NaslovnaNovostiŠta su prikrivale vesti o „ugrožavanju bezbednosti SAD od strane Rusije“?; Ko...

Šta su prikrivale vesti o „ugrožavanju bezbednosti SAD od strane Rusije“?; Ko pokreće nove ratove zvezda?

Predsednik Odbora za obaveštajne poslove (House Permanent Select Committee on Intelligence), Republikanac iz Ohaja Mike Turner, 14. februara je objavio zagonetnu poruku u kojoj zahteva da američki predsednik Džo Bajden otkrije „ozbiljnu” pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD.

CNN je istoga dana bio nešto precizniji. U članku pod naslovom „Predsednik Predstavničkog doma Intela najavljuje ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti, a izvori kažu da je povezana sa Rusijom“.

Jedan od izvora CNN koji je video obaveštajne podatke (o kojima govori Tarner), potvrdio je da je „to, u stvari, veoma zabrinjavajuća i destabilizujuća” ruska sposobnost „sa kojom smo bili upoznati tek nedavno”.

U prvom trenutku, činilo se da se radi o podizanu tenzija zbog predstojećeg glasanja Zastupničkog doma o dotiranju novih sredstava Ukrajini. No, pokazalo se da je čitava priča imala drugačiji cilj.

Ruska verzija

Pometnja u štampi oko navodno primljenih obaveštajnih podataka o sposobnosti Rusije da pogodi američke satelite u suštini je pokrila vest da je Pentagon u orbitu lansirao sistem za praćenje svemirskih letelica.

Tako su uz pomoć još jedne medijske dezinformacije Amerikanci pokušali da skrenu pažnju javnosti sa svojih tajnih odbrambenih koraka.

U međuvremenu, raketa-nosač SpaceX Falcon 9 bezbedno je poletela iz Kejp Kanaverala, noseći u svemir dva prototipa vojnih satelita koji će se testirati nekoliko godina. Dobrodošli u novu seriju Ratova zvezda!

Ko se seća Ratova zvezda?

Naime, još u vreme Hladnog rata, tačnije 23. marta 1983, tadašnji američki predsednik Ronald Reagan je u TV obraćanju naciji predložio uspostavljanje strateškog odbrambenog sistema baziranog u svemiru sa ciljem odbrane od potencijalnih nuklearnih napada SSSR. 

Zvanično „Strateška odbrambena inicijativa“ (Strategic Defense Initiative, SDI) je, upravo zbog zadiranja u svemir, prema tada popularnoj TV seriji nazvana „Ratovima zvezda“ (Star Wars). 

No, sa raspadom Varšavskog saveza i SSSR, program je polako zamirao i padao u zaborav. Očito da Vašington smatra da je došlo vreme da se Ratovi zvezda reanimiraju.

Američki odbrambeni program i Ilon Maskov SpaceX

Vašington je navodno došao do zaključka da će na početku rata velikih razmera protiv Ruske Federacije i Kine, SAD morati da se suoče sa pokušajem onesposobljavanja telekomunikacionih i sistema za geolokaciju i praćenje iz svemira. 

SpaceX je po ugovoru sa američkim oružanim snagama, 14. februara 2024, upravo onog dana kada su pokrenute priče o „ruskoj svemirskoj opasnosti“, lansirala sistem iz sveobuhvatnog programa, tzv. USSF-124, koji uključuje pokrivanje prostora oko zemljine orbite sa nekoliko desetina jeftinih kompaktnih satelita.

Spaceflight Now je u to vreme najavila da će biti obezbeđen prenos uživo, lansiranja vojnog sistema desetak minuta pre poletanja, sa tim da će prenos nakon tog vremena biti prekinut zbog poverljivosti misije.

Ideja je da ako neprijatelj uništi neki od satelita, opstanak sistema će se održati prelaskom na druge uređaje u orbiti.

Zamenik sekretara odbrane pri američkoj svemirskoj komandi (U.S. Space Command, USSPACECOM), odgovorne za koordinaciju aktivnosti Pentagona u svemiru, Kathleen H. Hicks, priznaje: „Ranije je naša svemirska konstelacija bila armada velikih satelita, čije je stvaranje, nabavka i lansiranje trajalo mnogo godina.

Međutim, nedavno je Pentagon prešao na manje, jeftinije i stabilnije satelite koji se mogu lansirati skoro svake nedelje“.

Amerikanci već dejstvuju iz svemira

 „Specijalna vojna operacija“ je jasno pokazala kako je, oslanjajući se na američke satelitske snimke, Ukrajina uspela da prati pokrete ruskih trupa u pozadini, istovremeno uspešno održavajući svoje komunikacione sisteme uprkos pokušajima ometanja.

Iako nema direktne potvrde o učešću Vašingtona u uništavanju ruskih ciljeva (brodova, aviona, objekata), poznato je da je u ovim akcijama korišćena američka tehnologija, na primer, Starlink.

Tako američki stručnjaci ne samo da vrše izviđanje, već sistem koriste i za operativnu komunikaciju vojnih jedinica, slanje podataka o ciljevima na ekrane za kontrolu i navođenje, istovremeno sistematizujući informacije o akcijama ruskih snaga.

Da bi se stvorila nova svemirska arhitektura, SAD će u narednih pet godina izdvojiti 14 milijardi dolara. Možda NASA i Pentagon danas presudno zavise od Elona Maska (Elon Reeve Musk) i njegove kompanije SpaceX.

Lansirani uređaji su hipersonični i balistički svemirski senzori za praćenje (Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor – HBTSS), koji unapred detektuju neprijateljske rakete, što daje omogućava njihovo presretanje i uništavanje na bezbednoj udaljenosti.

Osim toga, vašingtonski stratezi se oslanjaju na klasične vojne dobavljače kao što su Northrop Grumman i Lockheed Martin.

Konačno, nedavno su počeli da sarađuju sa novim kompanijama na svemirskom tržištu kao što su Sierra Space Corporation i Rocket Lab, sa njima je u januaru 2024. Pentagon potpisao ugovor vredan 740 miliona dolara, koji predviđa implementaciju 18 projekata satelitskog upozoravanja i praćenja po principu „ključ u ruke“.

Žongliranje satelita koje NASA obećava

U toku je priprema značajnog iskoraka u oblasti tehnologije lansiranja. Nova revolucija će omogućiti brzu zamenu eventualno uništenih funkcionalnih satelita. U septembru 2023. godine nevladina vazduhoplovna korporacija Firefly Aerospace (Cedar Park, Teksas) je za samo 27 časova nakon dobijanja naloga, iz Kalifornije u orbitu lansirala odbrambeni svemirski brod.

Dosadašnji rekord u brzini pripreme bio je 21 dan. Fantastičan napredak, pogotovo ako se uzme u obzir da Amerikanci planiraju da do kraja decenije razmeste hiljadu savremenih satelita na udaljenosti do 2000 km od površine Zemlje.

Moralno zastareli špijunski sateliti nalaze se mnogo dalje, u geosinhronoj orbiti, 35,5 hiljada km iznad planete. Pogled odatle je bolji, ali signalima treba više vremena da stignu do Zemlje. Zbog ove činjenice, nemoguće je samostalno i u realnom vremenu donositi odluke o određivanju cilja.

Sekretar vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država Frank Kendall III vidi ovo kao prepreku za uspešno rešavanje konkretnih problema. Prema njegovim rečima, Amerikanci „ne mogu samouvereno delovati u zapadnom Pacifiku osim ako ne pobede nove kineske i ruske protivsatelitske sisteme (Anti-satellite weapons, ASAT)“.

Svemirska trka SAD-Kina

Poznato je da Kina razvija ekskluzivno oružje dizajnirano da uništava satelite dejstvujući sa površine zemlje. Pentagon je već testirao slične satelite-presretače koji su u stanju da dostignu ciljeve u niskoj orbiti.

No, oni još nisu korišćeni za stvarno predviđenu namenu. Naime, SAD u ovom trenutku imaju na terenu rakete usmerene ka potencijalnim neprijateljskim satelitima u svemiru. Takođe postoje i sistemi koje mogu da onesposobe nepoželjne satelite radio-signalima.

Tokom sastanka američke svemirske komande (Space Systems Command), održanog u januaru 2024. na Floridi, obaveštajni analitičar odeljenja (Intelligence Directorate) stariji narednik Ronald Rohn E. Lerch je za New York Times izjavio da su Kinezi na putu da formiraju sopstveni arsenal od 13 hiljada komunikacionih i vojnih satelita.

Ovo će biti pojačanje postojećim  how-know sistemima kao što je radar sa sintetičkim otvorom, koji može da koristi radio frekvencije za praćenje vojnih pokreta čak i noću ili po gustoj magli. Prema Lerču, „Kina je, šta više, odavno nadmašila Rusiju u oblasti izviđanja, pa čak i konvencionalnog posmatranja zemljine površine iz svemira“.

No, analitičar je napomenuo da američka svemirska komanda proširuje funkcionalnost svojih novih satelita. Oni sada mogu da se dopunjavaju u svemiru i, ako je potrebno, da se premeštaju u orbiti kao deo plana za produženje njihovog radnog veka i bezbednosti.

Tokom istog sastanka, Todd Harrison, vazduhoplovni inženjer sa američkog Instituta za preduzetništvo (American Enterprise Institute, AEI), izjavio je: „Kinezi do sada nisu javno priznavali da imaju ofanzivno oružje u svemiru, ali za svaki slučaj poboljšavamo materijalnu bazu za razvoj otpornije kosmičke ekonomije. Naime, u bliskoj budućnosti će na ekonomski razvoj i borbenu gotovost značajno uticati odnos snaga u prostranstvu oko Zemlje“.

AMERIČKA VERZIJA

No, Vašington je „ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD“ nastavio da eksploatiše okrivljujući Moskvu za izmeštanje sukoba u svemir. 

Kada je Rusija početkom 2022. sprovela niz tajnih lansiranja vojnih satelita, američki obaveštajci počeli su da se pitaju šta Rusi tako misteriozno rade. Agencije su, navodno, kasnije otkrile da Rusija radi na novoj vrsti svemirskog oružja koje bi moglo da ugrozi hiljade satelita koji održavaju svetski sistem veza.

Poslednjih nedelja, iz američkih špijunskih agencija kružilo je novo upozorenje: možda je u toku još jedno lansiranje, a pitanje je da li Rusija planira da ga upotrebi za postavljanje pravog nuklearnog oružja u svemir. Čak i ako Moskva postavi nuklearno oružje u orbitu, američki zvaničnici se slažu u proceni da „oružje neće biti detonirano“.

Umesto toga, „vrebalo bi kao tempirana bomba u niskoj orbiti i služilo kao podsetnik Putinu da bi, ako bi bio previše pritisnut sankcijama ili otporom njegovim ambicijama u Ukrajini ili šire, mogao da uništi ekonomije bez posledica po sama ljudska bića na zemlji“.

Anonimni američki zvaničnik je rekao da se „Putin možda kladi da je opasnost od nuklearne eksplozije u svemiru drugačija od pretnje uništenja Los Anđelesa ili Londona. Naime, to bi bila pretnja za hardver a ne za ljude, pa se (Putin) nada da ima više slobode za postavljanje novog satelita“.

Vreme nuklearnih proba u svemiru

I Sjedinjene Države i Sovjetski Savez su nakratko testirali nuklearno oružje u svemiru. Test Sjedinjenih Država iz 1962, lansiran sa atola Johnston u Tihom okeanu, bio je posebno štetan.

Eksplozija izazvana na 400 km u atmosferi, izazvala je elektromagnetni puls koji je uništio elektroniku na Havajima, poremetio tamošnje telefonske veze i oborio najmanje 6 i oštetio nepoznat broj satelita.

Shvativši koliko je test bio štetan, godinu dana kasnije Sjedinjene Države i Sovjetski Savez potpisali su Ugovor o ograničenoj zabrani nuklearnih proba, a 1976 je ratifikovan Sporazum o svemiru koji zabranjuje postavljanje nuklearnog oružja bilo koje vrste u orbiti, kao i nuklearne detonacije u svemiru.

Sada Vašington tvrdi da bi Rusi, postavljanjem nuklearnog oružja u svemir, prekršili jedini sporazum o nukearnim opasnostima koji je još uvek na snazi.

Pokušaj da se Kina i Indija uvuku u sukob

Iako je Bela kuća javno opisala novo rusko oružje samo kao antisatelitsku tehnologiju, državni sekretar Antony J. Blinken je 16. i 17. februara 2024, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, o „pretećoj opasnosti“ upoznao kineskog predsednika Xi Jininga i indijskog premijera  Narendra Modija.

Poruka je glasila: „Svaka nuklearna detonacija u svemiru uništila bi ne samo američke, nego i kineske i indijske satelite. Istovremeno, globalni komunikacioni sistemi bi se pokvarili, zbog čega bi sve, od hitnih službi i mobilnih telefona do regulacije generatora i pumpi, bilo izbačeno iz funkcije. Ostaci eksplozije rasuli bi se po niskoj orbiti Zemlje i otežali, ako ne i onemogućili navigaciju za sve, od Internet komunikacionih Starlink, do špijunskih satelita“.

Blinken je „preporučio“ liderima Kine i Indije „da pokušaju da odvrate Putina od onoga što bi se moglo pretvoriti u katastrofu”. U saopštenju od 17. februara, Stejt department je rekao da je Blinken „naglasio da bi potraga za ovom sposobnošću (razmeštanja nuklearnog oružja u svemir) trebalo da bude stvar za zabrinutost“.

Ostalo je nejasno koliki je deo obaveštajnih podataka o testovima ruskih satelita 2022, koji ranije nisu bili prijavljeni, Blinken podelio sa ministrima spoljnih poslova Kine i Indije,  Wang Yiem i Subrahmanyam Jaishankarom.

Neki američki obaveštajci su se usprotivili podeli saznanja  SAD jer su detalji ruskog programa i dalje visoko poverljivi. No, drugi su tvrdili da Sjedinjene Države moraju da pruže dovoljno podataka kako bi ubedili Kinu i Indiju u ozbiljnost pretnje. 

„Oslanjanje na našeg najvećeg protivnika (Kinu) da dostavlja poruke Moskvi nije sjajna praksa. No, u ovom slučaju, ako je izveštaj istinit, Kina bi imala i sopstveni interes da Rusima dostavi poruku“, rekao je Michael Waltz, republikanski predstavnik sa Floride u House Intelligence Committee.

Kina razvija svoje protivsatelitsko oružje

Dok Vašington traži podršku Pekinga u pritisku na Moksvu, kineski stručnjaci su razvili moćno mobilno mikrotalasno oružje zasnovano na Stirlingovom motoru, kojim „može da se dejstvuje iz kamiona u pokretu“. Ovu vest sa pojedinostima objavio je najstariji hongkonški list na engleskom jeziku SCMP.

U publikaciji se navodi da su naučnici sa Severozapadnog instituta za nuklearnu tehnologiju u Sijanu i Instituta za elektrotehniku Kineske akademije nauka u Pekingu stvorili prvi u svetu mikrotalasni emiter velike snage, koji koristi za napajanje i hlađenje koristi motore Stirlinga.

Kineski stručnjaci su iskoristili svojstva hlađenja Stirlingovog motora da povećaju snagu mikrotalasnog oružja. Testovi oružja pokazuju da ono troši samo jednu petinu energije postojećih metoda i da može da radi neprekidno četiri sata, odnosno da je 80% ekonomičnije od postojećih tehnologija za generisanje zračenja kada radi neprekidno.

„Istraživački tim je razvio mikrotalasno oružje velike snage sa četiri kompaktna i efikasna Stirling motora. Ovi motori efikasno pretvaraju toplotnu energiju u mehaničku energiju, rade zajedno kao reverzibilna toplotna pumpa i mogu pomoći da superprovodni kalem generiše magnetno polje do 4 Tesla“ – navedeno u materijalu.

Navodi se da je pomenuti emiter sposoban da istovremeno obavlja poslove protivvazdušne/protivraketne odbrane i sistema za elektronsko ratovanje/popravku – suzbijanje (onesposobljavanje) bespilotnih letelica, aviona, pa čak i satelita (verovatno je reč o malim uređajima koji lete u niskoj orbiti).

Što se tiče mobilnosti, najverovatnije je reč o kategoriji teških vozila na čiju šasiju je montirana instalacija. Istovremeno, sam razvoj  kao i demonstracija uređaja nisu prikazani niti dosptupni.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave