NaslovnaNovostiPtica, avion ili dron? Kineska revolucionarna bespilotna letelica leti mašući krilima

Ptica, avion ili dron? Kineska revolucionarna bespilotna letelica leti mašući krilima [VIDEO]

Kina je uspešno konstruisala novi tip ornitoptera, Mali soko – Small Falcon, letelicu koja leti mašući krilima. Ovaj tip drone ima ogroman potencijal za vojnu i civilnu primenu.

Koliko je poznato, „Mali soko“, je 2. marta 2024. prvi put snimljen u letu tokom testiranja u Sijanu, glavnom gradu provincije Šensi.

Kineski mediji pozdravili su Malog sokola kao dron koji najviše liči na ptice na globalnom nivou, pripisujući njegovu izuzetnu agilnost novom konusnom mehanizmu koji imitira obrazac rastezanja i sklapanja krila, uočljiv kod ptica.

Kineska centralna televizija novu letilicu opisuje kao „dron koji najviše na svetu liči na ptice“. Mali soko uključuje naprednu tehnologiju inspirisanu prirodnim kretanjem ptica.

U izveštaju se navodi da Mali soko pokazuje niz ključnih karakteristika kroz preciznu optimizaciju dizajna uz pomoć simulacija računarske dinamike fluida (CFD,Computational fluid dynamics) i testova u aerotunelu. To uključuje mogućnost sklapanja krila tokom mahanja, prilagođavanja brzine mahanja, preklapanja jednog krila nezavisno od drugog i zaključavanje krila za manevre klizanja, pružajući neuporedivu agilnost i realizam u letu.

Razvijen od strane istraživačkog tima na Severozapadnom politehničkom univerzitetu (NWPU) u Sijanu, Mali soko predstavlja najnovije dostignuće u tehnologiji dronova.

Uz bliske veze sa kineskim odbrambenim istraživačkim sektorom, univerzitet je poznat po svojim doprinosima u razvoju bespilotnih letilica (UAV) i hipersonične tehnologije. Povezivanje univerziteta sa Narodnooslobodilačkom armijom Kine (PLA) dovelo do njegovog uključivanja na listu sankcija SAD.

Prema istraživačkom centru Australijskog instituta za stratešku politiku, to je „jedini kineski univerzitet koji ima laboratoriju za odbrambene UAV. NWPU je odavno poznat po proizvodnji ASN serije bespilotnih letelica preko svoje podružnice, Aisheng Technology Group Co., Ltd. 

Kineska vojska je najveći kupac ove kompanije, koja je svojevremeno tvrdila da proizvodi 90% kineskih dronova.

Ovo nije prvi prodor univerziteta u razvoj ornitoptera. NWPU je u oktobru 2023. predstavio  „Xinge“ – Domaćeg goluba, još jedan dron sa mašućim krilima koji je stekao međunarodno priznanje za obaranje rekorda vremena leta. Ovi dronovi, inspirisani mehanikom leta ptica, predstavljaju ključni korak u kineskoj vazduhoplovnoj tehnologiji. Prema rečima stručnjaka, čini se da postoji izuzetna sličnost između visoko biomimetičkih ornitoptera i stvarnih ptica, posebno na većim visinama, što ih čini teškim za razlikovanje golim okom.

Dok savremeni avioni sa fiksnim krilima i rotorkrafti koriste različite tehnologije za poboljšanje prikrivenosti, ornitopteri postižu “nevidljivost” kroz sličnost sa pticama. Ova prirodna kamuflaža im omogućava da se neprimetno uklope u svoju okolinu, čineći ih manje uočljivim za radarsko i vizuelno posmatranje.

Čak i ako bi bili primećeni, posmatrači bi ih verovatno zanemarili kao bezopasne ptice. Tako se poboljšava njihova sposobnost za izviđanje i nadzor.

Zahvaljujući ovim prednostima, iste bespilotne letelice su idealne za izviđanje, nadgledanje i precizne udarne misije u scenarijima specijalnih operacija. Pored toga, oni minimalno uznemiravaju divlje životinje, što ih čini vrednim alatima za ekološki monitoring i napore u zaštiti životne sredine.

Uz tekuće tenzije sa Indijom, ove bespilotne letelice bi mogle da imaju stratešku prednost u taktičkom nadzoru duž granice Indije i Kine. Bilo da se nalaze u pustinjama na velikim nadmorskim visinama u oblasti Ladak ili u gustim šumama Arunačal Pradeša, oni nude velike mogućnosti izviđanja.

Iako u projekat trenutno nije uključena vojska, postoji mogućnost da kineska armija pokaže interesovanje za ornitoptere u cilju testiranja i potencijalne operativne upotrebe nakon što primenjena tehnologija zadovolji sve uslove eksploatacije. 

U indijskoj oblasti Arunačal Pradeš često se javlja zabrinutost zbog kineske upotrebe stvarnih golubova sa porukama na mandarinskom jeziku, što ukazuje na neelektronsku komunikacionu vezu između špijuna i rukovaoca. Seljani iz dolinie Lohit su još 2017. godine otkrili ptice sa kineskim oznakama, što je izazvalo sumnju.

operater lansira xinge bionicku pticu dron
operater lansira xinge bionicku pticu dron

U međuvremenu, ovi dronovi nisu razvijeni isključivo u odbrambene svrhe. Njihove potencijalne civilne primene su ogromne, posebno u naporima za očuvanje biodiverziteta i ekološkim istraživanjima.

Osim toga, pošto se Kina može pohvaliti velikim domaćim civilnim tržištem i brojnim žarišnim tačkama biodiverziteta, korišćenje dronova – ptica predstavlja obećavajući put za vojne i civilne primene, odražavajući konvergenciju tehnoloških inovacija i upravljanja životnom sredinom.

1 KOMENTAR

  1. Онај коме за познавање историје није потребан интернет

    Некада се најпре у конструкцији авиона пошло од имитирања птица, па је овај модел назван махоплан.
    Пре тридесетак и више година присуствовао сам у Москви на изложби типа ”уради сам” где су аеромакетарски клубови излагали своје верзије авиона (један чак и надзвучни) који су, наравно, летели. Било је ту и авиона са крилима у облику Мебијусове траке, али и махоплана. Тада је то било омаж пионирима авијације.

    Да ли је, по свој прилици, дошло време да се једна природна идеја механички оствари? Опет ће, изгледа, Кинези бити предводници.

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave