NaslovnaNovostiHezbolah oborio izraelski špijunski dron Hermes 450 u trenutku izviđanja iznad Libana...

Hezbolah oborio izraelski špijunski dron Hermes 450 u trenutku izviđanja iznad Libana [VIDEO]

Izraelsko vazduhoplovstvo (IAF) saopštilo je u ponedeljak ujutru da je uspešno presrelo raketu zemlja-vazduh koja je gađala izraelsku bespilotnu letelicu u misiji u libanskom vazdušnom prostoru.

Prema informacijama, PVO sistem „Dejvidova praćka“ je raspoređen da neutrališe raketnu pretnju i na taj način obezbedi zaštitu bespilotnih letelica Izraelskih odbrambenih snaga.

Međutim, ubrzo nakon prvobitnog presretanja, druga lansirana raketa gađala je istu bespilotnu letelicu koja je uspela da pogodi izraelski dron, a koji je pao na teritoriji Libana.

Prema lokalnim izvorima, izraelski dron Hermes 450 oborila je jedinica protivvazdušne odbrane terorističke organizacije Hezbolah iznad regiona Iklim al-Tufa.

„U znak podrške našem otpornom palestinskom narodu u Pojasu Gaze, kao deo podrške njihovom hrabrom i časnom otporu, Jedinica protivvazdušne odbrane Islamskog otpora oborila je izraelski veliki dron Hermes 450 u ponedeljak, raketom zemlja-vazduh, iznad oblasti Iklim al-Tufa. Islamski otpor potvrđuje da će njegovi borci ostati na oprezu i nastaviti da se bore sa neprijateljskim letelicama, sprečavajući ih da ostvare svoje agresivne ciljeve“, navodi se u poruci grupe koju je poslala agencija Islam Tajms.

Izrael je aktivno koristio bespilotne letelice u svom tekućem sukobu u Gazi, pri čemu je dron Hermes 450 jedan od tipova za koje se veruje da je igrao ključnu ulogu u raznim misijama.

Pored danas oborene strateške bespilotne letelice (BPL) namenjene za za duga izviđanja u izraelskom vazduhoplovstvu se koriste i ”Skajlark 1 – ševa, Rohev Šamaim 10”, taktička BPL; ”Skajlark 3, Rohev Šamaim 20”, taktička BPL; ”Seagul – galeb”, taktička BPL; ”IAR Harpy”, udarna BPL. ”Cor”, ”Sky Rider” i ”Sentinel G2”- multikopteri i ”Probot”, kopneni dron.

hermes 450 na prezentaciji
hermes 450 na prezentaciji

Pored svojih dronova (za koje se ne navodi broj primeraka), Izraelci poseduju i ”DL Fantom”, kineski multikopter, takođe nepoznat broj primeraka.

Inače, isti dron, Hermes 450 odavno je zaplenjen od strane Iranskih boraca te je iz njega proistekao iranski Shahed 129. Oba drona su inače funkcionalni analozi američkom MQ -1 Predator.

Hermes 450 je višenamenska bespilotna letelica opremljena naprednom optikom, koja mu omogućava da obavlja različite funkcije kao što su nadzor, izviđanje i skeniranje velikih površina.

Prema kompaniji Elbit Sistems, proizvođaču Hermesa 450, ovaj dron se često naziva „kičma“ izraelske vojne flote dronova. To je najprodavanija BPL u kategoriji NATO klase II širom sveta. Može da prikuplja komunikacione i elektronske obaveštajne podatke, pokazujući svoju svestranost u vojnim operacijama.

Hermes 450 je dizajniran da istovremeno rukuje dvostrukim teretom, podržavajući raznovrsnu lepezu senzora. Sa maksimalnom nosivošću od 180 kg, ovaj sistem bespilotne letelice može se pohvaliti svestranošću.

Njegova nosivost uključuje elektrooptičke i infracrvene kamere, koje omogućavaju visokokvalitetno snimanje tokom dana i noći. Pored toga, ima laserski obeleživač za određivanje ciljeva.

Štaviše, integracija naprednih korisnih tereta kao što su radar sa sintetičkim otvorom, indikator cilja koji se kreće po zemlji, radar srednje snage i sistem za automatsku identifikaciju poboljšava situacionu svest letelice i pomažu u indikaciji i identifikaciji cilja.

hermes 450
hermes 450

Takođe poseduje mogućnosti elektronske obaveštajne službe, elektronskog ratovanja, komunikacione obaveštajne službe i obaveštajne prenose signala doprinose efikasnosti drona u prikupljanju obaveštajnih podataka i operacijama elektronskog ratovanja.

Uprkos svojim naprednim mogućnostima, bilo je slučajeva u kojima su dronovi Hermes 450 naišli na probleme koji su doveli do pada. IDF je 2013. godine čak i namerno srušio dron Hermes 450 u blizini egipatske granice nakon što je imao tehničkih problema.

Izraelski dron se takođe srušio u Libanu 2018. godine, a Hezbolah je tada odmah objavio fotografije. Ovi incidenti naglašavaju izazove i rizike povezane sa radom bespilotnih letelica u složenim i spornim okruženjima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave