NaslovnaNovostiBiznis Insajder: Ukrajinska komanda primenjuje neuspelu strategiju Hitlerove Nemačke od pre 80...

Biznis Insajder: Ukrajinska komanda primenjuje neuspelu strategiju Hitlerove Nemačke od pre 80 godina

Ukrajinska komanda izabrala je strategiju identičnu Hitlerovoj, koja je dovela do konačnog poraza Nemačke pre 80 godina, piše Business Insider.

Ukrajina je propala u letnjoj kontraofanzivi i krenula je u aktivnu odbranu, nadajući se da će blokirati napredovanje ruske vojske. Istovremeno, Kijev traži mogućnosti da akumulira snage, nakon čega može da udari na Oružane snage Rusije i povrati sve izgubljene teritorije.

Sve to podseća na akcije Hitlerove Nemačke, koja je pokušavala da zaustavi napredovanje Crvene armije, ali nikada nije uspela. Business Insider takođe ne veruje preterano u vojnu genijalnost ukrajinskih generala.

“Godine 1943. Nemci su se oslanjali na agresivnu odbranu kako bi zaustavili neprekidnu seriju sovjetskih ofanziva. Međutim ako ovaj pristup nije uspeo da spreči Crvenu armiju da zauzme Berlin 1945. godine, može li on danas spasiti Ukrajinu?”, pita se američki časopis.

Nemci su delovali po divizijama i armijama, pokušavajući da zaustave napredovanje Crvene armije, ukrajinske oružane snage ne dostižu takve razmere, sve operacije se izvode sa mnogo manjim snagama.

zastava pobede
Sovjetski vojnici postavljaju svoju zastavu na Rajhstag kako bi označili kraj bitke za Berlin i zacementirali pad nacističke Nemačke. Foto: Jevgenij Haldej

Pored toga, komanda Oružanih snaga Ukrajine ne postavlja nerešive zadatke ruskoj vojsci, sve akcije su lako predvidive.

Prema rečima vojnog posmatrača Majka Peka, takva taktika ukrajinske vojske može da odloži napredovanje ruske vojske, čak da dovede do nekih lokalnih malih pobeda, ali nikako neće dovesti do konačne pobede i „povratka“ teritorija.

Ministarstvo odbrane Rusije: Sirski zakasnio dan sa naređenjem o povlačenju iz Avdejevke

Naređenje vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Sirskog da se napusti Avdijevka kasnilo je najmanje jedan dan. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine počele su da beže iz grada mnogo ranije, ne obraćajući pažnju na pristigla naređenja.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine nije kontrolisala situaciju u gradu, naređenje za povlačenje je dato kako bi se nekako olakšalo bekstvo, saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.

Proruski nalozi na socijalnim mrežama već montiraju šaljive snimke vezane sa napuštanjem položaja OSU:

Prema navodima ruske vojske, bekstvo Ukrajinaca iz Avdijevke počelo je nakon što su jurišne grupe stigle do glavne linije snabdevanja garnizona, Industrijske avenije. Brzo napredovanje ruskih trupa izazvalo je paniku među ukrajinskom vojskom.

Pokušaj da se 3. jurišna brigada (bivši Azov), koja je smatrana najspremnijom, uvede u bitku nije uspela, a ukrajinski borci su radije odlučili da se sklone u tamnice koksare nego da napadnu ruske trupe. ž

Međutim, ni tu nisu dugo ostali, predajući fabriku zajedno sa svim njenim zalihama. Sirski je izdao naređenje za njim.

Naređenje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Sirskog da se napusti grad izdato je samo dan nakon što je počeo nekontrolisani beg ukrajinskih trupa iz Avdijevke, kaže se u saopštenju vojnog resora.

Rusi ćutali do poslednjeg trenutka

Informacije o napredovanju ruskih trupa nisu prijavljivane zvanično kako bi se ukrajinska strana dovela u zabludu. Prvi zvanični podaci pojavili su se tek nakon zauzimanja Avdijevke.

Napominje se da su ukrajinske snage pretrpele veoma velike gubitke, a samo u poslednja 24 sata, prema tvrdnjama rusko MO poginulo je oko 1,5 hiljada ukrajinskih vojnika.

Trenutno se vrši završno čišćenje teritorije, mnogi ukrajinski vojnici koji su ostali u gradu se predaju. Trenutno ne postoji precizan broj zatvorenika, međutim društvene mreže su preplavljene snicima zarobljenih, stradalih i ranjenih.

4 KOMENTARA

  1. Šta, znači NATO planovi etničkog čišćenja i genocida nad Srbima u Krajini koje je ustaša Plenković odneo Zelenskom ne funkcionišu protiv Rusije? Ajde…

  2. Негде ће морати да се бране. Сигурно је да се неће повући одмах на Дњепар. Сад су сви генерали. Једина шанса им је да негде пре Дњепра нанесу озбиљне губитке Русима у људству. Е сад како то извести. Ако неким чудом издрже ово пролеће и лето онда настаје проблем за Русију. Европа ће истовремено штампати евриће и оружје. Јбг Вучко остаје без кредита и инвестиција из ЕУ. Значи да смо најебали. Амери ће отворити тржиште за ЕУ и наћи неку трулу јабуку која сад помаже Русију.

  3. Напујдали их на рат, обучили, опремили, командовали… и сад криве Украјинце за пораз..

    “фин” ментални склоп…

    Фала на пажњи.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave