NaslovnaNovostiIako će imati drugu kopnenu vojsku u Evropi, Poljska ne veruje da...

Iako će imati drugu kopnenu vojsku u Evropi, Poljska ne veruje da bi izdržala sukob s Rusima bez NATO

Poljaci ne sumnjaju da bi poljska vojska izdržala ruski napad… ali ne sama. Bez NATO-a, bilo bi teško poljskim snagama opremljenim najsavremenijim naoružanjem.

Poljska ubedljivo prednjači kada su u pitanju vojno opermanje. Sa neverovatnih 4% BDP-a koji se izdvaja za vojsku (više od polovine ovoga ide isključivo za nabavku!) Poljska vojska je na putu da postane jedna od najmodernijih i najbrojnijih evropskih armija.

Džinovski programi vredni desetine milijardi dolara navodno će pretvoriti Poljsku u tešku metu za Ruse.

Poljaci će u narednim godinama imati desetine aviona F-16, FA-50 i F-35, nešto manje od sto helikoptera Apač, stotine raketnih bacača HIMARS i K239 Chunmoo, 366 tenkova Abrams, više od 1.000 korejskih tenkova K2 Black Panther, stotine autohtonih „Krab“ ili južnokorejskih samohodnih haubica K-9, koje će biti udvostručene protivvazdušnom odbranom, na čelu sa američkim sistemima Patriot.

Vojna tehnika nije dovoljna, smatraju Poljaci

Poljska vojska ne bi mogla da se odbrani od ruske invazije, smatra većina intervjuisanih poljskih građana.

Tako, prema istraživanju sprovedenom za poljsku publikaciju Vprost , 71,1% ispitanika veruje da, bez podrške saveznika, poljska vojska ne bi mogla da pruži efikasan otpor ruskom napadu.

Samo 13,5 odsto građana veruje da je Poljska spremna da sama izdrži potencijalni napad Ruske Federacije, dok 15,4 odsto ne zna šta bi se desilo.

poljski general skrzipcak pozvao nato da zauzmu kalinjingradsku oblast

Na pitanje o obaveznom služenju vojnog roka, 44,7% ispitanika je izjavilo da je za takvu meru, dok je 35,3% reklo da je protiv.

Međutim, ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš je želeo da precizira: „Za sada nema planova za promene u vezi sa opštim regrutacijom. Dobrovoljno služenje je danas osnova služenja u vojsci”.

Poljski lideri podstiču povećanje vojnih izdataka

Diskusija o povećanoj pažnji koja se posvećuje evropskim vojskama ponovo je postala aktuelna nakon izjave Donalda Trampa, koji je rekao da, ukoliko pobedi u trci za američkog predsednika, SAD neće pomoći zemljama koje ne ispunjavaju svoje finansijske obaveze prema NATO-u. Radi se o potrošnji na odbranu ispod 2%.

Kao lider alijanse za odbranu, Poljska ne bi trebalo da se plaši Trampove izjave, jer će izdvajati više od 4 odsto BDP-a za odbranu.

Vlada je u ovogodišnjem budžetu planirala potrošnju za odbranu od 37 milijardi evra, odnosno 4,2% BDP-a.

1 KOMENTAR

  1. Nije jednostavno biti komsija Rusima! Sta god covek da kaze pogresice. Bili pod njihovom cizmom, oslobodili se, bili slobodan narod otisli u EU postali sada vazali USA, imaju hiljade ubacenih elemenata iz EU, ali su opet komsije se Rusima. Koju god odluku donesu ne valja po njih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave