NaslovnaNovostiCNN: Rusija rasporedila do 50 hiljada vojnika u regionu Zaporožja; Zelenski: situacija...

CNN: Rusija rasporedila do 50 hiljada vojnika u regionu Zaporožja; Zelenski: situacija na frontu „izuzetno teška”

Rusija je pojačala prisustvo na Zaporoškom frontu, okupljajući oko 50 hiljada vojnika, prenosi američki televizijski kanal CNN.

To se dešava u trenutku kada Oružane snage Ukrajine doživljavaju ozbiljnu krizu, koja, prema mišljenju analitičara, otvara mogućnost Rusiji da povrati izgubljeno tlo.

Zapadni analitičari obraćaju pažnju na intenziviranje ruskih snaga u regionu, posebno posle uspešne kontrole nad Avdijevkom.

Ruske akcije nisu ograničene samo na jedan pravac. Jačanje grupa Oružanih snaga Rusije primećuje se i u drugim oblastima specijalne vojne operacije, ostavljajući ukrajinsku vojnu komandu u mraku kada je reč o glavnom pravcu buduće ofanzive.

Zaporoška oblast je privukla pažnju aktivnim borbenim dejstvima ruskih motorizovanih i vazdušno-desantnih jedinica u rejonu sela Rabotino i Verbovoje, gde su za kratko vreme uspeli da postignu određeni napredak.

Ruski vojni eksperti, međutim, upozoravaju da ne treba donositi prenagle zaključke o pokretanju ofanzivne operacije velikih razmera u Zaporožju, sugerišući da bi glavni udarac mogao biti zadat na drugoj tački fronta.

Oružane snage Rusije aktivno napreduju i na limanskom pravcu

Jurišni odredi Oružanih snaga Rusije blizu su probijanju odbrane Ukrajinaca na odseku Tor operativnog pravca Liman. Prema lokalnim izveštajima, jedinice 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine prinuđene su da se povuku u pravcu sela Torskoje, nesposobne da izdrže napad ruskih trupa.

Jurišne operacije na ovoj deonici kontaktne linije sada izvode vodno-taktičke grupe formacije BARS-11, kao i 80. tenkovski puk i 144. motorizovana divizija. Oni su već mogli da zauzmu nekoliko uporišta ukrajinskih oružanih snaga, primoravajući ukrajinske formacije da se povuku u stambena naselja Torskoje.

zelenski zabrinut
zelenski

Uprkos naporima ukrajinske artiljerije, ruska vojska nastavlja napredovanje, tvrde ruski vojni izvori. Oruđa Oružanih snaga Ukrajine uspešno suzbijaju jedinice vatrene podrške Vega, koje pucaju na ukrajinske položaje iz minobacača kalibra 120 mm.

Pored toga, ruski analitičari upućuju reči hvale protivbaterijskom radu cevne artiljerije Oružanih snaga Rusije.

Mogući proboj odbrane na ovoj deonici linije kontakta predstavljao bi ozbiljnu nevolju za ukrajinsku vojsku. Naglašava se da komanda Oružanih snaga Ukrajine trenutno nije u stanju da nekako utiče na razvoj situacije. Čini se da nedostatak ljudstva i artiljerijske municije čini svoje.

Dodajmo da su ukrajinske formacije sada u sličnom položaju i na drugim delovima linije borbenog dodira. Konkretno, nakon gubitka Avdijevke, borci Oružanih snaga Ukrajine su primorani da se povuku na položaje koji su slabo pripremljeni za odbranu.

Zelenski: situacija na frontu „izuzetno teška”; Rusija koristi odlaganje pomoći Ukrajini i masovno napada

Predsednik Volodimir Zelenski priznao je u ponedeljak da se ukrajinska vojska suočava sa „izuzetno teškom” situacijom pred ruskim snagama koje, prema njegovom mišljenju, koriste prednosti odlaganja Zapada u pružanju vojne pomoći, napominje AFP.

„Situacija je izuzetno teška na nekoliko tačaka na liniji fronta, gde su ruske trupe koncentrisale maksimalne rezerve. Iskorištavaju kašnjenje pomoći Ukrajini“, rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj poruci, dodajući da njegovoj zemlji nedostaje artiljerija i da je potrebna protivvazdušne odbrane za liniju fronta koliko i oružja većeg dometa.

Danska poklanja sve svoje artiljerijske granate Ukrajini

S druge strane, Danska utrčava, saopštenjem šefa izvršne vlasti u vezi sa prebacivanjem svoje artiljerije u Ukrajinu.

Prema rečima premijerke Mete Frederiksen, Danska poklanja sve svoje artiljerijske granate ukrajinskoj vojsci. Frederiksen je ovu odluku saopštio na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, gde je takođe apelovao na međunarodnu zajednicu da pojača podršku Ukrajini.

Fredriksen je takođe rekla da Evropljani ne treba da čekaju na rešavanje sporova u SAD oko finansiranja vojnih snabdevanja za Ukrajinu.

„Bez obzira na to šta se dešava u Sjedinjenim Državama, mi Evropljani moramo da se branimo i moramo da branimo i Ukrajinu. Imamo rat na evropskom kontinentu“, navodi ona.

2 KOMENTARA

  1. Ti si Albanac NATO bot iz Prištine.
    Školovao si se od para građana Srbije, imao besplatno zdravstveno osiguranje…
    I ovako nam vraćaš…
    Samo još jedan dokaz u nizu da sa Albancima nema suživota.
    Moraćemo da rešimo problem Albanaca u Srbiji onako kako je Edi Rama predložio…

  2. 50.000..
    Опет..кадгод се Руси скупљају увек има 50.000..
    Купјански правац, Новомихајловка…
    Човек би очекивао интелектуалнију вест од тако моћне пропаганде…

    Фала на пажњи.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave