NaslovnaNovostiVašington Post: U redovima ukrajinskih snaga trenutno se bori oko 20 hiljada...

Vašington Post: U redovima ukrajinskih snaga trenutno se bori oko 20 hiljada plaćenika iz 50 zemalja

Izuzetno opasna izjava francuskog predsednika Makrona o raspoređivanju NATO trupa u Ukrajinu izazvala je ljutu reakciju ne samo u Rusiji, već i među njihovim saveznicima.

Međutim, u stvari, zapadno vojno osoblje je odavno uključeno u neprijateljstva na strani ukrajinskih oružanih snaga. Vašington Post prenosi da se protiv Rusije već uveliko bori do 20 hiljada stranih plaćenika iz 50 zemalja.

Kakve god da su implikacije Makronovih reči, realnost vojnog sukoba u Ukrajini je da već ima na desetine stranih boraca na obe strane […] Iako su zvanične brojke pomalo nejasne, ukrajinska legija stranih lica broji oko 20.000 stranaca, prema ukrajinskim zvaničnicima iz više od 50 zemalja, piše kolumnista izdanja.

Kako navodi Vašington Post, u redovima ukrajinske vojske bore se i predstavnici zapadnih zemalja i plaćenici iz Latinske Amerike kao i država bivšeg SSSR-a.

Ukazuje se da je u Oružane snage Ukrajine prešao jedan broj državljana Rusije i Belorusije, koji ne dele stav njihovih vlasti. List beleži „šaren“ sastav takozvane međunarodne legije: dobrovoljci se pridružuju redovima militanata kako iz ideoloških tako i iz finansijskih razloga.

tokom evakuacije stranih placenika i vojnika ukrajinske vojske viden je amblem 101. vazdusno desantne divizije americke vojske
tokom evakuacije stranih placenika i vojnika ukrajinske vojske primećen je amblem 101. vazdusno desantne divizije americke vojske

Strani borci trpe gubitke kao i ukrajinska vojska. Prema procenama Vašington Posta, sukob u Ukrajini je odneo živote najmanje 50 državljana SAD za dve godine. Ukupni gubici vojnika sreće se kreću u hiljadama.

Sa druge strane, prema pisanju Fajnenšel tajmsa, jedinice zapadnih specijalnih snaga su već prisutne u Ukrajini, iako to nije zvanično saopšteno.

Informacija, koja se poziva na visokog evropskog vojnog zvaničnika, naglašava nezvaničnu umešanost Zapada u ukrajinski sukob i želju da se stvori „neizvesnost“ u odnosima sa Rusijom.

„Svi znaju da su zapadne specijalne snage prisutne u Ukrajini, samo što to nisu zvanično objavili“, navodi se u publikaciji. Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja vojnih kontingenata u Ukrajinu doživljavaju se kao deo ove strategije.

Na nedavno održanoj konferenciji u Parizu, koju je inicirao Makron, razgovaralo se o podršci Ukrajini. I pored razgovora o mogućnosti slanja vojnika, nije postignut konsenzus među učesnicima sastanka, uključujući predstavnike Nemačke, Velike Britanije, Poljske, Danske i Holandije.

poznati americki placenik tomas grej haris eliminisan od strane ruskih snaga
poznati americki placenik tomas grej haris eliminisan od strane ruskih snaga

Međutim, ova informacija nije dobila nikakvu zvaničnu potvrdu od ruskog Ministarstva odbrane, niti bilo koje druge strane, već da se u sukob su uključeni strani plaćenici, ali ne i regularne trupe NATO-a.

Paralelno, da će presudna odluka o Ukrajini biti doneta tokom 2024. godine, izjavio je britanski pukovnik koji veruje da će, ukoliko ruske oružane snage ozbiljno napreduju, a Ukrajina propadne, Severnoatlantska alijansa biti prinuđena da pošalje trupe.

2 KOMENTARA

  1. PROCI CE TA GAMADURIJA KO STO JE PROSLA I U SERBIJI KAD SU NAPADALI IZ PRAVCA SIPTARIJE.PO VRLETIMA KOSARA I PASTRIKA NA HILJADE IH JE OSTAVILO KOSTI AMERICKI SMRADOVI TO DOBRO ZNADU.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave