NaslovnaNovostiRuska vojska uništila još dva PVO sistema ukrajinskih snaga: Stradali S-300 lanser...

Ruska vojska uništila još dva PVO sistema ukrajinskih snaga: Stradali S-300 lanser i Buk-M1 [VIDEO]

Ruska vojska uništila je još dva sistema protivvazdušne odbrane kijevskih snaga pomoću precizno navođenih projektila, pokazuju dva video snimka koje su objavili ruski izvori 2. i 3. marta.

Prvi video prikazuje udar na ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa S-300 raspoređen u blizini naselja Bogdanovka u Donjeckoj oblasti. Na snimku se vidi nešto što izgleda kao vođena raketa koja uništava lanser za podizanje transportera (TEL), tipa 5P85D ili 5P85S.

U međuvremenu, drugi video prikazuje udar na ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa Buk-M1 skriven unutar hangara u blizini naselja Kotljarova u Hersonskoj oblasti. Udar je uništio lanser i radar 9A310M1 transportera (TELAR), kao i još dva pomoćna vozila sistema.

Pre početka ruske takozvane specijalne vojne operacije pre više od dve godine, ukrajinske snage su imale u upotrebi oko 100 sistema S-300, uglavnom verzije S-300SP, pored 70 sistema Buk-M1, od kojih su neki nadograđen na standard Buk-M1-2.

Poslednjih meseci ruska vojska je pojačala suzbijanje operacija protivvazdušne odbrane (eng. SEAD), oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih sistema. Međutim, usled sveopšte ekspanzije agresivnog delovanja na frontu, logično više i rizikuju, te ukrajinska strana tvrdi obaranje čak 14 ruskih aviona, gde navodno prednjače lovci bombarderi Su-34.

Dok je ruska vojska uglavnom koristila vazdušno lansirane anti-radar rakete i lutajuću municiju za lov na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu u ranoj fazi svoje specijalne vojne operacije, većina nedavno uništenih sistema navodno je gađana taktičkim balističkim projektilima Iskander i navođenim artiljerijskim raketama ispaljenim iz lansera Tornado-S.

Upotreba precizno navođenih raketa sa zemlje u SEAD-u omogućila je brži odgovor na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, koja je sada gađana u roku od nekoliko minuta nakon što je otkrivena pomoću dronova i drugih sredstava za prikupljanje obaveštajnih podataka.

stradao jos jedan sistem s 300 u ukrajini
nedavno stradao jos jedan sistem s 300 u ukrajini

Suprotnom tvrdnjama Zelenskog, ukrajinsko vazduhoplovstvo isturilo je PVO sisteme opasno blizu linije dodira i svakodnevno tvdi obaranje ruskih aviona, čak 13 prema najnovijim podacima, doduše bez konkretnih snimaka za razliku od ruskih.

Prema Forbsu, pomeranje sistema protivvazdušne odbrane na liniju fronta radi suprotstavljanja ruskoj avijaciji samo je ubrzalo potrošnju raketnih rezervi koje nisu bile popunjene zbog prestanka snabdevanja.

Pored zapadnih sistema PVO, Ukrajina je dobila sovjetske od zemalja nekadašnjeg Varšavskog pakta, između ostalog i od Slovačke.

Slovački premijer: Zemlja ostaje bez PVO, Italija povlači nazad poslednji PVO sistem SAMP/T

Slovačka je ostala bez PVO, sva obećanja njenih NATO partnera čine se zaboravljenim, poslednji PVO sistem je skinut sa borbenog dežurstva i poslat u Italiju, saopštio je slovački premijer Robert Fico.

Prethodna vlada Slovačke, koja je aktivno podržavala Zelenskog, poslala je Ukrajini kompleks S-300, koji je u službi slovačke vojske i jedini je PVO sistem koji pokriva nebo Slovačke.

Umesto toga, SAD i druge zemlje NATO-a obećale su Bratislavi da će svojim sistemima „zatvoriti” nebo i instalirati još jedan kompleks. Nakon što je S-300 poslat u Ukrajinu, u zemlji su se pojavili američki PVO sistemi Patriot, ali su brzo povučeni. Italijani su svoj kompleks SAMP/T zakupili Slovacima samo na godinu dana.

samp:t mamba
samp:t mamba

“Dobio sam obaveštenje od italijanske vlade da će italijanski PVO sistem, koji su nam pozajmili na godinu dana, biti povučen iz Slovačke, jer im je potreban negde drugde… I pitam: Gospode, ko će da čuva našu nuklearnu elektrane i druge strateške ciljeve?,” požalio se Fico.

Italijanski protivvazdušni odbrambeni sistem srednjeg dometa SAMP/T raspoređen je u Slovačkoj prošlog proleća i stupio je na borbeno dežurstvo u aprilu. Sada se Italijani spremaju da je pošalju negde drugde, možda čak i u Ukrajinu, tu opciju ne treba isključiti.

Sa druge strane, Slovačka ostaje bez sistema protivvazdušne odbrane i biće prinuđena da traži od susednih zemalja da joj obezbede nešto za pokrivanje njihovog vazdušnog prostora.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave