NaslovnaNovostiEvropska komisija strahuje od napada dronovima: Želе da zaštitе svoje sedište sistemom...

Evropska komisija strahuje od napada dronovima: Želе da zaštitе svoje sedište sistemom protiv bespilotnih letelica

Pretnja dronovima je novi izazov za zvaničnike u Briselu. Novi sistem protiv bespilotnih letelica trebalo bi da spreči rad dronova za nadzor i da bude u stanju da odbije napade bespilotnih letelica.

Izjava stiže za njihovo glasilo Politiko od strane dve osobe upućene u to pitanje, koje su, kao i obično, želele da ostanu anonimne.

Zvaničnici Evropske komisije navikli su da navlače zavese ispred prozora na gornjim spratovima, plašeći se mogućih špijuna i dronova koji bi mogli da snime poverljiva dokumenta ili sastanke.

„Dronovi koji neovlašćeno lete u blizini osetljivih javnih zgrada mogu predstavljati bezbednosni rizik“, rekao je portparol Komisije za Politiko, dodajući da komisija sarađuje sa zemljom domaćinom Belgijom na rešavanju ove pretnje.

Koje sisteme protiv bespilotnih letelica bi Komisija mogla da postavi?

Oni koji su razgovarali za Politico odbili su da preciziraju kako je tačno planirano da zgrada odbora bude zaštićena od dronova. „Pošto je reč o bezbednosti, Komisija ne može dalje da komentariše mere koje su preduzete ili se planiraju preduzeti“, dodao je portparol.

Sistemi protiv dronova visokih performansi, poput onih koji se koriste na aerodromima, zasnovani su na mešavini senzora (radio-frekventni detektor, elektro-optički senzor i poseban radar, koji može lakše da otkrije male dronove).

Sistem će biti dizajniran da otkriva, identifikuje, prati i neutrališe dronove koji lete u vazdušnom prostoru oko perimetra zvaničnih zgrada u glavnom gradu Belgije, Briselu.

Sistem protiv drona može da integriše niz tehničkih rešenja neophodnih za neutralizaciju drona: elektromagnetno ometanje, presretanje uz pomoć drugih dronova itd.

U zavisnosti od tehničkih specifikacija, sistem može da identifikuje ne samo dron već i osobu koja kontroliše bespilotne letelice otkrivanjem prenosa od komandne stanice do drona.

U zgradi Berlaymont rade najviši zvaničnici Komisije, ukupno ima 32.000 zvaničnika pod ingerencijom Evropske komisije. U zgradi radi i sedi predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Zgrade Saveta Evropske unije i Evropskog parlamenta takođe se nalaze u blizini Berlejmona u Briselu.

Predstavnici Saveta i Parlamenta odbili su da otkriju da li razmatraju slične mere protiv bespilotnih letelica. Istovremeno, predstavnik saveta je rekao da su preduzete neophodne mere za ublažavanje svih vrsta rizika.

Od ove godine briselske gradske vlasti zabranile su upotrebu dronova bez prethodne dozvole.

S obzirom na navedeno, mi predlažemo sistem GameKeeper, francuske kompanije Thales, koji se sastoji od radara, detektora radio frekvencije i elektro-optičkog senzora. Sistem prvenstveno kreiran da radi na aerodromima, može se koristiti i u urbanim sredinama.

thales gamekeeper
thales gamekeeper

Gamekeeper je već raspoređen na nekoliko velikih aerodroma, uključujući na londonskom Hitrou, na aerodromu Okland na Novom Zelandu i u Brazilu. Takođe postoji najava za saradnju u oblasti kopnene protivvazdušne odbrane u Velikoj Britaniji.

Upotreba dronova raste svakim danom i njihova primena je raznovrsna. Bespilotne letelice sve više dobijaju na popularnosti, dok popularnost političara u EU, prema sve većem broju njihovih građana, ide suprotnim smerom.

3 KOMENTARA

  1. Evropska komisija je najvece zlo u EU svi je mrze jer gazi sve narode za racun velikih korporacija.

    Nju treba gadjati Sarmatom a ne dronom!

    • U pravu si, ali ipak je ovo samo još jedna NATO propaganda…
      Kao Rusija će da napadne Brisel…
      Veruj mi, nadrogirali se ovi Evropejci heroinom koji im je dostavila Albanska mafija pa samo tripuju. : )

      • U Belgiji je prošle godine bilo 23 mafijaških ubistava povezanih sa trgovinom narkotika.
        Ali interesantno je da su tu ubijani i novinari.
        Ima, ni manje ni više, onaj nacistički DW koji je objavio taj dokumentarac.
        Znači da je stanje kod njih katastrofalno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave