NaslovnaNovostiNakon Avdijevke, Ukrajinci potvrđuju još gubitaka; Rusi menjaju taktiku - sada napadaju...

Nakon Avdijevke, Ukrajinci potvrđuju još gubitaka; Rusi menjaju taktiku – sada napadaju u većim grupama

Nakon što su preuzeli kontrolu nad Avdijevkom, Rusi su preuzeli kontrolu nad selima Stepove i Severnoje, saopštila je (priznala) u utorak ukrajinska vojska.

„Naše trupe su se povukle iz manjih sela Severnoje i Stepove“, prenosi Ukrainska Pravda, a pokušaj da ublaži značaj daje Dmitro Lihovi, portparol ukrajinske grupe Tavrija, koja se bori protiv ruskih snaga na ovom delu fronta.

Ruska vojska je pre neki dan zauzela i selo Lastočkino, koje se nalazi oko dva kilometra zapadno od Avdijevke.

Ukrajinci su sa kašnjenjem najavili povlačenje iz Avdijevke 17. februara. Tamo su se ukrajinske trupe našle u „džepu” gde su neprijatelja imale na tri strane i pretilo im je opkoljenje. Bila je to najznačajnija promena na frontu od maja 2023, kada su Rusi zauzeli Bahmut, s obzirom da su ukrajinske trupe u Avdijevki gradile odbranu od početka rata, 2014. godine.

Ukrajinci su u utorak izvestili da su zauzeli odbrambene položaje na liniji Orlivka–Tonenke–Berdiči. Povlačenje bi navodno trebalo da pomogne ukrajinskoj vojsci da zaustavi napredovanje Rusije ka zapadu.

prva linija ukrajinske odbrane pala zapadno od avdijevke rusi preuzeli kontrolu nad tri sela
prva linija ukrajinske odbrane pala zapadno od avdijevke rusi preuzeli kontrolu nad tri mesta

Podsetimo, o svim ovim promenama na frontu pisali smo pre tačno tri dana.

Rusi menjaju taktiku u oblastima Avdijeva i Marinka

Ruske snage su promenile taktiku u pravcu Avdijevke i Marinke i počele da napadaju u većim grupama, dodao je Dmitro Lihovi, portparol ukrajinske grupe Tavrija.

„Do sada smo govorili da neprijatelj pokušava da izvede jurišne operacije sa malim jurišnim grupama do veličine odreda, ali su Rusi poslednjih dana pojačali intenzitet svojih napada i povećali broj jurišnih grupa. Konkretno, to su jurišne grupe do voda, a ponekad i čete, poput onih u pravcu Marinke”.

Prema “profesorima” Instituta za proučavanje rata (ISW) iz Vašingtona, ruske snage su povratile inicijativu na celom frontu. Ruske snage će imati sposobnost da manevrišu koncentracijama rezervi i određuju kako i gde da raspodele resurse, dok će primoravati Ukrajinu da ostane u defanzivi sve dok Rusija održava stratešku inicijativu, dodaje se u njihovoj analizi.

Ukrajinske snage umorne nakon dve godine rata

110. mehanizovana odvojena brigada, koja je bila angažovana u odbrani kod Avdijevke, prešla je u rotaciju. Pripadnici brigade sugerišu da je ovo prva pauza od februara 2022. godine, što je prikazano na Fejsbuk objavi 110. brigade, koju citira sajt Ukrajinska Pravda.

„Idemo da se odmorimo. Odlazimo uzdignute glave. Posle dve godine konfrontacije, konačno rotacija. Sakupićemo snagu da ponovo pobedimo neprijatelja. Želimo otpor jedinicama koje su nas smenile i da što više uništimo „orke“.”

SAD: gubitak Avdijevke i rusko napredovanje direktno povezani sa zastojem u Kongresu

Do proleća Ukrajina će se suočiti sa potencijalno katastrofalnim nedostatkom municije i protivvazdušne odbrane, navodi ABC Njuz, pozivajući se na američke zvaničnike.

Dok Kongres SAD nastavlja debatu o tome da li da odobri dodatna sredstva za Ukrajinu, postavlja se pitanje da li Pentagon ima rezervni plan za nastavak pružanja pomoći Ukrajincima, pokušavaju po ko zna koji put da naglase značaj pomoći Ukrajini iz ovog američkog glasila.

Nedavno je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao da Ukrajina ne bi izgubila Avdijevku da je na vreme imala oružje i dobila artiljerijsku municiju. Tako je u intervjuu za Glas Amerike (VOA), Sabrina Sing, zamenica portparola Pentagona, upitana da li se slaže sa ocenom ukrajinskog šefa diplomatije.

,,Slažem se. Avdiivka je bila strateško povlačenje. Ali to je bilo povlačenje izazvano neaktivnošću Kongresa. Postoji direktna veza. Ukrajini su sada potrebni artiljerija, municija i sistemi protivvazdušne odbrane. Nažalost, od 27. decembra nismo bili u mogućnosti da pošaljemo pomoć. Zbog toga im ponestaje zaliha. Zbog neaktivnosti Kongresa, oni su zaista morali da izvrše to strateško povlačenje iz Avdijevke da bi promenili svoje pozicije i izračunali gde će nastaviti da jačaju svoju odbranu u istočnoj i južnoj Ukrajini“, rekla je Sabrina.

Ulažući u Ukrajinu, mi ulažemo u sopstvene bezbednosne interese

Glas Amerike (VOA) navodi da, u ovom trenutku, SAD proizvode oko 28.000 granata od 155 milimetara mesečno. SAD ih ne koriste, ali ih ne pružaju ni Ukrajini, kojoj su preko potrebni.

Sabrina Sing je želela da precizira da Pentagon trenutno nema na raspolaganju projektile od 155 mm, ali čim ova vrsta municije bude dostupna, oni bi bili poslati u Ukrajinu.

,,Dakle, potrebno nam je da Kongres odobri ovo dodatno finansiranje, zbog čega alarmiramo od početka oktobra. I treba da napomenem da radimo i na privremenom budžetu. Još uvek nemamo budžet za 2024. godinu. Zbog toga nam je veoma važno da odobrimo ne samo budžetske rashode, koji trenutno kasne, već i dodatna sredstva za Ukrajinu“, rekla je Sing.

12 KOMENTARA

  1. Kako to lepo pisu povlace* se…hehe
    Pa oni bezu a ne povlace se…a ceo zapad ratuje tamo protiv Rusije ali spominju Ukrajinsku vojsku,…svasta!

  2. Rusi, sram vas bilo! Pa vidite da su ukrajinci umorni a Zapad nema para i oružja. Odmah da se povučete dok se Ovi ne odmore, a Oni ne naprave još raketa i granata.
    I vidite imaju li Zelenski i Bajden još neku želju.

    6
    7
  3. Sada ste me pobrkali skroz
    Odred manji od voda,od cete.
    Napravite mali pregled pre nego sto objavite.
    A ovi nasi samo napred,do Dnjepra.
    To je nova granica,a sa druge strane Rumuni,Poljaci I Madzari vec kroje svoju matematiku.

  4. Ameriku kao ni ostatak kolektivnog zapada niko ne uvlaci u problem rusije i ukrajine na zalost sami su se uvukli pokusavajuci da preko ukrajine napadnu rusiju i zauzmu ruske prirodne resusurse ko sto decenijama pljackaju i haraju po svijetu na srecu naisli su na tvrd orah ovog puta nece moci.

  5. Dalje ulaganje u Ukrajinu slobodno mozemo nazvati Eskalacijom promasenih investicija od strane Zapada! Svesni da je projekat zvani Ukrajina promasena investicija, Zapad dalje nastavlja da investira verujuci u nekakvo cudo spasenja. Takvo cudo u ovom slucaju ne postoji. Ukrajinci vise nemaju dovoljno vojnika za ozbiljan otpor i samo je pitanje skorijeg datuma kad ce Ukrajinska odbrana da pukne kao brana na akumulacionom jezeru. Dzabe dalje ulaganje finansijsko, u oruzju i municiji. To nece resiti problem rata sa Rusijom. Ako bi se NATO direktno ukljucio to bi znacio nuklearno rat, a to je vec Armagedon koji niko ne zeli.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave