NaslovnaNovostiPentagon: SAD izvršile sajber napad na osumnjičeni iranski 'špijunski vojni' brod Behshad

Pentagon: SAD izvršile sajber napad na osumnjičeni iranski ‘špijunski vojni’ brod Behshad

Sjedinjene Države izvele su sajber napad na iranski vojni brod za koji Pentagon kaže da je prikupljao obaveštajne podatke o brodovima u Crvenom moru i Adenskom zalivu za Hute (Ansar Alah) u Jemenu, rekli su američki vojni zvaničnici 15.02.2024. godine.

U pitanju je deo odgovora Bajdenove administracije na napad dronom snaga koje podržava Iran u Iraku, u kojem su ubijena tri pripadnika američkih vojnika u bazi Tower 22 u Jordanu, a ranjeno više od 40 drugih krajem prošlog meseca, rekli su zvaničnici.

Sajber napad, o kome danas piše američki NBC njuz, zapravo se dogodio pre više od nedelju dana.

Američki analitičari su nedeljama sumnjali da brod Behšad deluje u blizini afričke luke Džibuti, koja se nalazi preko puta Jemena, kako bi špijunirala obližnje brodove i prosledila te informacije Hutima.

Grupa, koja kontroliše severni Jemen i veći deo obale Crvenog mora u zemlji, ispaljuje rakete i bespilotne letelice na brodove za koje tvrde da su povezani sa Izraelom u Crvenom moru i Adenskom zalivu od novembra kao odgovor na Tel Avivov rat u Pojasu Gaze.

Sajber napad je imao za cilj da spreči sposobnost iranskog broda da deli obaveštajne podatke sa Hutima, rekli su zvaničnici. Informacije koje je prikupio brod učinile su napade grupe efikasnijim, prema američkim zvaničnicima.

Od januara, Behshad deluje u blizini kineske vojne baze u Džibutiju, prema podacima o praćenju brodova. Iran je možda odlučio da pomeri brod u blizini kineske baze kako bi obeshrabrio američke pomorske snage da pokušaju fizički da napadnu ili se ukrcaju na brod.

iranski behshad za koji sad tvrde da je spijunski
iranski teretni behshad za koji sad tvrde da je spijunski

Na papiru, Behshad je komercijalni teretni brod, ali izvori navode da je ovaj brod uglavnom ostao nepomičan i čuvan od strane iranske mornarice u Crvenom moru od 2021. godine.

Otprilike 12% globalnog brodarstva prolazi kroz Crveno more. Nakon ponovljenih napada Huta, brodski giganti poput Maerska najavili su pauze u svojim operacijama u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Njujork tajms je ranije izvestio da su SAD izvele sajber napad na iranske ciljeve kao deo odgovora da osvete napad na Tower 22 bazu. Taj odgovor je takođe uključivao napade na snage koje podržava Iran na sedam lokacija u Siriji i Iraku, kao i na atentat na višeg komandanta Kataib Hezbolaha u iračkoj prestonici Bagdadu.

Iran još nije komentarisao prijavljeni američki sajber napad na Behshad. Ostaje takođe upitno koliko je napad bio efikasan, s obzirom da su Huti nastavili da gađaju brodove u blizini Jemena sa velikim uspehom.

Video jemenskih Huta kako se iskrcavaju na brod povezan sa Izraelom u Crvenom moru

Juče, 15. februara, brod britanske podružnice pogođen je u Adenskom zalivu, kao poslednji u nizu.

IzvorNBC

1 KOMENTAR

  1. Sajber napad se smatra teroristikim cinom kada je usmeren na SAD instalacijama i interesima. Ali kada ga vrse oni prema nekom drugom to se nekako drugacije zove ,. Dobrocudni andjeo ili okrsaj protiv zla, ili tako nekako. Ali nikako kancerogeni uticaj i agresija, zlocinacki napad i tako nesto.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave