NaslovnaNovostiBritanija najavila slanje 200 projektila Brimstone Kijevu; Kako ove rakete mogu pomoći...

Britanija najavila slanje 200 projektila Brimstone Kijevu; Kako ove rakete mogu pomoći Ukrajini?

Britanski ministar odbrane Grant Šaps najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje 200 protivtenkovskih projektila Brimstone. Šaps je ovo rekao tokom govora u Donjem domu, ističući da je ova pomoć deo napora Velike Britanije da podrži odbrambene sposobnosti Ukrajine.

Odluka o isporuci oružja izazvala je oštru reakciju Rusije, koja takve akcije doživljava kao direktnu intervenciju zemalja NATO-a u sukobu i „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je da će se sve pošiljke oružja namenjene Ukrajini smatrati legitimnim ciljevima ruskih vojnih snaga.

Pored toga, Lavrov je ukazao na direktno učešće SAD i NATO-a u sukobu, između ostalog kroz nabavku naoružanja i obuku ukrajinske vojske na teritorijama Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja.

Kremlj je takođe izrazio mišljenje da povećanje vojne pomoći Ukrajini od zapadnih zemalja ne doprinosi dijalogu i mirnom rešavanju situacije, upozorivši na moguće negativne posledice takve politike.

Projektil Brimstone Britanija je prvi put isporučila Ukrajini još u aprilu 2022. godine kao deo svog paketa pomoći.

brimstone raketa
brimstone raketa

U novembru 2022. Vašington Post je, citirajući britansko Ministarstvo odbrane, izvestio da Britanija isporučuje Ukrajini rakete Brimstone 2. Broj koji je u pitanju nije preciziran.

Iako je do sada mnogo pisano o mogućnostima britanske stelt krstareće rakete Storm Shadow i njenog francuskog analoga Scalp EG, o Brimstonu nije.

Brimstone protivtenkovski projektili

Brimstone je mala (50 kg) protivtenkovska raketa na raketni pogon sa 6,3 kg HEAT bojevom glavom u obliku tandema. U britansku službu je uvedena 2005. godine. Projektil je bio namenjen za lansiranje iz lovačih aviona, helikoptera i dronova.

Brimstone (bukvalni prevod sumpor) je projektil koji funkcioniše po sistemu „ispali i zaboravi“, pohranjen podacima o ciljanju od strane oficira za sisteme naoružanja pre lansiranja. Odlikuje ga dvostruki sistem navođenja, koji kombinuje poluaktivno lasersko (SAL) navođenje i milimetarsko talasno radarsko (MMW) navođenje.

Poluaktivno lasersko navođenje zahteva bespilotne letelice ili lasersko obeležavanje na zemlji u uslovima dobre vidljivosti. MMW navođenje se koristi u uslovima ograničene vidljivosti ili kada je cilj zaklonjen dimom.

Rakete Brimstone su optimizovane za salvo lansiranje. Vazdušna varijanta se lansira pomoću lansera na pilonu koji može da nosi tri projektila.

Brimstone 2

Brimstone 2 je veća varijanta, većeg dometa uvedena u upotrebu 2016. godine. Ima dvostruko veći domet (60+ km kada se lansira iz lovca i 40+ km iz helikoptera) od Brimstone 1.

Zbog svog većeg dometa, Brimstone 2 ima inercijalni navigacioni sistem koji na autopilotu odvodi projektil u ciljno područje pre nego što dozvoli njegovoj dvomodnoj bojevoj glavi da autonomno odabere cilj.

brimstone mbda
brimstone mbda

Tokom svog razvoja, raketa Brimstone je prilagođena za kopneno lansiranje. Zanimljivo je da je, prema Vikipediji, 29. maja 2013. proizvođač projektila MBDA izveo salvo ispaljivanje tri operativne rakete Brimstone milimetarskog talasa, lansirane sa fiksne platforme na moru, protiv simulirane formacije napada od pet brzih priobalnih napadnih čamaca.

U maju 2023. pojavili su se izveštaji o prisustvu britanskih specijalnih službi u regionu Odese i drugim oblastima, koji su obučavali osoblje Oružanih snaga Ukrajine da upravlja Brimstonima, Neptunima i Harpunima.

Kako Brimstone može koristiti Kijevu?

Projektil Brimstone je najpogodniji za napad na pokretne mete, posebno oklop. Ukrajinski izvori su 17. maja 2022. godine tvrdili da su rakete Brimstone sa kopna uništile dve ruske mete. Generalno, nije bilo čestih izveštaja o upotrebi Brimstone projektila.

Ograničeni domet projektila Brimstone i smrtonosnost ruske mreže PVO sistema isključuju salvo lansiranje projektila Brimstone pomoću lovačkih aviona.

Korišćenje Brimstone raketa sa čamaca koji se brzo kreću, koji se mogu ušunjati blizu obale Krima je taktika upotrebe za koju se smatra da ima najviše smisla. Korišćenjem više čamaca bilo bi moguće izvesti salvo napad.

Ovo bi moglo da objasni zašto postoje izveštaji da je u noći 22. avgusta 2023. godine nekoliko ukrajinskih čamaca pokušalo da se približi obali Krima; samo jedan je bio angažovan i uništen od strane ruske mornarice koja je upotrebila Su-30SM da potopi čamac. Rakete Brimestone tada niko nije spomenuo.

brimstone u letu ilustracija
brimstone u letu ilustracija

Lansiranje Brimstone sa čamca, pod uslovom da čamac priđe neopaženo, ne bi dalo ruskoj protivvazdušnoj odbrani praktično nikakvo upozorenje. Pod pretpostavkom da je minimalni domet lansiranja 20 km za varijantu rakete sa površinskim lansiranjem, veoma kratko vreme između lansiranja i udara u metu bi otežalo presretanje.

Satelitska i vazdušna sredstva osmatranja (dronovi i AWACS) i prikupljanja podataka NATO-a koja lete u oblasti Crnog mora, mogu precizno da odrede operativno stanje ruskih sistema PVO. U kombinaciji sa gliserima, britanskim projektilima Brimstone i obukom, dala su Ukrajini operativnu prednost kojoj je teško suprotstaviti se.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave