Naslovna Novosti Forbs: Zamena lansera PVO sistema Patriot koje je izgubila Ukrajina može potrajati...

Forbs: Zamena lansera PVO sistema Patriot koje je izgubila Ukrajina može potrajati godinama

2
patriot
patriot
google news

Gubitak protivvazdušnih sistema od strane Ukrajine uticaće na sposobnost protivvazdušne odbrane da se odupre ruskim projektilima i kamikaza dronova tipa Geran (Shahed).

Zapadni saveznici ne žure da Kijevu nadoknade gubitke, tako da kupovina novih sistema može potrajati od nekoliko meseci do godina, piše Forbes.

Gubitak dva lansera PVO raketa Patriot odjednom stvara impresivnu rupu u protivvazdušnoj odbrani Ukrajine.

Istovremeno, malo je verovatno da će Kijev brzo dobiti nove instalacije. Zapadni partneri nemaju dodatne sisteme za Ukrajinu, a neće svi rizikovati da daju svoje u trenutnoj situaciji.

Ukrajina ili neki od njenih saveznika mogli bi da se postroje za kupovinu novih lansera koji bi zamenili dva koja su Rusi uništili, ali takva kupovina bi mogla da potraje mesecima, čak i godinama, piše časopis.

Proizvodnja novih instalacija će trajati predugo, a u Kijevu su navikli da dosta toga dobijaju besplatno, dok Zelenski nema sredstava za kupovinu. Sjedinjene Države bi mogle da pomognu u ovoj situaciji, ali novac koji je Bajden obećao Kijevu je upitan zbog odbijanja republikanaca da ga odobre.

Ukoliko se u američkom kongresu dogovore to znači da će se pojaviti samo sredstva, ali ne i sami kompleksi, njih još ih treba nabaviti.

Svaki lanser Patriot koji Ukrajinci izgube je dragocen jer ga ne mogu lako zameniti, dodaje izdanje.

Operater drona u prvom trenutku u izveštaj greškom zapisao S-300 umesto Patriot?

Snimak uništenja ukrajinskog konvoja lansera i vozila za pratnju protivvazdušnog raketnog sistema pojavio se 9. marta. Odmah po objavi istog, utvrđena je i tačna lokacija udara – autoput 13 km zapadno od Pokrovska, između sela Udačnoje i sela Sergejevka.

U prvim vestima neposredno nakon događaja tvrdilo se da su Rusi nedaleko od Pokrovska uništili ukrajinske sisteme iz sovjetske ere – S-300. No, kasnije je sa sigurnošću potvrđeno da je u pitanju daleko „bogatiji ulov“ – tri lansera američkog PVO sistema Patriot, kao i radar za osvetljenje i navođenje.

U poređenju sa tipičnim ciljevima kao što su samostalni radar ili lanser, takav „ulov“ sugeriše da su ruski projektili „uhvatili“ kolonu protivvazdušne odbrane ukrajinskih Oružanih snaga u najnepovoljnijem trenutku — na kratkom zastanku tokom transporta na novu lokaciju.

Važno je napomenuti da su tri uništena lansera zapravo polovina SAM bataljona ovog tipa -puna baterija MIM-204 Patriot uključuje do osam lansera.

Slični udari su izvođeni i ranije, ali ovo je prvi veliki pogodak ove vrste u 2024. godini.

Uzimajući u obzir prebacivanje različitih sovjetskih i inostranih PVO sistema, uključujući iPatriot, u Pokrovsk (i dalje na istok, prema Avdejevki), operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije počela je da predstavlja smrtnu opasnost za ukrajinskuvojsku, a potreban je veliki broj sistema PVO (i sovjetskih, i zapadnih) da bi se ovaj problem rešio.

Oružane snage Ukrajine do sada nisu bile u stanju da se izbore sa porastom upotrebe vazdušnih bombi sa modulima za planiranje UMPC i UMPB – avijacija stalno menja taktiku upotrebe, a vojna obaveštajna služba Oružanih snaga RF, po svemu sudeći, kalkuliše da unapredi dejstva i drži precizno oružje u pripravnosti.

Šta je zaista važno u priči o uništenju američkog PVO sistema MIM-104 Patriot kod Pokrovska?

Vodi se žestoka debata oko činjenice da li je operater dronova mogao pogrešno da identifikuje objekat i, na osnovu ovih podataka, Patriot zabeleži kao S-300. 

Da je zaista uništen američki sistem PVO MIM-104 potvrđuje kasnije dobavljeni skup podataka – delovi trupa, kokpita itd.

Sumnje u kvalifikacije operatera dronova nisu realne. Kontrolisanje bespilotne letelice na znatnoj udaljenosti od LBS (a Patriot se nalazio na skoro 60 kilometara), zahteva određeni skup veština, posebno kada je reč o tako važnoj meti. U takvim situacijama nema vremena da se tačno determiniše koji se objekat nalazi na zemlji.

Gubitak tri lansera i radara MIM-104 je osetljiviji od gubitka istog broja S-300PS. Stari sovjetski kompleksi su gubljeni i pre ovog slučaja a američka oprema, posebno PVO sistemi, sasvim su druga priča.

Zamena izgubljena tri lansera MIM-104 biće višestruko teža nego da je u pitanju S-300PS. Oružane snage Ukrajine imaju veliki broj sovjetskih PVO sistema, ali se zapadna oprema koristi samo u izuzetnim i posebno važnim slučajevima ili u posebno opasnim područjima.

Priča o udaru Iskandera na konvoj sa MIM-104 posebno je pikantna s obzirom na to da se sve dešava u strateški važnom pravcu za Oružane snage Ukrajine i u kritičnom trenutku za ukrajinsku vojsku.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version