NaslovnaNovostiUništena ukrajinska elitna diverzantska grupa kod crnomorskog ostrva Tendrovska kosa

Uništena ukrajinska elitna diverzantska grupa kod crnomorskog ostrva Tendrovska kosa

Pres-sekretar guvernera regije Vladimir Vasilenko obavestio je javnost da su oružane snage Rusije uspešno sprečile pokušaj iskrcavanja ukrajinske grupe na ostrvo Tendrovska kosa, koje se nalazi u blizini crnomorske obale Golopristanskog okruga Hersonske oblasti. 

Ekspert Centra za vojno-političko novinarstvo Boris Rožin rekao je da je prvo primećeno kretanje „ukrajinskih čamaca zapadno od svetionika Tendrovski, nakon čega je na njih otvorena vatraiz mitraljeza, minobacača i protivtenkovskih sistema (PTRK). 

lokacija ostrva tendrovska kosa
lokacija ostrva tendrovska kosa

Tri čamca su oštećena i potonula, jedan se nasukao na obalu, a jedan je uspeo da se vrati u polaznu bazu“, napisao je Rožin na svom Telegram kanalu. U nasukanom čamcu pronađena su tela 20 poginulih i jedan ranjeni ukrajinski vojnik koji je zarobljen.

Osim toga, u plovilu je zaplenjeno nekoliko karabina 5,56 mm UAR-14 na platformi AR-15, puškomitraljeza (lakih mitraljeza) 5,56 mm M249 SAW, bacači granata Heckler & Koch 40 mm M320, automatskih pušaka 5,56 mm FN SCAR-L (Special Operations Forces Combat Assault Rifle) i snaperske modernizovane puške 7.62×54mmR SVD.

naoruzanje ukrajinskih diverzanata
naoruzanje ukrajinskih diverzanata

Tokom saslušanja zarobljenika, utvrđeno je da desantna grupa pripada 73. posebnom pomorskom centru Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine „Jug“. Navodno, zadatak diverzanata je bio da izvrše izviđanje i naprave potrebne snimke, nakon čega bi se povukli.

Izgleda da su Rusi izvukli i potopljene čamce pošto se navodi broj od 4 zaplenjena. Prema objavljenim snimcima, u pitanju su čamci GALAXY Trident T8 opremljeni sa po dva teška mitraljeza .50 (12,7 mm) Browning M2 HB, navigacionim sistemima, radio-komunikacijama i eho-sonarima. Pokreću ih motori snage 400 KS a mogu razviti brzinu od 80 km/h.

U sukobu su povređena i dva ruska vojnika prilikom udara ukrajinskog drona. 

Inače, Tendrovska kosa je ostrvo površine 38 km2, u blizini severozapadne obale Crnog mora. Geografski položaj ostrva bi, u slučaju zauzimanja, omogućio ukrajinskim oružanim snagama da vrše udare na ruska naselja na obali Hersonske oblasti i u severozapadnom delu poluostrva Krim.

Čini se da je to bilo jedno od „iznenađenja“ u Crnom moru o kojima je Volodimir Zelenski govorio tokom intervjua za Fox News“, rekao je Vasilenko za RIA Novosti.

Iskrcavanje ukrajinskih diverzanata koordinirala turska bespilotna letelica Bayraktar?

Prilikom pokušaja iskrcavanja grupe ukrajinskih diverzanata, prethodno podržano dejstvima tri bespilotne letelice Bayraktar.

stradali ukrajinski diverzanti
stradali ukrajinski diverzanti

Ovaj događaj je opisan kao neobičan i izuzetno rizičan poduhvat Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Prema informacijama Telegram kanala Ribar, dva od ovih dronova su bila iznad Crnog mora, obavljajući zadatke navođenja i koordinacije akcija diverzantske grupe u trenutku napada.

Međutim, informacije o prisustvu dronova još nisu potvrđene i izjava Telegram kanala izaziva ozbiljne sumnje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave