NaslovnaNovostiFrancuska objavila spisak oružja isporučenog Ukrajini; Pariz Kijevu do sada dao preko...

Francuska objavila spisak oružja isporučenog Ukrajini; Pariz Kijevu do sada dao preko 3,8 milijardi evra

Francusko Ministarstvo odbrane objavilo je 4. marta spisak vojne opreme koju je Pariz isporučivao Kijevu od početka ukrajinskog sukoba. Na spisku su vojne isporuke koje su se odvijale od 2022. do kraja 2023. godine, odnosno pre potpisivanja bilateralnog bezbednosnog sporazuma između Pariza i Kijeva 2024. godine.

Objavljena tabela uključuje različitu opremu, uključujući sredstva zaštite i komunikacije, različito oružje i bespilotna vozila, letelice. Ukupna cena navedenih nabavki iznosila je oko 2,615 milijardi evra, što je znatno više od zvaničnih podataka o vojnoj i finansijskoj pomoći Pariza Kijevu.

Ovo je dopunjeno sa 1,2 milijarde evra doniranih Evropskom fondu za mir. Tako je sva podrška Pariz koštala više od 3,8 milijardi evra.

Štaviše, broj predstavljenih pozicija je značajno potcenjen. Na listi se takođe ne nalaze projektili i rakete za zapadne MLRS, kao što su rakete za sisteme protivvazdušne odbrane.

Prema podacima francuskog Ministarstva odbrane, finansijski napori su takođe bili usmereni na obuku skoro 10 hiljada ukrajinskog vojnog osoblja.

Napominje se da istovremeno Pariz doprinosi bezbednosti istočnog krila NATO-a putem kopnenog razmeštanja trupa u Rumuniji i Estoniji, privremenog razmeštanja avijacije u Litvaniji, kao i kroz stalno pomorsko prisustvo na Baltiku i Mediteranu.

Snabdevanje različitim sistemima protivvazdušne odbrane bio je prioritet partnera Kijeva u NATO-u, uključujući Francusku. Prema spisku francuskog Ministarstva odbrane, u Ukrajinu su poslati sledeći sistemi:

Dve Crotale NG instalacije, šest sistema PVO kratkog dometa Mistral, jedan francusko-italijanski sistem protivvazdušne odbrane SAMP/T, kao i radar CM 200. Informacije o municiji za ove sisteme nisu saopštene.

U izveštaju se navodi sve što je poslato u Kijev, od lične opreme do dronova. Posebno se navodi da je prebačeno 1002 protivtenkovska bacača granata AT4, 250 oklopnih transportera.

Što se tiče nabavke artiljerijskih oruđa, Kijev je dobio:

  • 30 Caesar-a,
  • 6 TRF1,
  • 4 LRU MLRS;
  • 10 Mortier 120 mm sistema.

Ministarstvo odbrane Francuske objavilo je izveštaj o isporuci oružja Ukrajini. Međutim, dokument ne sadrži podatke o projektilima SCALP, Crotale, Mistral i Aster, a nasuprot njima je naznačeno da se radi o „poverljivim podacima“.

Artiljeriji je isporučeno 30 hiljada granata. Ukrajinci su takođe dobili 38 lakih tenkova AMX 10RC.

5 KOMENTARA

  1. Оно што кажу ‘бог те јадни’ – па кад су им ови послали толика средства и оружја колико тек имају ако узмемо у обзир све остале? Дакле, ово је потпуни необјављени рат НАТО-а против Русије, без још увек званичног слања војске, засад им гину само Украјинци.

  2. Nista njima francuska nije Dala,sve ce to biti naplaceno,nama su i pertle naplatili posle prvog svetskog rata……mada ovo danas i nije francuska.

  3. sesnaestice ce znacajno doprinijet pobjedi Ukra.uz par vingova Gripena,za nek mjeseci ce ostvarit potpunu prevlast u vazduhu i u zem frontovskim operacijama.Smrt fasizmu,sloboda Ukrajini !

    • Francuska je izgubila AFRIKU Rusija pa i Kina su im unistili i to malo uticaja sto im je ostalo od kolonijalnog doba.

      Ukrajna je trebala da bude nova hrvatska jos jedna vazalna drzava u pohodu na istok.
      Srbija je bila slaba za zapad ali Rusija i Kina ce im zube izlomiti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave