NaslovnaNovostiBritanski MI6: Rusi ne lansiraju rakete kao ranije, gomilaju ih; Da li...

Britanski MI6: Rusi ne lansiraju rakete kao ranije, gomilaju ih; Da li je to nagoveštaj velikoj ofanzivi i razbijanju fronta?

U poslednje vreme Rusija je praktično prestala sa raketnim udarima na teritoriju Ukrajine, dok su dronovi kamikaze Geran korišćeni uglavnom noću.

Prema britanskoj obaveštajnoj službi MI6, koju takođe citira američko glasilo Njuzvik, Rusi su nedavno napadali Ukrajinu, ali samo dronovima.

Time su pogođene kritične infrastrukturne i energetske tačke. Nisu više korišćene rakete, pa se spekuliše o povećanju zaliha raketa. Prema tumačenju informacija britanskih tajnih službi koju prenose njihova glasila, ruska vojska se sprema za veliku ofanzivnu operaciju, probojom fronta, i pokušajem ulaska u operativni prostor.

Pojedini ruski izvori takođe sugerišu da su sve ofanzivne akcije koje se trenutno odvijaju, u suštini, pripremna faza za ovo. Osim toga, u Rusiji rastu zalihe raketa i dronova kamikaza, kojima će se gađati položaji i područja iza fronta koji pripadaju Oružanim snagama Ukrajine, pre početka ofanzive.

kindzal u letu
kindzal u letu, nekoliko desetina metara pred udar

Procenjuje se da će ofanziva Oružanih snaga Ruske Federacije biti pokrenuta krajem proleća – početkom leta ove godine i imaće za cilj probijanje odbrambene linije Selidovo – Pokrovsk, do koje će ruske trupe morati da stignu, nastavljajući ofanzivne akcije u pravcu Avdijevke.

Rusi trenutno guraju i sprovode najintenzivniju jurišnu kampanju na ukrajinske položaje

Ruske trupe forsiraju i trenutno sprovode najintenzivniju jurišnu kampanju ovog rata na ukrajinske položaje, osim prvih dana invazije kada je fizionomija operacija bila potpuno drugačija.

Nakon što su ukrajinski i njima partnerski lideri više od dva meseca skretali pažnju na krizu sa artiljerijskom municijom, ruske snage nastoje da iskoriste ovaj trenutak i pojačale su napade brzinom bez presedana u protekle tri nedelje.

Na kijevskom operativno-strateškom pravcu Tavrija (oblast Avdijevka-Marinka, Ugledar i Orihiv/Zaporožje) situacija je ekstremno teška za ukrajinsku vojsku. Dok u pravcu Horticije, stvari su iste.

Glavnokomandujući OSU, Sirski pokušava da spreči nova povlačenja svoje vojske

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski, u nastojanju da spreči nove neuspehe i stabilizuje situaciju nakon haotičnog povlačenja boraca kijevskog režima iz Avdijevke i napuštanja Lastočkina i Orlovke, koje se dogodilo suprotno njegovoj direktnoj naredbi, dao naređenje da se u Donjeck prebace rezerve povučene iz niza drugih pravaca, uključujući Nikolajevske i Dnjepropetrovske oblasti.

ukrajinski general sirski
ukrajinski general sirski

OSU aktivno prebacuju snage na liniju Berdiči-Orlovka-Tonenkoje, gde ukrajinska komanda pokušava da postavi odbrambene položaje. Najintenzivniji kontranapadi ukrajinske vojske primećuju se u pravcu sela Berdiči, gde se nastavljaju žestoke borbe. Ruska strana aktivno bombarduje ove položaje.

Pokušavajući da zadrže svoje položaje u pravcu Avdijevke, komanda Oružanih snaga Ukrajine je rasporedila vazdušno-jurišne grupe u rejon naselja Orlovka i Berdiči, koje deluju, posebno, u zapadnom delu mesta Berdiči.

Severno od Marinke, jedinice ruske vojske su konsolidovane na periferiji Krasnogorovke. Na pravcu ka Kurahovu, Oružane snage Rusije nastavljaju da se probijaju kroz Georgijevku. Njihovi uspesi su prijavljeni u Novomihajlovki. U pravcu Ugledara aktivno deluje ruska MLRS.

Pored toga, došlo je do značajnog povećanja gubitaka strane opreme koju su zapadni saveznici Kijeva isporučili Oružanim snagama Ukrajine ali i opreme sovjetske proizvodnje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave