NaslovnaNovostiUprkos odnosima Rusije i SAD koji su na istorijskom minimumu, „pet nuklearnih...

Uprkos odnosima Rusije i SAD koji su na istorijskom minimumu, „pet nuklearnih zemalja“ sele za isti sto

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je, 04.03.2024, da iako su odnosi Rusije i Sjedinjenih Država na najnižem nivou u istoriji, a pregovori o strateškoj stabilnosti na čekanju, nedavno u Saudijskoj Arabiji, održan je sastanak „pet nuklearnih zemalja”.

Kako su saopštili ruski predstavnici, sastanak je održan 29.02.2024. godine u Rijadu, uz učešće predstavnika SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske, zemalja uključenih u neformalnu asocijaciju država koje poseduju nuklearno oružje.

Udruženje je poznato i kao “pet nuklearnih zemalja”. Iako nije bilo referenci na temu pregovora, može se oceniti da je tokom sastanka bilo reči o pitanjima nuklearne bezbednosti.

„S obzirom na koordinirajuću ulogu Rusije među pet država sa nuklearnim oružjem, u Rijadu je 29. februara održan redovan radni sastanak predstavnika pet država sa nuklearnim oružjem, u skladu sa Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja“, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Saudijska Arabija je očigledno izabrana za mesto sastanka zbog svog statusa neutralne zemlje pogodne za sve strane.

Ruska štampa je objavila da dok šefovi država daju različite zvanične izjave, predstavnici nuklearnih zemalja pregovaraju o određenim pitanjima, jer je tema veoma važna i neprihvatljivo je da ostane nedorečena, posebno u trenutnoj međunarodnoj situaciji.

START

Kao što je poznato, Rusija je prošle godine suspendovala učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom oružju (START) jer nije bila zadovoljna uslovima novog sporazuma koji su predložili Amerikanci. Vladimir Putin je optužio da SAD ne žele da uključe nuklearne arsenale Velike Britanije i Francuske u ukupni udarni potencijal NATO-a.

U poslednje vreme se održava strateška stabilnost na međunarodnom planu, iako su predstavnici SAD i Rusije dali seriju grubih izjava na ovu temu, izazvanih tenzijama koje su proizašle iz rata u Ukrajini.

Dakle, iako su osudili niz bilateralnih i međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja, uključujući i nuklearno, i ruski i američki predstavnici su se obavezali da će i dalje poštovati granice predviđene prethodno sklopljenim dokumentima između strana.

Takođe, o probnim lansiranjima strateških raketa, međusobno se obaveštavaju Moskva ili Vašington najmanje 24 sata pre nego što se izvedu.

Ovo se odnosi i na civilni sektor, koji predstavlja nuklearna energija. Iako je nuklearka Zaporožje, najveća u Evropi, već dve godine u epicentru borbi u Ukrajini, do sada je bilo moguće izbeći bilo kakve veće incidente oko nje.

Iako je energetski cilj zauzimanjem prešao u rusko vlasništvo, situaciju oko elektrane stalno prate predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) , međutim ovde u primećena neslaganja i opasna dejstva, posebno od strane koja je ostala bez elektrane.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave