Naslovna Novosti Vazdušno-kosmičke snage Rusije prvi put upotrebile novu vazdušnu bombu D-30SN protiv ukrajinskih...

Vazdušno-kosmičke snage Rusije prvi put upotrebile novu vazdušnu bombu D-30SN protiv ukrajinskih položaja

3
bomba d 30sn
bomba d 30sn
google news

Ukrajinski informativni izvori prenose da su ruske Vazdušno-kosmičke snage nedavno upotrebile novu vazdušnu bombu protiv Oružanih snaga Ukrajine, a kao dokaz na internetu su objavljene fotografije ostataka ove municije.

Na incident je skrenuo pažnju i penzionisani ruski vojni pilot, a sada bloger i stručnjak Ilja Tumanov, koji je 9. marta komentarisao situaciju na svom Telegram kanalu.

“Vazdušno-kosmičke snage Rusije upotrebile su novu vazdušnu bombu D-30SN protiv ukrajinskih oružanih snaga Ukrajinci su cenili naš novi proizvod na bojnom polju. Ovo je UMPB D-30SN, što je skraćenica od univerzalne međuvidovske klizne municije kalibra 30 cm,” primetio je stručnjak.

On je objasnio da je UMPB D-30SN zapravo klizna bomba, čiji je ceo sadržaj (oprema, krila i bojeva glava) smešten u „cev“ određenog prečnika.

“Pa, pošto je ova municija nazvana “međuvidovska”, jasno je da je može lansirati ne samo avijacija, već i MLRS tipa Tornado-S. U slučaju primene sa zemlje, dodaje joj se mlazni motor. Ruska avijacija trenutno koristi UMPB bez motora, ali će najverovatnije ovaj nedostatak biti ispravljen u bliskoj budućnosti,” istakao je bloger.

Prema njegovom mišljenju, s obzirom na stepen odjeka u ukrajinskim medijima i bliskoratnoj javnosti, testiranje nove ruske municije u realnim borbenim uslovima je prilično uspešno.

Analitičari “Instituta za proučavanje rata” (ISW), sa sedištem u Vašingtonu, sugerisali su da će Rusija nastaviti sa masovnom proizvodnjom naprednih vođenih klizećih bombi kako bi proširila njihovu upotrebu duž linije dodira u Ukrajini.

Kapetan Dmitro Lihovij, portparol Operativne i strateške grupe ukrajinskih snaga “Tavrija”, izvestio je 10. marta da su ruske trupe napale grad Mirnograd (u Donjeckoj oblasti) sa tri UMPB D-30SN, koje je ukrajinsko tužilaštvo prvobitno pogrešno identifikovalo kao rakete PVO sistema S-300.

Ukrajinski kapetan je tada dodao da su napredne UMPB D-30SN u suštini dodatno opremljena verzija FAB nevođenih bombi iz sovjetske ere. Stoga zapadni analitičari veruju da će ruske snage verovatno nastaviti sa masovnom proizvodnjom UMPB bombi i proširiti njihovu upotrebu u celoj ratnoj zoni u Ukrajini. UMPB D-30SN bomba je oružje slično američkim GLSDB bombama koje su već isporučene Kijevu.

3 KOMENTARA

  1. Mislim da ste medij Vrlo kompetentan u predstavljanju orudja i borbenih sredstava koja se koriste u ovom nesrecnom ratu.to radita egzaqtno vec 25 i mjesec.Postovani nemojte ugrozit Vasu reputaciju ,ipak opis i komparacije ubs a iz ovog tekata su bas Neprilicne Vama.jos jednom,sa postovanjem,nastavite sa Objektivnim prikazima.

    1
    2
    • @Buka/ Без увреде, али оруђа су оно што се користи у производњи и пољопривреди а оно што се користи у ратовању јесу оружја, и то треба имати на уму. Истина, у војски би се оруђима могло сматрати све оно што је на точковима и што служи за подршку и снабдевање а све друго су оружја. Поз…!

      3
      1
      • Treba imati na umu i da su se klase i generacije odškolovale na vojnim školama i akademijama i da se termin ORUĐE redovno koristio. Ali, što ja znam. Bez uvrede. poz..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version