NaslovnaNovostiKina predstavila svoj kamikaza-dron ASN-301, analog izraeskog Harpy i iranskog Shahed-136

Kina predstavila svoj kamikaza-dron ASN-301, analog izraeskog Harpy i iranskog Shahed-136

Na Svetskom sajmu odbrane u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, u februaru, Kina je predstavila svoju najnoviju kreaciju dronova kamikaza, municiju ASN-301.

Zapadni posmatrači smatraju da ovaj proizvod podseća na dron Harpy, koji je razvila izraelska kompanija IAI. Ove bespilotne letelice kupila je Kina 1990-ih godina. Analogije se povlače i sa iranskim, svima sada već dobro poznatim, Shahed-136.

asn301
asn301

Razvijen od strane IAI ranih 90-ih, Harpy je bio prvi dron koji ima pasivni radarski tragač i može se koristiti kao oružje dugog dometa za napad na neprijateljske radarske stanice. Njegov domet je 500 km, maksimalna brzina 185 km/h, bojeva glava 32 kg. Jedna lansirna raketa Harpy lutajuće municije može da nosi 18 kutijastih lansera.

Sa druge strane, ASN-301 težine 135 kg, nešto je kompaktniji i ima dužinu od 2,5 metra. Maksimalna brzina leta je 220 km/h, domet je 288 km, a vreme leta četiri sata.

Dron je dizajniran da uništava objekte sa radarskim potpisom, dakle radare. Cilja na radio izvore u opsegu od 2 do 16 GHz i može ih prepoznati na dometu od 25 km.

Bojeva glava bespilotne letelice je opremljena sa 7 hiljada podmunicije koja je sposobna da eliminiše metu u radijusu od 20 metara.

ASN-301 u akciji

Prošle godine su se na internetu pojavili snimci testiranja kineskog drona kamikaza Sunflower-200, koji su posmatrači nazvali klonom iranskog Shahed-136, između ostalog i zbog karakteristične buke koja se stvara kada motor radi.

Po svemu sudeći, kineska odbrambena industrija, stvorivši novi proizvod nazvan ASN-301, nastavlja da povećava svoje kompetencije u ovoj oblasti.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave