na specijalizovanom portalu gde ljudi mogu da tvoj komentar ocene kao prostu NATO propagandu.
      Da ne napišem, proseravanje…

      14
      2
        • Leopard 2A5, Leopard 2A6, Leopard 2A7
          M1A2, M1A2-SEP, M1A2-SEPv2

          Ovaj ukrajinski je M1A1 koji nosi oznaku SA, i dolazi sa poboljšanom termovizijom i sistemom komunikacije koja je u nivou M1A2 modela. Međutim, oklopna zaštita, i vatrena moć su identična kao kod osnovnog M1A1…tenka sa kraja 80ih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version