NaslovnaNovostiU rejonu Berdiči, ruski vojnici 24. brigade specijalnih snaga uništili četvrti tenk...

U rejonu Berdiči, ruski vojnici 24. brigade specijalnih snaga uništili četvrti tenk Abrams koristeći ATGM Kornet

Oružane snage Ukrajine izgubile su još jedan američki Abrams. Tenk je nokautiran u rejonu Berdiči kod Avdejevke, gde se bori 47. brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je naoružana ovim tenkovima.

Prema ruskim izvorima, ovo je već četvrti „Amerikanac“ koji su ruske trupe uništile.

Prema dostupnim informacijama, ukrajinski Abrams su sa protivtenkovskim raketnim sistemima Kornet uništili vojnici 24. brigade specijalnih snaga iz Novosibirska, ostali detalji nisu saopšteni.

Ističe se da je četvrti potvrđeno uništeni američki tenk, još dva su oštećena. Uništena su i 2 inženjerska vozila bazirana na Abramsu, M1150 Assault Breacher.

“Lov se nastavlja. Još jedan Abrams uništili su vojnici 24. brigade Specijalnih snaga iz Novosibirska, a uništen je u oblasti Berdiči. (…) Generalno, potvrđeno je očigledno da se Abrams ATGM drže tako-tako. Jedan od dva oštećena Abramsa takođe je pogođen ATGM-om, piše TG kanal Solovjev.

Podsetimo, SAD su u Ukrajinu prebacile 31 tenk Abrams M1A1, kao i šest inženjerskih vozila izgrađenih na istoj bazi. Svi tenkovi su u službi ukrajinske 47. odvojene brigade, koja je poslata u pravcu Avdijevke sa ciljem da zaustavi napredovanje ruskih trupa.

Vest da su ruske snage uništile prvi američki Abrams tenk pojavila se krajem februara 2024. godine. Nakon potvrde, više se raspravljalo da li će ruski glumac i režiser Ivan Ohlobistin uspešnim strelcima isplatiti obećanu nagradu od 10 miliona rubalja. Nakon potvrde da će obećanje biti ispunjeno, stigle su i vesti o do sada nepoznatoj bespilotnoj letilici kojom je prvi Abrams onesposobljen.

kornet u akciji
kornet u akciji

Drugi po redu Abrams uništen je takođe u okoline sela Berdiči u pravcu Avdejevke. Ruski vojnici su iz ručnog raketnog bacača prvo pogodili vozilo u gusenice, a zatim su ga dokrajčili borci iz sastava 30. posebne motostreljačke brigade iz Samarske oblasti.  Objavljeni snimak je potvrdio da su imobilisani tenk udarila dva FPV drona „Upir“.

Da je ruski glavni borbeni tenk T-72B3 odgovoran za uništenje trećeg tenka američke proizvodnje M1A1 SA Abrams kijevskih snaga u pravcu Avdejevke, javilo je rusko Ministarstvo odbrane 6. marta. 2024. godine. „Posada tenka T-72B3 uništila je prvim hicem američki Abrams” u pravcu Avdejevke tokom proteklog dana, saopštilo je ministarstvo na brifingu.

Bez obzira na to kako i da li su ukrajinski vojnici pokušavali da sačuvaju američke tenkove, nije im uspelo. Četiri su uništena, dva oštećena, a ostalo je još 25. Inače, ruski vojnici tvrde da su američki tenkovi gori od nemačkih.

Zapadni tenkovi protiv Kornet protivtenkovskog sistema

Ruska Federacija zvanično stvara posebno obučene jedinice za uništavanje zapadnih tenkova u Ukrajini. Jedinice će biti obučene da identifikuju i maksimalno iskoriste slabe tačke tenkova Abrams, Leopard ili Challenger.

Oni su posebno opremljeni prenosivim protivtenkovskim sistemima (ATGM) i dronovima koji mogu da udaraju odozgo na najugroženije tačke tenkova. Prva dva Abrams tenka uništena su dronovima, treći tenkom T-72B3 a četvrti upravo ATGM Kornet.

Ako je verovati informacijama onda zapadni tenkovi imaju više nego opasnog protivnika u protivtenkovskoj raketi Kornet-EM, sposobnoj da probije bilo koji inteligentni sistem aktivne oklopne zaštite. Ima veći domet i veću brzinu nego primera radi američki sistemi Javelin.

Poslednja generacija 9M133M Kornet-M (Kornet-EM u izvozu) ima koncept „ispali i zaboravi“, sistem sličan onom kod Javelina, koji omogućava strelcu da se sakrije odmah nakon lansiranja projektila.

teroristi hamasa unistili izraelski oklopni transporter panter koristeci protivtenkovsku raketu kornet
borci hamasa koriste kornet

Naime, iz procesa navođenja ATGM se potpuno isključuje čovek a tačnost praćenja cilja u uslovima stvarne borbene upotrebe uvećava se petostruko. Sistem obezbeđuje veliku verovatnoću pogađanja cilja u čitavom opsegu primene kompleksa.

Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture. 

Najnoviji ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva. Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira.

Ova vrsta projektila, maksimalnog dometa od 10 km tokom dana i minimalnog dometa od 150 m, usmerava se ka cilju laserskim zrakom.

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je 2 puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatre na dve mete značajno povećava performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

Hezbolah je uspešno koristio stari Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine. Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a uvršten je i na našu listu najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

kornet
kornet

Pored protivtenkovskih raketnih sistema Kornet, tenkovi mogu biti uništeni oklopnim granatama Mango kalibra 125 mm i vazdušnim raketama Vihr i Ataka.

Inače, na internetu su se nedavno pojavili retki snimci koji pokazuju trenutak kada je jedan od para helikoptera ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pogođen ATGM Kornet-M sistemom u oblasti Rabotina u pravcu Zaporožja.

10 KOMENTARA

  1. Citam komentare I kao da ih pise mali Perica. Spominje se sve od kanti do nuklearnih bombi. Sta je sa ljudima? Znqm da su teska vremena ali zdrav razum I logika se moraju sacuvati.

    6
    2
  2. Gde ovde bilo konod vas vidi da je ne Abrams u pitanju vec sta se gadja .Ovi snimci pa ovo je zali boze zivota ,crno bela tehnika iz 1960 god i ruZi su kao unistili Abramsa.Prvo sve se moze unistiti nista novo nista specijalno ali ovo ,ovaj snimak.Ma dajte ljudi 21 vek ovo je sramota

  3. Da nisu krili te Abramse po oodrumima,sve do zadnjih 2 nedelje,svi do jednog bi bili uništeni,obične kante,kao i Leopardi i Čelenčeri!!

    67
    4
  4. Ipak je to slabo! Ovi su za sad dobili 31 komad, a dobiće još, ukoliko Rusi pod hitno ne ispale na mesto lokacije većeg broja ovih tenkova, Kinžalom jednu omanju nuklearku! Ukrajinci bi odmah predali ostatak, i to ne samo Abramse, nego svo drugo naoružanje koje poseduju! Tada bi bio The End ovog rata!

    9
    5
    • Nebrini se druze ukri su krili te krseve do pre 2 nedelje resice njih rusi za kratko vreme posto su ih sada izvukli iz garaze.Gore Patrioti gore Abramsi a gorece i ostalo cim ih ukri puste u promet onda pocinje lov na oruzije zapada.Sto se tice Abramsa kada ameri vide kako te kante gore vise im nece poslati ni jedan tenk

      16
      4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave