Naslovna Novosti Vašington objavio uspešno lansiranje satelita za praćenje hipersoničnih i balističkih raketa

Vašington objavio uspešno lansiranje satelita za praćenje hipersoničnih i balističkih raketa

1
vasington objavio uspesno lansiranje satelita za pracenje hipersonicnih i balistickih raketa
vasington objavio uspesno lansiranje satelita za pracenje hipersonicnih i balistickih raketa
google news

Pentagon je danas objavio uspešno lansiranje rakete-nosača sa šest satelita u interesu američke svemirske obaveštajne službe. Novi uređaji će pratiti lansiranja hipersoničnih i balističkih projektila.

Kako proizilazi iz zvanične poruke na sajtu Pentagona, novi sateliti će pomoći da se blagovremeno otkriju ne samo hipersonične rakete, već i druga „oružja koja obećavaju“.

Watch Live: SpaceX Falcon 9 rocket launches missile warning satellites from Cape Canaveral

Podsetimo, od juče uveče u američkim medijima eskalira situacija oko ruske kosmičke pretnje. Juče je savetnik Džoa Bajdena za bezbednost Džejk Saliven najavio ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti, obećavši da će otkriti detalje na specijalnom brifingu.

Glavne publikacije u Sjedinjenim Državama sugerišu da je reč o “najnovijem moskovskom nuklearnom svemirskom oružju, koje je već lansirano u orbitu i sposobno da uništi američke satelite”.

Radijacija nuklearne eksplozije u svemiru uništiće sve satelite koji se nalaze u zoni detonacije. Zbog nedostatka vazduha u svemiru, glavni destruktivni efekat nuklearne eksplozije biće izazvan zračenjem koje putuje kroz svemir brzinom svetlosti.

Američki sateliti su zaštićeni od kinetičkih napada i elektronskog ometanja, ali će biti bez odbrane od ciljanog nuklearnog udara, objavio je list Tajms.

Napomenimo da je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije izvestilo prošlog petka o uspešnom lansiranju rakete-nosača Sojuz-2.1v sa kosmičkom letelicom u interesu resora. Lansiranje sa kosmodroma Pleseck izvršeno je ujutru 9. februara.

Međutim, najverovatnije, informacije o ruskoj pretnji objavila je Bela kuća kako bi naterala Kongres da usvoji predlog zakona o dodeli dodatnih sredstava Ukrajini pod izgovorom zaštite od Ruske Federacije.

Da li se u „ruskoj nuklearnoj pretnji“ u svemiru vidi ukrajinski trag?

Predsednik Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma SAD, republikanac Majk Tarner, bio je „podstrekač” teme, rekavši da je kongresmenima dao informacije o izvesnoj „ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti”.

Treba napomenuti da su mogin stručnjaci bili iznenađeni ovom najavom i počeli da se pitaju na šta su Amerikanci mislili. Sugerisali su da se u SAD verovatno misli na projekat ruskog nuklearnog kosmičkog tegljača – transportno-energetski modul Zevs.

Međutim, iako je planirano sa nuklearkom, ovo nije borbena oprema o kojoj pišu neki zapadni mediji. Međutim, Zevs takođe ima neke vojne sposobnosti.

Napominjemo da je pre svega reč o tzv. „nekinetičkom” udaru, odnosno, uslovno, ometanje neprijateljskih satelita. Naravno, detonacija nuklearne bojeve glave u orbiti je generalno pouzdanija i trajnija, ali će posledice biti veoma gadne po svemirske aktivnosti približno svih njenih učesnika.

Brojni ruski analitičari sugerišu da nije slučajno što su o ovoj temi počeli da govore u Sjedinjenim Državama. Ako govorimo o taktičkim razmatranjima, onda je ovde moguć ukrajinski trag. Nuklearna histerija bi trebalo da pomogne Kijevu da dobije novac od Vašingtona, gde još uvek ima „neodgovornih“ parlamentaraca u obe glavne političke snage.

Uprošteno rečeno, Rusi pored sopstvene destrukcije planiraju da udare na Amerikance u kosmosu, pa Kongres treba da pomogne Ukrajincima da ih tuku po zemlji, da to ne bi morali sami Amerikanci.

Ako govorimo o strateškom nivou, sada smo svedoci procesa transformacije američkih svemirskih snaga u punopravni rod vojske. Stoga su Sjedinjene Države odlučile da prikriju i opravdaju svoje aktivnosti prikazivanjem „strašnog ruskog medveda u svemiru“ u informacionom prostoru.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version