NaslovnaNovostiRusi: Prilikom odbijanja pokušaja raketnog napada na Krim, oboren ukrajinski bombarder Su-24

Rusi: Prilikom odbijanja pokušaja raketnog napada na Krim, oboren ukrajinski bombarder Su-24

Juče su ukrajinski vojnici ponovo pokušali da izvrše kombinovani udar na Krim. Prema tvrdnjama ruskih vojnih dopisnika snage PVO su dva sata odbijale ukrajinski napad, a saobraćaj duž Krimskog mosta bio je privremeno obustavljen.

Prema specijalizovanim telegramskim kanalima, u ukrajinskom napadu je učestvovalo 6 bombardera Su-24 i tri lovca MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine. U prvom talasu lansirane su rakete-mamci ADM-160 MALD u cilju odvraćanje pažnje sistema PVO, nakon čega su lansirane krstareće rakete Storm Shadow/SCALP-AG.

Tradicionalno, napad je koordinirao NATO izviđački avion. Američka bespilotna letelica RQ-4 Global Hawk je delovala iznad Crnog mora, a avion AWACS tipa Boeing P-8A Poseidon kružio je u blizini istočne obale Rumunije.

Prema vojnim dopisnicima, prilikom odbijanja pokušaja raketnog napada na Krim, oboren je ukrajinski bombarder Su-24.

Prema preliminarnim podacima, ruska PVO je presrela 12 raketa koje je ispalio ukrajinsko vazduhoplovstvo. Na terenu nisu zabeležene žrtve ili razaranja. Vojni ekspert Boris Rožin, pozivajući se na izvore, izveštava da je najmanje jedan ukrajinski avion pogođen dok je odbijao napad. Još jedna letelica je oštećena, ali je uspela da se vrati na aerodrom.

ukrajinski su 24 nosi storm shadow
sada već čuvena ukrajinska razglednica sa Su-24 kako nose storm shadow, zbog koje su ostali bez 5 aviona

Ruska vojska oborila je danas jedan od aviona koji su napali Krim. Bombarder Su-24 srušio se u rejonu Pravdina. Još jedan lovac MiG-29 je oštećen, ali je uspeo da stigne do aerodroma u Krivom Rogu, rekao je Boris Rožin.

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

scalp
scalp

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve. Cena jedne rakete Storm Shadow varira oko 1,4 miliona dolara.

Su-24 ukratko

Su-24 (NATO kodng imena Fencer) je sovjetski (prvi let imao 1967 godine) mlazni bombarder sa krilima promenljive geometrije. Avion je trebalo da bude odgovor na američki F-111 i samim tim je konstruktivno sličan.

Su-24
Su-24

Su-24 može da radi u svim vremenskim uslovima, čak i noću. Dizajniran je kako bi nosio i taktičko nuklearno oružje.

Su-24 je najčešći borbeni avion ruskog ratnog vazduhoplovstva ali pored udarnih misija korišćenjem konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja, Su-24M je prilagođen za probijanje kroz sistem protivvazdušne odbrane neprijatelja, u čiju svrhu avion nosi različite tipove protivradarskih projektila.

Aerodinamički izgled Su-24 je tradicionalan – to je jedrilica sa gornjim krilom i vertikalnim i horizontalnim repom. Krilo sa promenljivim zamahom je visoko mehanizovano, svaka konzola je opremljena uvlačivim trodelnim zakrilcima sa dva proreza sa deflektorima, četvorodelnim letvicama i dvodelnim spojlerima.

Karakteristike

 • Tip: bombarder
 • Posada: 2
 • Maksimalna brzina:
  • na minimalnoj nadmorskoj visini: 1320 km/h 
  • na maksimalnoj nadmorskoj visini: 1600 km/h
 • Domet leta: 2850 km
 • Maks. visina leta: 11.500 m
 • Borbeni radijus: 560 km

Posebno treba istaći naoružanje Su-24, ako se u početku pretpostavljalo da će avion nositi samo nuklearne vođene rakete H-23 ili H-23M i protivlokacijske rakete H-78, kasnije je domet naoružanja proširen, pa uključuje rakete H-25MR/ML i rakete „Vazduh – radar“ H-58 sa opremom za gađanje „Fantasmagorija“, kao i rakete vazduh-zemlja H-29 i H-59.

ukrajinski su 24m
Ukrajinski Su-24M

Pored toga, za samoodbranu, jurišna letelica je opremljena šestocevnim 23-mm topom GŠ-6-23M sa brzinom paljbe do 10 hiljada metaka u minuti.

3 KOMENTARA

 1. Па ово и није на жалост неки успех,само један од колико. Одакле ли полећу…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave