NaslovnaNovostiUkrajina predstavila najnoviju verziju autohtonog artiljerijskog sistema Bogdana

Ukrajina predstavila najnoviju verziju autohtonog artiljerijskog sistema Bogdana

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnik Oleksandr Pavljuk, predstavio je u nedavnom saopštenju najnoviju generaciju domaćeg samohodnog artiljerijskog sistema kalibra 155 mm, 2S22 „Bogdana“.

„Bogdana je potpuno ukrajinska inovacija, koja služi u našim jedinicama i dokazuje se kao artiljerijski sistem koji je pouzdan, tačan i lak za rukovanje“, navodi se u saopštenju.

Pavljuk je naglasio da efikasnost samohodne artiljerijske jedinice „Bogdana” zavisi od dobro obučenog osoblja opremljenog prefinjenim veštinama i automatizacijom.

„Dosledno sprovodimo vežbe obuke i usavršavanja veština, uključujući različite vremenske uslove i intenzitet gađanja. Pripremljenost je ključ za očuvanje života našeg osoblja i postizanje uspeha na bojnom polju“, istakao je ovaj komandant.

Nadograđena verzija sistema je zasnovana na šasiji 8×8 i ima novu kabinu za posadu. Pored toga, u dizajn je integrisan i nabijač. Nabijač je dizajniran da mehanizuje punjenje projektila u zatvarač topa, povećava brzinu paljbe, pojednostavljuje proces punjenja i obezbeđuje stabilnost tokom operacija punjenja. Punioc sadrži mehanizam za podizanje i spuštanje projektila i mehanizam za punjenje.

Top kalibra 155 mm ima horizontalni ugao pomeranja u rasponu od -30 stepeni do +30 stepeni i ugao elevacije od -5 stepeni do +65 stepeni. Prelazak samohodne artiljerijske jedinice iz transportnog u borbeni položaj i obrnuto traje samo 90 sekundi.

ukrajinska haubica bogdana
ukrajinska haubica bogdana

Sa maksimalnom brzinom od 80 km/h i dometom od 700 km, „Bogdana“ obezbeđuje i mobilnost i operativnu izdržljivost, tvrde iz Oružanih snaga Ukrajine.

Podsetimo, 4. maja 2023. godine, na internetu su počele da se pojavljuju fotografije procesa proizvodnje ukrajinske samohodne haubice 2S22 Bogdana.

Na snimcima se vidi da je samohodna haubica Bogdana tada imala oklopnu kabinu za vozača i posadu, te podseća na ukrajinsko oklopno vozilo Varta. Takođe, na šasiji ukrajinske samohodne haubice tada je ugrađena jedinica sistema za upravljanje vatrom.

U januaru 2023. godine je Reznikov, tadašnji ukrajinski ministar odbrane, rekao da Ukrajina finansira masovnu proizvodnju artiljerijskog sistema Bogdana 155 mm. Prema rečima bivšeg ministra, radovi su počeli u proleće 2022. godine.

Reznikov je tada istakao da je samohodna haubica Bogdana uspešno prošla testove na bojnom polju. Stare verzije korišćene su na različitim delovima rusko-ukrajinskog ratnog fronta.

Još 25. februara 2022 godine, na početku eskalacije sukoba u Ukrajini, proizvođačima Bogdana sistema je naređeno da unište jedini prototip, kako bi sprečili Ruse da ga se dokopaju.

Međutim, uspeli su da pobegnu od Rusa sa haubicom i poslata je ukrajinskim oružanim snagama na čuvanje. Forbs je 7. maja 2022. izvestio da je prototip bio raspoređen na frontu i da je korišćen u sukobu. Nakon toga prema izveštajima, učestvovala je navodno u dejstvu po Zmijskom ostrvu.

bogdana
bogdana

Bogdana je prva ukrajinska samohodna haubica NATO kalibra, koju su razvili ukrajinski stručnjaci za odbrambenu industriju. Razvoj ove haubice 2S22 155 mm počeo je 2016. godine.

Haubica je tada postavljena na šasiju kamiona KrAZ-63221 sa oklopnom kabinom. Prema tehničkim karakteristikama, domet gađanja standardnim projektilom je do 40 km.

Krajem januara 2022. godine, pre invazije Rusije, ukrajinska odbrambena industrija je izvestila da je haubica Bogdana uspešno prošla preliminarne testove, ispalivši 450 metaka. Ubrzo nakon toga, haubicu je navodno ukrajinska vojska uposlila kako bi desjtvovali po položajima ruskih snaga.

 

2 KOMENTARA

  1. Na bazi ovog resenja i ako nije nista novo nego samo prepisano, od vec vidjenog. Srbija treba da stavi sve svoje vucne top- haubice , posebno. D 20 i D 30, kao i sve ostalo na FAPove sasije. ,i ostavi u rezervu, i nikako ne menja kalibar sa 152 na 155mm i ako je precizniji., treba imati i jedno i drugo, . A nastavite novu proizvodnju na 155 mm i ako bog’da , da se ubrzo proizvede ALEKSANDAR 25 , u kolicini od 120 komada, koliko je Srbiji realno potrebno.👍😅😉😎

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave