NaslovnaNovostiPrvi ikada zabeležen pad: Autohtoni indijski lovac HAL Tejas Mk1 srušio se...

Prvi ikada zabeležen pad: Autohtoni indijski lovac HAL Tejas Mk1 srušio se u Radžastanu

Indijsko vazduhoplovstvo izgubilo je svoj autohtoni lovac HAL Tejas Mk1 kada se srušio u utorak, 12. marta 2024. u blizini Džajsalmera u Radžastanu. Pilot lovca se katapultirao i preživeo je nesreću, piše indijska štampa.

Lovac indijske proizvodnje HAL Tejas Mk1 (LCA) koji pripada 18. eskadrili “letećih metaka” u vazduhoplovnoj bazi Sulur u Koimbatoru srušio se u Džajsalmeru u Radžastanu u blizini kompleksa hostela. Uzrok pada nije utvrđen, pilot je preživeo, uspevši da se katapultira.

Avion se srušio na zemlju i potpuno je izgoreo nakon što je izbio požar. Međutim, ovo je svojevrstan presedan. Kako napominju svetski mediji koji su pratili ovaj incident, ovo je prvi incident ove vrste sa ovom letelicom od početka njenog rada.

Višenamenski jednomotorni supersonični lovac Tejas usvojilo je indijsko vazduhoplovstvo 2016. godine. Njegov razvoj je započet još davne 1983. godine pod vođstvom Indire Gandi i nastavio se više od 30 godina.

Svoj prvi let lovac je izveo još 2001. godine. Avion je 60% domaće radinosti, razvijen od strane Hindustan Aeronautics Limited (HAL) i indijskog Ministarstva odbrane. Tejas lovci su razvijeni sa ciljem da zamene ruski MiG-21 u indijskom vazduhoplovstvu.

Nju Delhi sprovodi dugoročni program penzionisanja sovjetskih lovaca MiG-21. postepeno ih uklanjajući iz Ratnog vazduhoplovstva (IAF) i zamenjujući ih lovcima sopstvene proizvodnje.

Iako razvijan preko 30 godina Tejas je Indiju svrstao u zavidnu grupu zemalja koje su pokazale sposobnost da razviju svoje lovačke aparate 4. generacije.

Prema dostupnim podacima, do danas su u Indiji sastavljena ukupno 52 aviona HAL Tejas Mk1. Dve eskadrile ovih lovaca formirane su u vazdušnoj bazi Sulur u južnoj državi Tamil Nadu, koja je odgovorna za zaštitu indijskih morskih voda. Reč je o 45. eskadrili „Leteći bodeži” i 18. „Leteći meci”.

Eskadrila broj 3 indijskog vazduhoplovstva, Kobre, biće prva jedinica koja će upravljati LCA Mk1A pošto budu povukli svoje MiG-21. Za Mark 1A se tvrdi da će imati više od 40 poboljšanja u odnosu na Mark 1.

Nova varijanta Mark1A ima poboljšanja kao što su punjenje gorivom u vazduhu, mogućnosti ciljanja izvan vizuelnog dometa, čak i kapacitet da ometa neprijateljske radare. Indijsko vazduhoplovstvo je naručio 83 aviona LCA Mk1A 2021. godine, a vlada je odobrila za dodatnu narudžbu od 97 LCA MK 1A. Prva verzija aviona primljena je u IAF 2016. godine.

HAL trenutno može da napravi 8 Tejas aviona godišnje. Tvrde da će biti ovo biti povećano na 16 aviona svake godine do 2025. i 24 aviona svake godine u naredne tri godine.

LCA Mk1A će nadoknaditi borbene avione MiG-21, MiG-23 i Mig-27 koji su povučeni iz upotrebe. Indijske snage su planirale da u dogledno vreme povuku svoje MiG-ove 29, a zatim Mirage i Jaguare. Autohtoni LCA Tejas će činiti većinu snage IAF-a u narednoj deceniji.

hal tejas mk1 lca
hal tejas mk1 lca

Ovi lovci bi trebalo da budu naoružani autohtonom raketom vazduh-vazduh Astra. U avgustu 2023. godine, LCA je uspešno ispalio raketu vazduh-vazduh Astra lansiravši je izvan vizuelnog dometa na obalu Goe.

Polovina Mk1A Tejas će nositi izraelski AESA radar, a počevši od 2026. godine, preostali LCA MK1A nosiće autohtono razvijeni AESA radar. Međutim, Tejas koristi General Electric (GE), dakle američki motor.

U cilju daljeg promovisanja autohtonosti, uključujući i motore, sa GE je dogovoren transfer tehnologije za proizvodnju GE motora u Indiji tokom posete premijera Narendre Modija SAD u junu 2023.

Najveći hendikep koji je Tejas do sada imao bio je to što nikada nije dokazan u borbi i što se nikada nije suočio sa izazovom, njegovo raspoređivanje na indijskom poluostrvu značilo da je to borbeni avion iz mirnodopskog vremena.

1 KOMENTAR

  1. u konkursu izbora motora za to vrijeme odlican visen vazd, G E je pobijedio Snecmu..zbpg tog izbora Francuzi blokiraju opremanje projekta kompl Elektronikom.ukratko predug period projekta doveo je do zastare istog…Slicno se desilo i sa fantast proj Pak fa…na pragu smo operativnog uvodjenja prvih vingova na zapadu dok Rusi nedostatnu “peticu” nece znacajnije imat ni 35 e god.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave