NaslovnaNovostiZelenski: Putin 5 puta pokušao da me ubije; Uprkos teškim porazima na...

Zelenski: Putin 5 puta pokušao da me ubije; Uprkos teškim porazima na frontu, najavljuje „iznenađenja“ i nove kontraofanzive

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osvrnuo se na ciljeve Ukrajine u kontekstu rata sa Rusijom u intervjuu datom američkom televizijskom kanalu Foks Njuz.

On je istakao da je glavni prioritet odbrana zemlje i pomenuo prisustvo više od 200.000 ruskih vojnika na istočnom frontu. Zelenski je takođe otkrio pripremu Ukrajine za „nove kontraofanzive“ i rekao da je bio meta pokušaja atentata najmanje pet puta.

„Odbrana je cilj broj jedan. Hajde da nastavimo priču o uspehu Crnog mora, i to ćemo. Neću da ulazim u detalje, ali Ruse čekaju neka iznenađenja. Dakle, odbrana juga je važna, odbrana istoka je podjednako važna, tamo imaju preko 200.000 vojnika. I, naravno, spremaćemo nove kontraofanzive, nove operacije. Ali to zavisi od mnogo stvari“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je takođe naveo „velike pobede“ u ranim fazama sukoba sa Rusijom i odbacio razgovore o bilo kakvom „planu B“ za ukrajinske snage. „Tokom ove dve godine oni su okupirali Harkovsku oblast, a mi smo oslobodili ovu oblast“. „Odblokirali smo Crno more, sada imamo žitne rute i uništili smo dosta njihovih brodova iz ruske flote“, dodao je ukrajinski predsednik.

U Ukrajini pokušali da izračunaju koliko projektila i dronova treba da se razori Krimski most

U pozadini trenutnog sukoba u Ukrajini, na društvenim mrežama se aktivno raspravlja o planovima ukrajinske vojske da uništi Krimski most.

Za takvu operaciju bi navodno bio potreban značajan arsenal naoružanja, uključujući 20 do 30 krstarećih projektila Taurus, dvadeset projektila ATACMS M57E1, deset ATACMS M39A1 i do dvadeset pomorskih dronova.

Ukrajinski internet „stručnjaci” predlažu da napade na oslonce Krimskog mosta izvedu rakete ATACMS, nakon čega bi usledile rakete Taurus. Pomorske bespilotne letelice kao što je Sea Baby biće korišćene za odvraćanje pažnje ruskih sistema koji čuvaju most. Posebna pažnja je posvećena mogućoj upotrebi ATACMS-a za suzbijanje sistema PVO pre glavnog napada raketama Taurus.

mgm 140 atacms
mgm 140 atacms

Međutim, ostaje otvoreno pitanje prenosa u Ukrajinu naoružanja neophodnog za takvu operaciju. U SAD je Kongres blokirao dodatnu pomoć Kijevu, a u Nemačkoj je Bundestag odbio predlog za snabdevanje raketama dugog dometa Taurus, kada su samo 182 poslanika glasala za od ukupno 480.

U Ukrajinu bi moglo da se slije otprilike 800 hiljada granata

Prošle nedelje je češki predsednik Petr Pavel objavio saopštenje koje je Kijevu dalo nadu da će neometano nastaviti borbu: stotine hiljada artiljerijske municije su identifikovane u inostranstvu, koje bi sponzori sukoba mogli da prenesu u Ukrajinu.

Češki predsednik Petr Pavel, bivši predsednik Vojnog komiteta NATO, izjavio je 17. februara, tokom bezbednosne konferencije u Minhenu, da je Češka u inostranstvu identifikovala oko 800 hiljada artiljerijskih granata koje bi mogla da prebaci Ukrajini, navodi češko izdanje Irozhlas.

„Identifikovali smo pola miliona komada municije od 155 milimetara i 300.000 komada municije od 122 milimetra“, rekao je Pavel.

Praktično, ako se proces materijalizuje, nabavka će daleko premašiti isporuke Evrope u poslednjih godinu dana, koja je Kijevu uspela da pošalje nešto više od 500 hiljada projektila (od milion granata kojima su se nadali i lakoverno obećali zvaničnici država EU i oni u Briselu)..

Izvor u ukrajinskim bezbednosnim snagama potvrdio je informaciju koju je objavio češki predsednik. Sagovornik ukrajinskih medija je otkrio da je planirano da se ovi projektili isporuče iz Južne Koreje i Južne Afrike. “Štaviše, vrednost takvog ugovora je približno dve milijarde dolara“, naveo je sagovornik izdanja.

2 KOMENTARA

  1. Da je pokušao samo jednom bilo bi dovoljno. Mali glumac očito misli da je bitniji nego što jeste. Lako bi ga Zapad zamenio.. Koje gliposti…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave