NaslovnaNovostiRuski Specnaz likvidirao šest militanata ISIL-a tokom specijalne operacije u Ingušetiji

Ruski Specnaz likvidirao šest militanata ISIL-a tokom specijalne operacije u Ingušetiji [VIDEO]

U ruskoj autonomnoj republici Ingušetiji, smeštenoj na kritičnim granicama federacije sa Gruzijom, došlo je do sukoba snaga bezbednosti sa pripadnicima ISIL. Naime, u noći između 2 i 3 marta 2024, pripadnici policije i specnaza FSB ostvarili su vatreni kontakt sa grupom pripadnika ISIL koji su se utvrdili na trećem spratu stambene zgrade u ingušetskom gradu Karabulah.

U okviru antiterorističke operacije proglašene 2 marta u 19:30 časova, specnaz FSB blokirao je zonu oivičenu ulicmama Rabočaja, Oskanova, Naberežnaja i Džabagijeva a stanovnici su evakuisani u obližnju školsku sportsku dvoranu.

Tokom višesatnog puškaranja, u stanu je izbio požar pa su teroristi pokušali da se kroz prozor, pomoću povezanih čaršava, spuste niz fasadu na niži spart. Konačno, 3 marta su svi likvidirani a među njima su identifikovani dugo traženi Amirhan Guražjev i Adam Ozdojev.

Stanje specijalne antiterorističke operacije ukinuto je 3. marta u 12:45 časova. Lokalni mediji šire neproverene vesti da se među teroristima nalazio i Adam Tagilov koji je organizovao napad na „Dom štampe“ i školu u Groznom u decembru 2014. godine.

Potera za ovom grupom traja je tačno godinu dana. Naime,  28. marta 2023. godine, kod punkta Patrolne službe na putevima (DPS) ”Volga-14”, na granici Severne Osetije i Ingušetije, nepoznati napadači su na organe bezbednosti otvorili vatru iz automatskog oružja. Tom prilikom, ranjena su dva policajca.

Tokom iste noći, u cilju pronalaženja napadača, pokrenuta je antiteroristička operacija (KTO). Na poterne grupe je 3. aprila, na periferiji grada Malgobeka, ista grupa ponovo otvorila vatru. Jedan policajac je ranjen a napadači su ponovo uspeli da pobegnu.

Nešto kasnije, dvojica napadača – Ramazan Eljdijev i Movsar Kotojev – pronađeni su mrtvi, a uz njih su se nalazili automati 7,62 mm AK-47, podcevni bacači granata GP-25 i ručne bombe F-1. Ostali teroristi su u noći između 5. i 6. aprila blokirani u privatnom domaćinstvu u seoskom naselju Zjazikov-Jurt, okrug Malgobek.

Bez obzira što su snage bezbednosti opkolile kuću, četvorica su uspela da se probiju i nestanu u nepoznatom pravcu. Šta više, tokom sukoba poginuli su kapetan policije Maksim Oljehin, major Bašir Hautijev i narednik Maksim Rodionov a ranjeno je 8 policajaca. Za informacije o teroristima raspisana je nagrada od tri miliona rubalja. Samo dan kasnije, 7. aprila, jedan od terorista, Amir Bokov, sam se predao vlatima a 8. aprila je uhvaćen i Mikail Mošhojev. 

U međuvremenu, otkriven je identitet još dvojice pripadnika ISIL – radilo se o Amirhanu Tuhanoviču Guražjevu i Adamu Mahomedoviču Ozdojevu. Veličina nagrade za informacije o Guražjevu i Ozdojevu povećana je na 5 miliona rubalja.

Uprava FSB za Astrahansku oblast je 17. juna 2023. saopštila da su se Guražjev i Ozdojev „razdvojili i deluju odvojeno jedan od drugog. Prema operativnim podacima, traženi su planirali da napuste Republiku Ingušetiju i sakriju se u drugim regionima Rusije ili ilegalno pređu državnu granicu“. Kako se ispostavilo, FSB je imala pogrešne procene. Dvojica terorista su uspela da regrutuju nova 4 saborca, sa kojima su i otkriveni u Karabulahu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave