NaslovnaNovostiRusija gura istočni front: Posle pada Avdijevke, napadaju operativno-taktički pravac Novopavlovka

Rusija gura istočni front: Posle pada Avdijevke, napadaju operativno-taktički pravac Novopavlovka

Posle Avdijevke, ruska vojska je pomerila svoj glavni cilj 30 km južnije i šalje važne rezerve u to područje, rekao je portparol ukrajinske Operativno-strateške grupe (OSG) „Tavrija“.

„Zaključujemo da posle Avdijevke, Rusi trenutno svoje glavne napore usmeravaju na pravac Novopavlivka, ovo je nekadašnji pravac Marinka. Posebno u ataru sela Novomihailivka. Tamo se neprijatelj bori na istočnoj periferiji, sa ciljem da napreduje uz velike napore i privuče tamo važne rezerve. Za njih je ovo glavni pravac napada u Donjeckoj oblasti posle (zauzimanja) Avdijevke“, rekao je u sredu uveče Dmitro Lihovi, portparol OSG „Tavrija“, a prenose ukrajinski izvori vesti.

Otprilike nedelju dana nakon zauzimanja Avdijevke, ruske snage su naglo povećale broj napada na operativno-taktički pravac Novopavlovka, uz održavanje visokog pritiska u celoj oblasti Avdijevke.

Četiri uzastopna dana između 23. i 26. februara bilo je više od 40 ruskih napada dnevno, tako da će se u narednom periodu tempo malo smanjiti, nadaju se iz OSG „Tavrija“.

Nivo upotrebe artiljerije i taktičke bespilotnih letelica kamikaza od strane ruskih snaga je visok ovih dana, a čak i nešto veći kada je reč o dronovima, nego kada je Avdijevka zauzeta.

S druge strane, ruski gubici u ljudstvu i vojnoj opremi se smanjuju u poređenju sa borbama za Avdijevku, što ukazuje, najverovatnije, na krizu municije među ukrajinskim trupama, ali i na intenziviranje upotrebe bespilotnih letelica od strane ruske vojske, tvrde Ukrajinci.

Međutim, što je prema ukrajinskoj strani najviše zabrinjavajuće, ruske snage održavaju veoma visok nivo upotrebe MLRS-a preko linije fronta, nivo koji je ostao gotovo nepromenjen od početka napada na Avdijevku u februaru.

Upotreba avijacije od strane ruskih snaga zabeležila je smanjenje duž cele linije fronta, a posebno u zoni odgovornosti grupe Tavrija, tvrde iz ove grupe.

Posle pada Avdijevke, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Sirski je preformatirao neke od zona odgovornosti operativno-taktičkih grupa na pravcu „Tavrija“.

Tako su pravci Marinka i Šahtjorsk spojeni u jedan pravac koji je nazvan Novopavlivka (Novopavlovka), po istoimenom gradu koji se nalazi 65 km zapadno od Avdijevke (Avdejevke).

Dakle, iz priloženog se može primetiti da je cilj Rusa u ovoj zimsko-prolećnoj kampanji da stignu do linije razgraničenja između Donjecke i Zaporoške oblasti, koja se nalazi 40-60 km od sadašnje linije fronta.

Ruske snage nastavljaju napredovanje u pravcu Zaporožja

Ruska vojska je nakon taktičke pauze nastavila ofanzivne operacije protiv ukrajinskih snaga i u pravcu Zaporožja.

Vladimir Rogov, predsednik javnog pokreta Mi smo zajedno sa Rusijom, rekao je 7. marta za TASS da su ruske trupe zauzele četiri ukrajinska uporišta u ovom pravcu tokom proteklog dana.

U videu ispod možete videti da su Rusi došli u posed Leoparda 2A4 i YPR 765 u pravcu Robotina:

„U poslednja 24 sata, (ruske trupe) zauzele su četiri uporišta ukrajinske vojske u oblasti između Rabotina i Verbovoja. Neprijatelj je juče uveče i sinoć izgubio oko 50 militanata“, rekao je ovaj političar.

Borbe se nastavljaju u naselju Rabotino, rekao je on, napominjući da ruske trupe kontrolišu južni deo naselja, dok se ukrajinske snage povlače iz njegovog severnog dela. „Glavne bitke se vode u ruševinama škole i u blizini doma kulture, dok centar zajednice ostaje siva zona“, dodao je Rogov.

Prema rečima političara, kijevske snage nastavljaju da dovode ljudstvo i opremu, uključujući teško naoružanje, u tom pravcu. Oni takođe masovno koriste kamikaza i izviđačke bespilotne letelice u pokušaju da zaustave ruske trupe.

Ruski izvori vesti su 6. i 7. marta podelili nekoliko video snimaka koji pokazuju nedavne udare dronova i artiljerije na ukrajinske trupe, položaje i opremu u pravcu Zaporožja. Jedan od udara uništio je protivbaterijski radar AN/TPQ-36 američke proizvodnje.

Podsetimo, Rabotino i Verbovoje su bila jedina dva naselja u pravcu Zaporožja u koja su ukrajinske snage uspele da uđu tokom njihove neuspele kontraofanzive proleća i leta 2023. godine.

Ako se uspešno završe, ruske ofanzivne operacije u Zaporožju biće veliki udarac režimu u Kijevu. Nesposobnost ukrajinskih elitnih jedinica da nastave da napreduju u ovom pravcu prošlog proleća i njihov neuspeh da odbrani svoje dobiti verovatno će naljutiti pristalice na Zapadu, koji su do sada pružili stotine milijardi dolara vredne vojne pomoći.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave