NaslovnaNovostiIndija bi mogla da prebaci nekoliko stotina hiljada artiljerijske municije u Ukrajinu

Indija bi mogla da prebaci nekoliko stotina hiljada artiljerijske municije u Ukrajinu

Indija, sa stotinama hiljada artiljerijskih granata, mogla bi da postane ključni igrač u nastojanjima da se podrži ukrajinska vojska, ali zbog održavanja pozitivnih odnosa sa Moskvom radije izbegava direktnu prodaju iz straha od političkih posledica.

Nemačka aktivno vodi tajne pregovore sa Indijom o nabavci artiljerijskih granata, koje je planirano da budu prebačene u Ukrajinu, prenosi nemačko izdanje Der Spiegel.

S tim u vezi, Nemačka traži mogućnosti za sklapanje poslova preko posrednika.

Ne samo Indija, već i neke arapske zemlje, kao i balkanske i afričke države koje imaju potrebne rezerve ili potencijal za proizvodnju municije, smatraju se potencijalnim izvorima snabdevanja Kijeva.

Kako navodi Der Spiegel, nemačke obaveštajne službe predviđaju iscrpljivanje zaliha granata Oružanih snaga Ukrajine do leta ove godine, zbog čega je potraga za novim zalihama posebno hitna.

Brigadni general Kristijan Frojding, koji rukovodi situacionim centrom za Ukrajinu pri nemačkom Ministarstvu odbrane, ističe poteškoće u nabavci artiljerijske i protivvazdušne municije za Kijev zbog njihove ograničene dostupnosti na svetskom tržištu.

„Nažalost, artiljerijska i protivavionska municija nije široko dostupna na policama po svetu“, napominje on, naglašavajući aktivne napore odeljenja da pronađe nove izvore za kupovinu granata.

Nemačka sponzoriše Ukrajinu sa 7 milijardi evra

Istovremeno, prema Frojdingu, nema finansijskih ograničenja za ove svrhe: Nemačka planira da izdvoji 7 milijardi evra za kupovinu naoružanja za Oružane snage Ukrajine 2024. godine.

Informacije koje su se pojavile da će Ukrajina navodno početi da kupuje indijske granate M1A4 2023. godine takođe ukazuju na to da Kijev istražuje različite opcije za jačanje svog arsenala suočen sa sukobom koji je u toku. Informacije su kasnije vlasti Indije demantovale.

Iako ova municija nema veliki domet u poređenju sa drugim tipovima artiljerijskih granata koje su ranije koristili ukrajinski artiljerci, ona bi mogla biti važan dodatak odbrambenim sposobnostima zemlje.

2 KOMENTARA

  1. Indija gleda svoj interes.Ako im Zapad ponudi nesto u zamenu prihvatice ponudu. Ne postoji prijateljstvo u medjudrzavnim odnosima vec samo interes.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave