NaslovnaNovostiUkrajinsko glavno tužilaštvo: Ruske trupe pogubile nenaoružane ukrajinske zarobljenike

Ukrajinsko glavno tužilaštvo: Ruske trupe pogubile nenaoružane ukrajinske zarobljenike

Novi video snimci do kojih su došle ukrajinske vlasti otkrivaju šokantan incident na liniji fronta u pravcu Bahmuta, sada Artjemovska, gde su ruski vojnici pogubil, kako ukrajinska strana tvdi, sedam nenaoružanih ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Ukrajinsko glavno tužilaštvo je objavilo snimak, sugerišući da se incident dogodio 24. februara 2024. godine, tokom okršaja ukrajinskih i ruskih vojnika.

Snimak iz drona navodno prikazuje mučan trenutak kada su ruske snage, nakon što su naredile ukrajinskim vojnicima da izađu iz rova, okupile ih na jednoj lokaciji pre nego što su neselektivno otvorile vatru.

Namerno gađanje ranjenih i bespomoćnih ukrajinskih vojnika predstavlja očigledno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, tvrdi ukrajinsko tužilaštvo.

Ovaj zločin dodaje rastuću listu zločina koje su počinile obe sukobljene strane u Ukrajini. Ukrajinske vlasti, prema poslednjim podacima, trenutno istražuju 19 krivičnih slučajeva u kojima su ruski počinioci ubili 45 ukrajinskih zatvorenika.

Ombudsman Dmitrij Lubinec istakao je ozbiljnost situacije, ističući potrebu za međunarodnom osudom i odgovornošću.

Sa druge strane, ukoliko se situacija sagleda surovo realno, prema mnogim analitičarima, sam broj krivičnih predmeta ukrajinskog tužilašva, kao i nedavne izjave Zelenskog o broju stradalih pripadnika OSU, govori nam da je dvogodišnji sukob u Ukrajini “mačiji kašalj” u odnosu na, primera radi, sukob u Gazi koji traje tek od oktobra prošle godine.

„Nemilosrdna egzekucija nenaoružanih zatvorenika predstavlja ratni zločin“, rekao je Lubinec. „Identifikovali smo vojnu jedinicu odgovornu za ovaj gnusni čin i tražićemo pravdu zvaničnim kanalima, pozivajući Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da priznaju i osude ove zločine.”

Podsetimo, broj ukupno poginulih ukrajinskih vojnih snaga, a koje je objavio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, manji je od podataka dostupnih Vašingtonu, a koji datiraju još iz 2023. godine, piše i Njujork Tajms.

8 KOMENTARA

    • Vidiš, ja bih, u ovom medijskom ludilu, pomislio najpre da su Ukrajinci presvukli ruske zarobljenike i postreljali. Nemoguće? Ne bi im bilo prvi put. Drugi put pre nego što lupiš ”enter” i postaviš komentar, razmotri još neku opciju, recimo – ukrajinska stoka, britanska stoka, itd…

    • Slavenska stoka. Takvi su ti u ratu svi slavenski narodi, ne samo Rusi. Znači i Ukrajinci, Belorusi, Poljaci, Česi, Slovaci, Srbi, Hrvati, Bošnjaci…itd.

      • Au kakav penal Albanaca svim Slovenskim narodima…
        Pa vi vidite s kim imate posla kada podržavate Albance.
        Inače, ovaj je Albanac sa Kosmeta koji se školovao o trošku građana Srbije.

  1. Rusi samo vraćaju milo za drago. Ovi borci nisu zaboravili zverstva nad ruskim zarobljenicima koja se stalno ponavljaju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave