NaslovnaNovostiRuski lovac šeste generacije napreduje u razvoju; Očekivan ulazak u službu 2050....

Ruski lovac šeste generacije napreduje u razvoju; Očekivan ulazak u službu 2050. godine

U Rusiji aktivno napreduje razvoj lovca šeste generacije, potvrdio je naučni direktor Državnog istraživačkog instituta za vazduhoplovne sisteme (GosNIIAS, ГосНИИАС), akademik Ruske akademije nauka Jevgenij Fedosov.

Ovaj ambiciozni projekat podrazumeva stvaranje vazduhoplovne platforme sposobne da odgovori na izazove budućih oružanih sukoba, uz održavanje formata sa posadom, dopunjenog sposobnostima veštačke inteligencije.

„Trenutno razmišljamo o konceptu aviona šeste generacije, vršimo istraživačka istraživanja, razmenjujemo mišljenja sa vojnim stručnjacima (…) Avijacija sa posadom neće nikada nestati, jer još niko nije nadmašio ljudski mozak (…) I Ubeđen sam da je čoveka nemoguće isključiti iz borbene operacije“, rekao je Fedosov u intervjuu za TASS.

Očekuje se da će nova letelica ući u službu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije do 2050. godine. Karakteristika perspektivnog borbenog aviona biće njegova sposobnost da sarađuje sa bespilotnim letelicama, što će mu omogućiti da efikasno rešava borbene zadatke u oblastima sistema PVO, minimizirajući rizike po živote pilota.

ruski lovac seste generacije studija 3
ruski lovac seste generacije studija 3

Naglasak na očuvanju aviona sa posadom u budućoj ruskoj vazduhoplovnoj floti naglašava važnost ljudskog faktora i jedinstvenih mogućnosti koje on pruža u upravljanju složenim borbenim sistemima.

Ovakav pristup razvoju razlikuje ruski program od američkih projekata, gde se aktivno istražuju mogućnosti potpuno autonomnih borbenih platformi, tvrde obavešteni izvori.

UAC: lovac šeste generacije će biti više manevarski i bolje prikriven

Ruski lovac šeste generacije će se odlikovati visokom manevrisanjem, prikrivenošću i visokim nivoom integracije sa drugim sistemima naoružanja, ali će dizajneri morati da reše pitanje „finansijske dostupnosti“ ovog aparata, rekao je Sergej Korotkov, generalni konstruktor aviona u Ujedinjenoj Avio Kompaniji (UAC), za Ria Novosti.

„Dalji pravac dugoročnog razvoja vazduhoplovne tehnologije je, naravno, povećanje letačkih performansi, sposobnost prilagođavanja drugim sistemima borbenog upravljanja i angažovanja, visoka manevarska sposobnost, optimalno pilotiranje i višerežimsko korišćenje pogona,“ rekao je pomenuti na Nedelji aerokosmičke nauke koja se održava u Moskovskom vazduhoplovnom institutu, prošlog novembra.

ruski lovac seste generacije studija 4
ruski lovac seste generacije studija 4

“Glavni kriterijum za kompleks nove generacije je zapravo kompromis između operativno-taktičkih sposobnosti i, kao što sam već rekao, troškova životnog ciklusa. Čak i ako napravimo najbolji avion, a ukoliko bude beskonačno skup, ispostaviće se to kao neefikasno donošenje odluka“, dodao je generalni projektant.

Prema njegovim rečima, danas vodeće svetske sile aktivno rade na stvaranju sledeće generacije vazduhoplovnih kompleksa prema približno istim zahtevima koje pred sebe postavlja ruska vazduhoplovna industrija.

„Verujem da je stvaranje nove generacije domaćeg vazduhoplovnog sistema danas naš prioritet… Danas je objedinjavanje i integracija tehnologija koje se stvaraju u jedinstven sistem najteža faza u razvoju novog aviona. Naravno, to će od nas zahtevati dodatne napore i sredstva u okviru rada na stvaranju novog kompleksa“, naglasio je Korotkov.

ruski lovac seste generacije studija 2
ruski lovac seste generacije studija 2

27 KOMENTARA

  1. Ovo je samo jedna strana medalje. Avion 6te generacije po ruskom zahtevu, koliko je meni kao vojnom naučniku poznato, je zapravo lender. To je letelica koja može da leti u nisku kosmičku orbitu između Zemlje i neke stanice ili matičnog broda koji kruži u toj orbiti oko Zemlje.

  2. maaršš bree lemure putinofilski, tri sela u dve godine 400000 mrtvih boljševika, i ti mi ovde o ruskom oružju da zavladaju 1000 godina, i ti ga video tebi ookazali..mršš

  3. Kad ovo udje u serijsku proizvodnju Amerikanci ce da uvode 8 generaciju. Mozda tada i tenk Armata udje u serijsku proizvodnju….

  4. Ovo je istinit a preglup tekst.Rusi treba prvo da proizvedu Mig 35 napravljen 2014. i da ne nabrajam šta sve.Oni nemaju čak ni maketu, ni animaciju nego smo crteže tih gluposti, istina obojene.Čak i baron minhauzen vučić ima onu raketu dometa 400km i onu drug od 280 km na kamionu gde su izvarena 4 bureta ofarbana u zeleno

    • Pa ako je tako NATO superioran zar nebi do sada ukri porazili Rusiju njihovim oruzijem umosto toga izgubili su 30 posto teritorije zastarelim oruzijem koje je koristila Rusija,dajte ljudi nemojte da me zezate pa samo budala moze u ovo da poveruje u ove lazi i pojedinci kao ovaj Sinisa

    • Rusi su već napravili mnogo toga samo ne objavljuju strancima ništa od toga svojim očima sam video mnogo toga jer sam radio ppat godina u njihovoj bazi samo to što sam video dovoljno je da zavladaju svetom narednih hiljadu godina što bi i uradili da imaju zapadnjački mentalitet

      • maaršš bree lemure putinofilski, tri sela u dve godine 400000 mrtvih boljševika, i ti mi ovde o ruskom oružju da zavladaju 1000 godina, i ti ga video tebi ookazali..mršš

      • Video si a ? Posle koliko butiljki votke si video to što si naveo ? Si u toj tvojoj verovatno nepostojećoj vojnoj bazi video možda i svemirski brod “Moskva” sve sa fotonskim torpedima i fejzer topovima ?

        A da imaju zapadni mentalitet, možda bi prvo svoju državu doveli malo u red. Da bude malo manje mafijaška država…za početak.

    • Mig 35 je napušten projekat a izrađena je cela eskadrila koja je trebala da se proda ali su kupci odustali zbog pretnja sankcijama od strane mrtvih Amerikanaca.
      Naš lanser sa raketom dometa do 280km je testiran i operativan, samo izostaju potpisani ugovori za početak proizvodnje.

    • @Siniša
      MiG-35 je propali dil, nema ništa od toga.
      A Rusi bi trebalo prvo da gledaju da Su-57 proizvedu u nekim većim brojevima, i da nauče da ne gube A-50 AVAKS letelice protiv neprijatelja kao što je Ukrajina.

  5. Ahahahaha ne lupajte gluposti taj ulazi u sluzbu najkasnije do 2030-e.Dobro da niste rekli da ulazi u sluzbu do 2100-e

    • Ajde podguzna muvo natovska avion pete generacije je vec u sluzbi i zove se SU 57 a ti samo veruj go…a sa zapada pa ces daleko da doguras.Slava Rusiji!

      • Taj Su-57 postoji u brojevima toliko malim da u nekom ratu ne bi bio nikakav faktor.

        A Rusima je bolje da nauče da ne gube AVAKS letelice u ratu protiv države koja više maltene ni nema kršteno vazduhoplovstvo.

        • AVAKS je američki NATO avion debilu klinački, koji vojsku nisi služio ni u ratu bio, a juče si se od mamine suknje odvojio😆

          • “AVAKS” se naziva avion koji služi za osmatranje vazdušnog prostora i kao komandno mesto u vazduhu za navođenje lovačke avijacije.

            Kod Rusa je to A-50 Berijev, od koja su izgubili 2 komada u poslednjih 40 dana. Tako da ti što si “služio vojsku” (verovatno trulavu zaostalu JNA) manje druge prozivaj da su klinci, a više sebe gledaj i svoju vojnu “stručnost” i “potkovanost”.

            A dečko je upravu. Rusiji bi bolje bilo da naštanca bar 150 komada Su-57 i da ne gubi avione kao što je Berijev A50 (kojih u operativnoj upotrebi nema više od 8 primeraka) protiv nekog kao što je Ukrajina kojoj je ratno vazduhoplovstvo maltene već uništeno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave