NaslovnaNovostiSeverna Makedonija dobila dozvolu da od SAD kupi još JLTV M1280A1, združenih...

Severna Makedonija dobila dozvolu da od SAD kupi još JLTV M1280A1, združenih lakih taktičkih vozila

Američki Stejt department odobrio je moguću stranu vojnu prodaju Severnoj Makedoniji dodatnih M1280A1 združenih lakih taktičkih vozila (JLTV), saopštila je u petak Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane.

Odobrena prodaja, u vrednosti od 111 miliona dolara, uključuje osamnaest M1278A1/A2 JLTV Heavy Gun Carriers (HGC) i sedam M1280A1/A2 JLTV vozila opšte namene. Ovaj dodatak dopunjuje prethodni dogovor.

Prvobitni slučaj inostrane vojne prodaje (FMS), procenjen na 78,54 miliona dolara, a uključivao je ukupno sedamdeset i jedan JLTV, koji se sastoji od četrdeset osam M1278A1/A2 JLTV HGC; sedamnaest M1280A1/A2 JLTV GP; i šest M1281A1/A2 JLTV nosača za blisku borbu (CCVC).

JLTV-i, koje proizvode renomirani odbrambeni izvođači kao što su Oshkosh Defense i AM General, opremiće Severnu Makedoniju savremenim taktičkim sposobnostima vozila, poboljšavajući njenu sposobnost da se suprotstavi rastućim pretnjama i efikasno učestvuje u operacijama NATO-a, čiji je S. Makedonija član.

Predložena prodaja je u skladu sa strateškim ciljevima Severne Makedonije za jačanje nacionalne odbrane i podsticanje interoperabilnosti sa snagama SAD i NATO. To označava značajan korak ka jačanju odbrambenog položaja i otpornosti zemlje u suočavanju sa regionalnim izazovima, navodi se u saopštenju.

prethodno isporuceni jltv makedonskoj vojsci 2
prethodno isporuceni jltv makedonskoj vojsci 2

Prema Agenciji za odbrambenu bezbednosnu saradnju (DSCA), nabavka ovih taktičkih vozila omogućiće Severnoj Makedoniji da odvrati protivnike i aktivno doprinese kolektivnim bezbednosnim naporima. Štaviše, zemlja je dobro opremljena da apsorbuje i integriše ovu naprednu opremu u svoje oružane snage neprimetno, tvrde iz DSCA.

Odobrenje ove vojne prodaje naglašava trajno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Severne Makedonije u promovisanju regionalne stabilnosti i bezbednosti. To predstavlja zajedničku posvećenost suočavanju sa novonastalim bezbednosnim pretnjama i podržavanju zajedničkih vrednosti mira i stabilnosti u regionu.

JLTV ukratko

Joint Light Tactical Vehicles (JLTV) su porodica vozila razvijena da zamene zastarela vozila visoke pokretljivosti sa višenamenskom primenom (HMMWV ili Humvee) u američkom vojnom arsenalu. Ova vozila su dizajnirana kako bi pružila poboljšanu pokretljivost, zaštitu i ubojitost za različite misije.

JLTV vozila su dizajnirana da budu visoko pokretna na različitim terenima. Pružaju bolje performanse van asfalta u poređenju sa starijim vozilima tipa Humvee, obezbeđujući povećanu agilnost i manevarski kapacitet.

Vozila su takođe konstruisana sa fokusom na poboljšanu zaštitu putnika. Uključuju naprednu oklopnu zaštitu i druge osobine poboljšanog preživljavanja kako bi odolele različitim pretnjama na bojištu.

prethodno isporuceni jltv makedonskoj vojsci
prethodno isporuceni jltv makedonskoj vojsci

Porodica JLTV vozila obuhvata različite varijante prilagođene određenim misijama. Ove varijante mogu biti konfigurisane za uloge poput opšte namene, nosača oružja za borbu u blizini, pomoćnih vozila i drugih. Modularni dizajn JLTV vozila omogućava lakše integrisanje različitih paketa opreme za misije i nadogradnji, čime se omogućava prilagođavanje evoluirajućim operativnim potrebama.

Tačne specifikacije i sposobnosti određenih JLTV modela, poput M1280A1, mogu varirati u zavisnosti od namene i dodatnih karakteristika ili modifikacija.

IzvorDSCA

7 KOMENTARA

  1. JLTV je odlicno vozilo sa dobrim stupnjem zastite. Mislim da je bolje uopste ne komentirati ako nema sto pametno da se kaze.

  2. Ovi Makedonci tj bivši Srbi nemaju dve daske u glavu, Služiće kao topovsko meso budu li krenuli Šiptari na njih. Nemaju dronove, nemaju tenkove, nemaju,BMP, Nemaju haubice, nemaju municije, nemaju Avijaciju, nemaju PVO, nemaju protiv Oklopne rakete,. Nemaju ništa, Ali zato imaju 100 inak dzipova lako oklopljenih da mogu da se vozikaju. Tražiće pomoć Srba ali nikad više

    2
    2
  3. Поклонили 30 тенкова Т72 Украини и сада им одобрили куповину возила за излете. Генијално.

    30
    2
    • Као у оном вицу како Бугари Совјетима дају нафту, а Совјети од њих узимају угаљ.
      Ето, Американци су дозволили Македонцима да им дају драгоцене доларе и још при том да буду срећни што су купили непотребне скаламерије.

  4. Uludo potrosene pare, nepristupacne terene su mogli da rese i sa traktorom,sad se kupuje samo ono sto leti i puca,ili ono sto puca u ono sto leti….

    28
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave