NaslovnaNovostiRuska vojska: Sistematski lišavamo Oružane snage Ukrajine sistema PVO; Tvrde, uništen još...

Ruska vojska: Sistematski lišavamo Oružane snage Ukrajine sistema PVO; Tvrde, uništen još jedan S-300

Na internetu su objavljeni snimci uništavanja ukrajinskog lansera PVO S-300PS od strane Oružanih snaga Rusije u zoni sukoba u Ukrajini. Ruski izvori tvrde da snimak jasno pokazuje kako su se nakon pogotka rakete u lanserima “divno raspršile po obližnjim mestima od udara”.

Ruski vojni eksperti naglašavaju da se u poslednje vreme sistematski sprovodi likvidacija ukrajinske PVO, a Kijev ne može ništa da učini da se tome suprotstavi.

Prema ruskim podacima, tvrdnjama ali i snimcima, ruska vojska je za samo nedelju dana uništila dva radara P-18, jedan lanser S-300PS, jedan lanser NASAMS i PVO sistem Buk-M1 na različitim pravcima sukoba u Ukrajini.

Ukrajina neće moći sama da nadoknadi takve gubitke. Zapad takođe trenutno nije u mogućnosti da joj pomogne u tome zbog visoke cene sistema PVO. Ukoliko se vodimo banalnom računicom gde jedan pa čak i dva Su-34 menjaju za bilo koji od nabrojanih sistema PVO u službi Kijeva, Ukrajina neće moći da “isprati razmenu” još dugo.

Takve praznine u protivvazdušnoj odbrani značajno proširuju mogućnosti jeftinijeg ruskog oružja da napadne vojne ciljeve koje smatra relevantnim širom Ukrajine. Sada je kijevska komanda prinuđena da sve postojeće PVO sisteme konsoliduje u velike industrijske centre u kojima je sačuvana bar neka odbrambena proizvodnja. Vojni vrh se odavno ne opterećuje pokrivanjem manjih gradova i naselja.

S tim u vezi, stručnjaci smatraju da u bliskoj budućnosti možemo očekivati nove masovne raketne napade na ukrajinsku teritoriju, uporedo sa kojima će se nastaviti skoro svakodnevni napadi ruskih jurišnih bespilotnih letelica, ali i lovaca bombardera Su-34.

unisteni s 300
unisteni s 300

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se požalio na akutni nedostatak resursa vojno-industrijskog kompleksa neophodnih za održavanje otpora ruskoj vojsci, što ugrožava dalju borbenu efikasnost Oružanih snaga Ukrajine u sadašnjim uslovima.

Suprotnom tvrdnjama Zelenskog, ukrajinsko vazduhoplovstvo isturilo je PVO sisteme opasno blizu linije dodira i svakodnevno tvdi obaranje ruskih aviona, čak 13 prema najnovijim podacima, doduše bez konkretnih snimaka za razliku od ruskih.

Prema Forbsu, pomeranje sistema protivvazdušne odbrane na liniju fronta radi suprotstavljanja ruskoj avijaciji samo je ubrzalo potrošnju raketnih rezervi koje nisu bile popunjene zbog prestanka snabdevanja.

Cena jednog NASAMS PVO sistema iznosi 285 miliona dolara, dok za raketu AMRAAM 120 treba izdvojiti oko milion dolara, a 1.2 miliona za AIM-9X. Sa druge strane, Patriot baterija košta oko 1,1 milijardu dolara: 400 miliona dolara za sistem, 690 miliona dolara za rakete – cena jedne rakete PAC-3 se procenjuje na 4,1 milion dolara. Iris-T baterija košta 163 miliona dolara dok za projektil presretač treba izdvojiti oko 450.000 dolara.

S-300PS

Verzija PS predstavljena je 1985. godine i jedina je verzija za koju se smatra da je bila opremljena i nuklearnom bojevom glavom. Ovaj model je doveo do uvođenja modernih TEL i mobilnih radarskih i komandnih vozila baziranih na kamionu MAZ-7910.

Sistem S-300PS uključuje nekoliko komponenti, komandni i kontrolni centar, radarske sisteme i lansere raketa. Sistem može da otkrije i prati ciljeve na dometima do 300 kilometara i da dejstvuje projektilima dometa do 200 kilometara.

Sistem S-300PS je u upotrebi u ruskoj vojsci od 1980-ih i izvezen je u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Iran i Siriju. Tokom godina je unapređen nekoliko puta kako bi poboljšao svoje performanse i mogućnosti.

Pogodak na 217 km

Jedna verzija, S-300V4, dospela je na mnoge naslovne strane u ruskim medijima. Oni tvrde da je upravo ova raketa oborila dva ukrajinska aviona – Su-24 i S-27, odgovornih za nekoliko bombardovanja ruskih ciljeva u Belgorodskoj oblasti.

grcka nudi kijevu svoj s 300 pvo u zamenu za americke sisteme patriot
s-300

217 km je domet na kome su dve rakete pogodile dva borbena aviona. Ovo je „rekord za Rusku Federaciju“, pisali su mediji, podsećajući da je poslednji put S-300 pogodio metu na udaljenosti od 150 kilometara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave