Naslovna Novosti Švedska se pridružila NATO dok neke članice alijanse razmišljaju o slanju svoje...

Švedska se pridružila NATO dok neke članice alijanse razmišljaju o slanju svoje vojske u Ukrajinu

0
svedska nato
svedska nato
google news

Švedska je danas prevazišla poslednju prepreku na putu ka dugo očekivanom članstvu u Severnoatlantskoj alijansi. Mađarski parlament je apsolutnom većinom glasova odobrio ratifikaciju aplikacije ove zemlje u NATO.

Od 199 poslanika, 188 parlamentaraca glasalo je za ulazak poslednje neutralne skandinavske zemlje u pakt. Mađarska je ostala poslednja zemlja koja je odložila prijem nove članice u alijansu. Prethodno je Švedska uz pomoć SAD uspela da savlada otpor Turske.

Ankara je dugo odbijala da razmotri prijavu Stokholma zbog ponovljenih akcija sa javnim spaljivanjem Kurana, ali je odobrenje Vašingtona za isporuku lovaca F-16 Turskoj promenilo Erdoganov stav. Lovački avioni Gripen za mađarsko ratno vazduhoplovstvo takođe su postali švedski ključ od vrata NATO-a.

Prošlog petka ta skandinavska zemlja pristala je da Budimpešti proda borbene avione JAS-39 Gripen, nakon čega je mađarski premijer Viktor Orban rekao da će odobriti ulazak Švedske u alijansu.

Podsetimo, Stokholm je podneo zahtev za ulazak u NATO istovremeno sa Helsinkijem u maju 2022. godine. Prošlog aprila Finska je primljena u blok, dok je Švedska morala da prevaziđe niz prepreka. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, koji obavlja funkciju već desetu godinu za redom, već je čestitao prijem novoj članici u NATO.

Premijer Slovačke: Neke zemlje EU i NATO razmišljaju o slanju svoje vojske u Ukrajinu

Sa druge strane, šef vlade Slovačke Robert Fico rekao je da pojedine zemlje EU i NATO razmatraju mogućnost slanja svoje vojske za učešće u oružanom sukobu u Ukrajini na strani kijevskog režima.

Prema rečima slovačkog premijera, takve akcije mogu biti moguće na osnovu bilateralnih sporazuma zaključenih sa Ukrajinom. Tako zapadne zemlje mogu da uđu u neprijateljstva u okviru ukrajinske krize bez uključivanja ostatka alijanse u sukob.

Fico je takođe naglasio da je strategija Zapada u Ukrajini potpuno propala, što primorava neke zemlje NATO-a da razmotre opciju direktnog učešća u oružanom sukobu.

nato vezba ilustracija
nato vezba ilustracija

Istovremeno, premijer Slovačke je dodao da bi potencijalno članstvo Ukrajine u NATO moglo da izazove izbijanje Trećeg svetskog rata.

Međutim, u isto vreme, svi pokušaji Evropske unije i SAD da preko Kijeva pobede Rusiju, suprotno težnjama Zapada, nisu urodili plodom, već su učinili Rusku Federaciju naoružanijom i opreznijom.

Fico takođe smatra da je ideja da je moguće da Rusija napusti Donbas i Krim „apsolutno nerealna”. Na osnovu toga, Zapad bi trebalo da se prilagodi postojećoj realnosti kako bi izbegao eskalaciju oružanog sukoba u Ukrajini.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version