NaslovnaNovostiRusi uništili Centar za svemirska istraživanja Ovidiopolj-2 u blizini Odese, strateški važan...

Rusi uništili Centar za svemirska istraživanja Ovidiopolj-2 u blizini Odese, strateški važan ukrajinski cilj

Nekoliko ruskih izvora na društvenim mrežama izvestilo je 8.3.2024. da su ruske trupe tokom napada izvršenih u petak uveče potpuno uništile Centar za svemirska istraživanja Ovidiopolj-2 koji pripada Oružanim snagama Ukrajine.

Cilj se nalazi u blizini sela Akarza (Ovidiopoljski okrug) u Odeskoj oblasti. Nastao je tokom sovjetskog perioda, poznat kao nezavisni radio čvor 8 Komiteta državne bezbednosti (KGB) SSSR-a.

ovidiopolj 2
ovidiopolj 2

Sada je, kako tvrdi ruska strana, ovaj objekat bio pod kontrolom stranih vojnih specijalista iz država NATO-a.

Pre toga, ukrajinski izvori su saopštili da je u Odeskoj oblasti, kao posledica noćnih udara Oružanih snaga Ruske Federacije, “oštećen određeni infrastrukturni objekat”. Iako ukrajinski predstavnici nisu precizirali kakva je meta uništena, čini se da je upravo reč o samom Centru za svemirska istraživanja.

Ruske trupe redovno izvode masovne udare visokopreciznim oružjem po vojnim ciljevima na teritoriji Ukrajine. U petak uveče između ostalih, napadnuti su i ciljevi u Odeskoj, Kirovogradskoj i Harkovskoj oblasti.

Vazduhoplovstvo Ukrajine je uobičajenom napomenom obavestilo da su 33 od 37 ruskih bespilotnih letelica koje su napale ciljeve na teritoriji zemlje uništene od strane sistema protivvazdušne odbrane. Kasnije je, međutim, objavljeno više informacija o pogođenim vojnim objektima u nizu ukrajinskih regiona.

Izjave iz Kijeva o uspešnosti ukrajinske PVO, iako svakodnevno gube na težini, prenose svi izvori pa ćemo i mi, dok je na vama da procenite šta se zaista dešava.

Kompleks Ovidiopolj-2 je do 1991. godine pripadao 16. upravi KGB-a SSSR-a, koja je bila odgovorna za elektronsku obaveštajnu službu i radio presretanje.

Između ostalog, centar je presreo podatke koje su u štab preneli neprijateljski sateliti. Sada to čini i Ovidiopolj-2, ali u interesu spoljnih obaveštajno-bezbednosnih službi Ukrajine.

Spoljna obaveštajna služba Ukrajine je 2020. godine raspisala tender za renoviranje zgrade posebne namene Sirijus na teritoriji tajnog objekta Ovidiopolj-2 u blizini Akkarže. Radove je trebalo da završi pobednik tendera, Promin Bud Service iz Kijeva, do 21. decembra 2021. godine.

8 KOMENTARA

  1. Просто ме чуди да тако битан војни комуникациони објекат, и још за сателитску везу, нису уништили раније?

    15
  2. Dali ovo znaci da ce u Avgustu mesecu ove godine biti unisten centar, ili je u pitanju vremenska masina? Dajte ljudi povedite racuna o tome sta i kako pisete.

    1
    15

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave