NaslovnaNovostiNakon zauzimanja Pobede, ruska vojska najavljuje napad na Ugledar sa severoistoka

Nakon zauzimanja Pobede, ruska vojska najavljuje napad na Ugledar sa severoistoka

Na pravcu južnog Donjecka jedinice Oružanih snaga Rusije su pre više od godinu dana pokušale da zauzemu grad Ugledar u Donjecku od Oružanih snaga Ukrajine.

Dejstva ruskih trupa na ovom području su se ispostavila kao neuspešna i nije bilo moguće potisnuti ukrajinske snage dalje od sela Pavlovka kod reke Kašlagač. Na ovom sektoru fronta, jedinice Oružanih snaga Rusije su i dalje u aktivnoj odbrani.

Treba napomenuti da je cela teritorija u blizini Ugledara minirana i gađana ukrajinskim oružanim snagama.

Štaviše, zbog terena su operacije ruske avijacije takođe značajno otežane. Avioni i helikopteri ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga moraju u velikoj meri da manevrišu i paze kako ne bi dospeli pod vatru protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, sam Ugledar je pretvoren u utvrđeno područje dobro pripremljeno za odbranu. Nalazi se na brdu, što značajno otežava bilo kakve jurišne operacije od Pavlovke, koja se nalazi južno i u proseku 50 metara niže u ravni.

Nedavno su ruske trupe od Oružanih snaga Ukrajine zauzele selo Pobeda, kroz koje prolazi magistralni put Mariinka-Konstantinovka-Ugledar. Stoga se situacija može promeniti i očekuje se da će krenuti postepeno napredovanje ka Ugledaru sa severoistočne strane.

Međutim, moramo uzeti u obzir da su susedna mesta od Pobede i Novomihajlovke do Konstaninovke u velikoj meri pokrivene gustom mrežom snaga podrške Oružanih snaga Ukrajine, na koje će ruske trupe morati da jurišaju.

Međutim, od Konstantinovke kod reke Suhije Jala do Ugledara ima samo 15 km otvorenog prostora bez razlike u nadmorskoj visini, kao iz pomenutih drugih pravaca.

Treba dodati da su ukrajinske oružane snage sve do jeseni 2023. više puta pokušavale da probiju odbranu Oružanih snaga Rusije u oblasti sela Novodonjecko i Novomajorskoje, koje se nalaze zapadno od Pavlovke. Međutim, ovi pokušaji su zaustavljeni i intenzitet neprijateljstava se od tada smanjio.

Vojni dopisnik ukrajinskog TV kanala Julija Kirijenko izvestila je danas o ozbiljnoj pretnji opkoljavanja trupa Oružanih snaga Ukrajine u Ugledaru. Ona tvrdi da su bokovi ukrajinske vojske već opušteni, a susedne jedinice nisu u mogućnosti da pomognu zbog nedostatka ljudstva.

U ovom trenutku postoji opasnost od opkoljavanja najmanje jednog bataljona Oružanih snaga Ukrajine od nekoliko stotina vojnika. Vojni dopisnik poziva komandu grupe Tavrija da što pre pripremi drugu liniju odbrane, gde bi jedinice mogle da se povuku pre nego što bude opkoljena.

nakon zauzimanja pobede ruska vojska najavljuje napad na ugledar sa severoistoka
nakon zauzimanja pobede ruska vojska najavljuje napad na ugledar sa severoistoka

“Napadi su snažni. Kolone tehnike dolaze ka našim snagama iz dva pravca. Dobro je što su naši uspeli da skupe malo granata i da se pojačaju ljudima. Uzalud se ovoj oblasti nije poklanjalo dovoljno pažnje. Ako Rusi napreduju tamo, onda ćemo imati još jedan Bahmut. Samo će to biti Ugledar.”, izveštava Julija Kirijenko.

Podsetimo, prema rečima ruskih vojnih oficira, ruske snage su praktično preuzele kontrolu nad naseljem simboličnog naziva Pobeda i probijaju se do važnog neprijateljskog odbrambenog centra u Kurahovu.

Kontrola nad ovim važnim logističkim čvorištem ugroziće snabdevanje ukrajinskih oružanih snaga u Ugledaru i uopšte u jugozapadnom delu teritorija Donjecka.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave