NaslovnaNovostiRusija naoružana sa još 4 nuklearna 'Bela Labuda', najvećim supersoničnim avionima na...

Rusija naoružana sa još 4 nuklearna ‘Bela Labuda’, najvećim supersoničnim avionima na svetu Tu-160M

Uprkos krvavom ratu koji besni u Ukrajini, zemlja je uspela da nabavi najsavremeniju vojnu opremu za svoje kopnene, vazdušne i pomorske snage, uz nadogradnju nuklearnih bombardera Tu-160, isporuke podmornica i borbenih tenkova.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, ruske kopnene snage preuzele su oko 1.500 modernizovanih i novih tenkova 2023. godine, prenela je državna novinska agencija TASS.

Ruski ministar odbrane je takođe napomenuo da su ruske pomorske snage pojačane novim pomorskim sistemima. Šojgu je istakao da je ruska mornarica rasporedila nuklearnu podmornicu „Imperator Aleksandar III“ i još jednu klase Borej A opremljenu raketama Bulava.

Što se tiče vazduhoplovnih snaga, načelnik odbrane tvrdi da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije od početka godine opremljene sa 237 aviona i helikoptera, 86 jedinica PVO naoružanja i 67 radara. Vreme letenja kadeta je povećano za 20 odsto zahvaljujući novim lovačkim i trenažnim avionima.

Međutim, izneo je još jednu fascinantnu tačku koja je privukla pažnju. Ministar odbrane je takođe saopštio da je skoro završeno snabdevanje strateškim nuklearnim snagama četiri strateška bombardera Tu-160M. Isporuka ovih modernizovanih i novih aviona dolazi u vreme pojačane nuklearne napetosti ruskih i NATO snaga.

Podsetimo, Tu-160 je najveći i najmoćniji supersonični avion sa promenljivom geometrijom krila u istoriji vojne avijacije. Tu-160M je dizajniran da koristi nuklearno i konvencionalno naoružanje za napad na neprijateljske ciljeve na udaljenim lokacijama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin boravio je juče u radnoj poseti ruskoj Republici Tatarstan. Prvo je šef ruske države otputovao u avio-preduzeće SP Gorbunov u Kazanju, gde se ukrcao na strateški bombarder Tu-160M poznat i kao „Beli Labud”

Na snimcima objavljenim u javnosti sa lica mesta prikazana su četiri „bela labuda”, koji su u pripremi i uskoro će istovremeno dostaviti Vazdušno-kosmičkim snagama. Tri aviona su pretrpele duboku modernizaciju, dok je četvrti, u čiji kokpit se popeo ruski predsednik, napravljena od nule.

Vladimir Putin je proveo oko 10 minuta u kokpitu bombardera Tu-160M i predložio da se avion nazove u čast prvog predsednika Tatarstana Mintimera Šajmijeva.

tu 160 blackjack 1
tu 160 blackjack

„Predlažem da se ovaj strateški avion-nosač raketa nazove po Mintimeru Šajmijevu. On je učinio mnogo ne samo za Republiku Tatarstan, već i za celu Rusiju“, rekao je ruski predsednik novinarima.

Kako se navodi u poruci objavljenoj na zvaničnom portalu predsednika Rusije, Vazduhoplovstvo SP Gorbunov u Kazanju priprema se za pokretanje serijske proizvodnje strateških bombardera Tu-160M, kao i za povećanje proizvodnje putničkih aviona Tu-214.

Na sastanku Ministarstva odbrane, predsednik Vladimir Putin je izjavio da je 95% ruskih strateških nuklearnih snaga opremljeno novim oružjem. On je napomenuo da se avijaciona komponenta strateških snaga modernizuje sa četiri strateška bombardera Tupoljev-160M sa raketnim naoružanjem.

Nesporno je da će novi strateški bombarderi Tu-160M, koji imaju visoke performanse, uključujući upotrebu novih raketa, doprineti povećanju potencijala Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Treba napomenuti da se u Avio-preduzeću SP Gorbunov u Kazanju paralelno proizvode novi bombarderi, kao i duboka modernizacija aviona koji su već u upotrebi. Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, neće biti razlike između dve verzije bombardera.

Nekoliko Tu-160 „belih labudova” je u procesu modernizacije i izgradnje. Rusija želi da dostigne 50 takvih strateških bombardera dugog dometa

Tako će u prvoj fazi biti modernizovano 17 aviona Tu-160 i izgrađeno 10 novih aviona, koje je već ugovorilo Ministarstvo odbrane Rusije. U budućnosti, rusko rukovodstvo planira da poveća broj bombardera Tu-160M u opremi dugog dometa na oko 50 jedinica.

Tu-160M je unapređena varijanta Tu-160, koji zajedno sa bombarderima Tu-95MS čini okosnicu avijacije dugog dometa ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Ove bombardere VKS koriste za napad na ciljeve duboko u Ukrajini tokom aktuelnog sukoba.

tu 160m2
tu 160m2

Da je u Rusiji počelo testiranje prvog eksperimentalnog modernizovanog strateškog nosača rakete Tu-160M, saopštila je državna korporacija “Rostec” još u julu 2023. godine.

Podsetimo, avion Tu-160M nastao je kao deo programa velike modernizacije sistema borbene avijacije dugog dometa. Tu-160M je opremljen savremenim naoružanjem, kompleksom za elektronsko ratovanje, kao i elektronskom opremom u avionu, naglašavaju u Rosteku.

Ažurirani nosači raketa prevazilaze svoje prethodnike po svojim karakteristikama, dobili su novu radio-elektronsku opremu, motore NK-32-02 i druge sisteme, prokomentarisao je ovu činjenicu šef Rosteca Sergej Čemezov.

Kuznjecov NK-32, najveći i najmoćniji motor ikada ugrađen u ratni avion

U okviru programa nadogradnje, brzo je digitalizovana projektna dokumentacija za Tu-160M, obnovljena je tehnologija vakuumskog zavarivanja delova od titanijuma i nastavljena proizvodnja okvira aviona.

Nadogradnja Tu-160M se odvija u dve faze, prva uključuje uklanjanje nekih zastarelih komponenti, kao što su sistemi za nišanjenje ali i instaliranje novog navigacionog sistema K-042K-1 i autopilota ABSU-200-1. Ovaj model Tu-160M1 je u upotrebi u vazduhoplovstvu od kraja 2014. godine.

Druga faza Tu-160M2 uključuje unapređene motore NK-32 (nazvane NK-32-02), novi radar Novella NV1.70, kompjuterizovanu „staklenu“ kabinu, najnoviju opremu za komunikaciju i zaštitu od ometanja, kao i savremeno konvencionalno i nuklearno oružje.

Motor Kuznjecov NK-32, prvobitno ugrađen u Tu-160, smatra se najmoćnijim motorom borbenog aviona, koji proizvodi preko 245 kN potiska pri punom naknadnom sagorevanju.

antonov an 124 100 ruslan
antonov an 124 100 ruslan

Varijanta bez naknadnog sagorevanja poznata kao NK-32-02 za Tu-160M i NK-65 biće korišćena i u predstojećem ruskom bombarderu, PAK-DA.

NK-65 i varijanta PD-30, sa potiskom od 300 kN predloženi su za upotrebu na nadograđenom teškom nosaču Antonov An-124 Ruslan, najvećoj letelici u vojnoj avijaciji.

21 KOMENTARA

  1. Ko god ima imalo pameti vidi da su formirali NATO MMF UN i stampanje Dolara bez pkrica da bi ubijali pljačkali i za sve to imali pravo veta .

  2. Dok je bio Proamercki i Pijani Jeljcin SSSR su prodali za jeftine Pare.
    To je bilo nedovoljno Zapadu, pa je mislio da tako moze i sa RF. Koju su smatrali bijedom nemaju nista i opet nisu smjeli direktno da napadnu RF nego preko Ukrajinske Krvi.Tu su se debelo izjebali sad ni dole ni gore Putko ih gusi sa svih strana.Ciro Zmiro Bajden pojeo Brdo Govana zajedno sa EU i Amerikancima naziva Putina Kuckin Sin, sta je on Pasiji Sin Luda Buvljaku.

  3. Lepo čovek napisao ali boli, Rusija NE MOŽE napravi bobarder 30 godina od propasti sssr. Ne može napravi mobilni telefon , procesor. Da im nije KINE konje bi jahali. Boli jel??

  4. Vi znate ….PUTIN KKRALJ !!!
    Covek udario sakom o sto celom svetu a vi nesto tu pametujete….
    Verovatno se radujete vasim
    (budjavom vostanom Bajdenu)
    URAAA
    ZIVELA RUSIJA…

    • Е баш не може,јадни Руси,баш ми их је жао…Уопште не праве највећи и најбржи суперсонични бомбардер на свету…Уопште није добио нове моторе који ће бити уграђени у нови бомбардер ПАК-ДА,није добио нову електронику,навигациони систем,нови тип аутоматског пилота и навигацију,могућност опремања најновијим ракетама….што јесте,јесте…кад и беда ..😂😂😂😂😂

    • Ha.ha.ha.ne mogu da se ne nasmejem.izgleda da rusija dobija pomoć od Amerike. Ko zna može svašta da bude.ajd u zdravlje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave