Naslovna Novosti Ukrajinska 47. mehanizovana brigada dobija petog komandanta: Četvrti smenjen zbog gubitka tenkova...

Ukrajinska 47. mehanizovana brigada dobija petog komandanta: Četvrti smenjen zbog gubitka tenkova Abrams

1
47. mehanizovana brigada oruzanih snaga ukrajine magura
47. mehanizovana brigada oruzanih snaga ukrajine magura
google news

Ukrajinski izvori izveštavaju kako je 47. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine ponovo promenila komandanta. Jedinica je trenutno raspoređena u selu Berdiči, gde gubi dragocene tenkove Abrams američke proizvodnje.

Podsetimo, 47. zasebna mehanizovana brigada „Magura“ (vojna jedinica A4699), formirana 2022. godine od odabranih “rusofoba i nacionalista”. Naoružana je uglavnom zapadnom opremom, uključujući tenkove američke proizvodnje Abrams.

Jedinica se prvi put pojavila na prvoj liniji fronta tokom pokušaja letnje kontraofanzive, gde je pretrpela velike gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi. Dopunjavanje redova „rasno opredeljene“ formacije (u slovenskoj mitologiji Magura je ćerka boga groma Peruna) dogodilo se za kratko vreme zbog grupe pripadnika već obučenih u Velikoj Britaniji.

Kako je saopštila pres služba brigade, jedinica je promenila četvrtog komandanta otkako je prošle godine stupila u borbe. Prethodni komandant brigade Dmitrij Rjumšin postavljen je na ovu funkciju pre manje od dva meseca. Razlog njegovog smenjivanja mogu biti veliki gubici u skupim tenkovima Abrams u bitkama zapadno od Avdejevke.

Prvi komandant ove jedinice bio je potpukovnik Aleksandar Sak, koji je bacio nemačke tenkove i borbena vozila američke pešadije u masovne napade kroz minska polja u pravcu Zaporožja.

Kao rezultat toga, olupine desetina NATO vozila možda idalje rđaju u stepama. Septembra 2023. godine Saka je zamenio pukovnik Aleksandar Pavlij, koji je na ovoj dužnosti služio do januara 2024. godine.

Skandal je izbio nakon što je otkriveno da je naredio minobacačkim posadama, snajperistima i topnicima da pređu u jurišne grupe i nanesu velike gubitke na ratištima. Kao rezultat te odluke, brigada je ponovo katastrofalne gubitke u jurišima direktno u smrt.

Pavlija je zamenio Dmitrij Rjumšin, koji je za izuzetno kratko vreme izgubio američke tenkove.

Komandant četvrte brigade je Jan Jacišen, koji je ranije komandovao 11. bataljonom 59. brigade, jedne od ukrajinskih jedinica koja broji najveći broj poginulih i nestalih vojnika, prema tvrdnjama ruskih izvora.

Inače, bivša članica švedske ekstremno desničarske stranke sada u ukrajinskim oružanim snagama, pohvalila se svojevremeno u jednom zapadnom glasilu da će služiti u Maguri.

Ukrajinska vojska ne prestaje da gubi tenkove Abrams

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je još jedno uništenje tenka “Abrams” američke proizvodnje na ukrajinskim linijama fronta. Prema zvaničnim izveštajima ruske vojske, najmanje 5 tenkova Abrams je već uništeno u oblasti Avdijevke.

Prema ruskom MO, jedinice grupe snaga Ruski centar „aktivno su popravljale situaciju duž prednje ivice“ i „odbile 11 kontranapada jurišnih grupa 24., 47. mehanizovane i 3. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini Novobahmutovke, Berdičija, Orlovke i Tonenke sve u Donjeckoj Narodnoj Republici“.

Kao rezultat tekućih borbi, a prema izveštaju MO Rusije, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 430 vojnika, uključujući poginule i ranjene, tenk Abrams američke proizvodnje, dva borbena oklopna vozila i 18 vozila.

Ruska artiljerija gađala je sledeću ukrajinsku opremu: borbeno vozilo MLRS Grad, samohodnu artiljerijsku jedinicu M109 Paladin američke proizvodnje, haubicu D-20 i pet haubica D-30. Pored toga, u toj oblasti su uništena dva ukrajinska skladišta municije.

10. marta, snimci sa fronta pokazuju kako novi tenk Abrams gori u blizini sela Berdiči. Prema otvorenim izvorima, video snimci su potvrdili uništenje najmanje četiri tenka američke proizvodnje. Poslednji Abrms u nizu pogođen je ATGM Korent.

Podsetimo, SAD su u Ukrajinu prebacile 31 tenk Abrams M1A1, kao i šest inženjerskih vozila izgrađenih na istoj bazi. Svi tenkovi su u službi ukrajinske 47. odvojene brigade, koja je poslata u pravcu Avdijevke sa ciljem da zaustavi napredovanje ruskih trupa.

Ističe se da je četvrti potvrđeno uništeni američki tenk, još dva su oštećena. Pre svega ovovga uništena su i 2 inženjerska vozila bazirana na Abramsu, M1150 Assault Breacher.

1 KOMENTAR

  1. Sirotinja neobrazovana koja je do rata bildovala i dilovala dobila modernu opremu a do rata nisu znali ni pametan tel da koriste kako treba a sada ce oruzije koje vredi milione.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version